Birocraţia sporeşte veniturile firmelor de arhivare
0de slab exploatată şi de un serviciu relativ nou pe piaţa românească, veniturile firmelor deja poziţionate cresc considerabil de la an la an, pe fondul unei cereri ascendente.Cu un număr de 300
de slab exploatată şi de un serviciu relativ nou pe piaţa românească, veniturile firmelor deja poziţionate cresc considerabil de la an la an, pe fondul unei cereri ascendente.
Cu un număr de 300 de clienţi, în speţă instituţii bancare, financiare, dar şi multinaţionale internaţionale prezente în România, Docu Guard, membră a celui mai mare grup din lume în domeniu - Iron Mountain, nu a atins încă punctul de rentabilitate la nivel local. Danu Temelie, managing director al companiei, pune acest lucru pe seama evoluţiei prea rapide a creşterii economice, care nu lasă timp agenţilor economici să conştientizeze că există şi asemenea servicii. "În prezent, priorităţile băncilor, de exemplu, sunt altele. Vor să-şi extindă reţelele. De-abia după ce acest trend va trece vor avea timp şi pentru noi", spune Temelie. Conform estimărilor sale, compania va trece pe profit de-abia în 2008, piaţa având un potenţial de dezvoltare foarte mare. Până în prezent, Docu Guard a investit 2 milioane de euro, dispune de 2 locaţii la Otopeni şi Ploieşti, iar capacitatea de stocare este de 250.000 de km. Preţul de stocare lunar este de circa un euro/metru liniar.
Peste 100.000 de euro, pentru sistemul electronic
Deşi cu doar 60 de clienţi, compania De Groot concurează cu succes la poziţia de lider. Cu 250.000 de metri liniari de documente arhivaţi în prezent, De Groot estimează că, până la sfârşitul anului, această cifră va creşte cu circa 40%.
"Clienţii noştri cei mai importanţi sunt băncile - care au început să-şi centralizeze şi arhiva din teritorii la nivelul Capitalei, dar şi societăţile de asigurare, companiile industriale, casele de avocatură, casele naţionale de pensii", a declarat, pentru Adevărul, Florin Stoicescu, director de marketing al companiei. Potrivit acestuia, principalul atu al De Groot în "lupta" cu rivalii săi îl reprezintă serviciile de curierat.
"Avem avantajul că spaţiile noastre de depozitare sunt în Bucureşti, şi nu în afară", spune Stoicescu. De la intrarea pe piaţă în 2001 şi până în prezent, De Groot a înregistrat o cerere în creştere cu 350%, majorarea lunară a volumului de hârtie stocată situându-se între 7-10%. Stoicescu vorbeşte de o majorare a cifrei de afaceri în 2007 cu un procent de 100% faţă de cea din 2006. Pentru mărirea capacităţii de stocare, De Groot intenţionează să finalizeze, până în primăvara anului 2007, prima construcţie pe terenul achiziţionat.
"Am achiziţionat un teren în Capitală. Construcţia va fi una modulară, iar prima parte urmează să fie dată în folosinţă în prima parte a anului viitor", spune Stoicescu. Investiţia în noua locaţie, în care urmează să fie mutată şi arhiva stocată în prezent în spaţii închiriate, se ridică la peste un milion de euro, capacitatea totală fiind de 500.000 de metri liniari. Spre deosebire de Docu Guard, care nu are prea mare încredere în tehnologie, De Groot a trecut şi la arhivarea electronică, investiţia pe acest segment cifrându-se la peste 100.000 de euro.
Investiţii în noi locaţii
Pe poziţia a treia, după cele două nume internaţionale, Document Management, parte a grupului RTC, înregistrează peste 35 de clienţi din domeniul distribuţiei, producţiei de materiale de construcţii şi textile. Compania deţine două centre în Bucureşti, a căror suprafaţă totală este de 1.200 mp, cu o capacitate de stocare de 10.000 de metri liniari de arhivă.
"Datorită creşterii companiei şi a necesităţilor clienţilor noştri, în câteva luni intenţionăm să deschidem o a treia locaţie", declară oficiali din cadrul Document Management. Creşterea anuală înregistrată este de peste 50%, iar pentru anul în curs veniturile estimate sunt de 300.000 de euro, în creştere cu 60% faţă de 2005.