BNR forţează ieftinirea creditelor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Deşi guvernatorul băncii centrale susţinea că nu vrea „să îmbrâncească“ băncile să reia creditarea, BNR mai dă un semnal şi coboară dobânda-cheie la minimul istoric. Banca Naţională a redus ieri dobânda de politică monetară la 6,5%, în acord cu aşteptările analiştilor. Costul creditelor va coborî mai rapid, iar leul s-ar putea opri din apreciere.

După ce reducerile anterioare ale dobânzii-cheie (de la 8% în septembrie 2009 la 7% în februarie 2010 ) nu au convins băncile comerciale să taie prea mult din costul împrumuturilor, banca centrală a mai făcut ieri încă un pas. A redus dobânda de politică monetară cu încă jumătate de punct procentual, până la minimul istoric, de 6,5%.

Analiştii spun că decizia va determina o reducere mai rapidă a costului creditelor în lei, dobânzile practicate în prezent de bănci fiind aproape duble faţă de cea a BNR. „Este o mişcare care pune presiune asupra băncilor să reducă costul creditelor. Băncile au început deja să reducă, deşi unele o fac timid", explică consultantul de investiţii Bogdan Baltazar.

Citiţi şi:

Cele 10 minciunele ale premierului Boc

Isărescu: Dacă nu avem răbdare să lăsăm economia să îşi revină, o variantă ar fi să majorăm impozitele

Creditul de stat s-a dublat, cel privat scade. Cum comentaţi?

El spune că băncile comerciale vor tăia dobânzile cu 0,25 puncte procentuale, maximum 0,5. În prezent, împrumuturile acordate persoanelor fizice au dobânzi medii de 12,3% pe an pentru locuinţe şi de 15,2% pe an pentru nevoi personale fără garanţii, potrivit Conso.ro. Baltazar a adăugat că băncile se vor grăbi să reducă, chiar drastic, dobânzile plătite clienţilor la depozite.

Aprecierea leului, stăvilită

Decizia BNR va atenua presiunile de apreciere a leului în raport cu euro, după ce cursul de schimb a coborât săptămâna trecută până la minimul ultimului an şi două luni, de 4,0653 lei/euro. Baltazar spune că aprecierea monedei va fi oprită şi este posibil chiar să se înregistreze o uşoară depreciere. Analiştii ING Bank estimează însă că leul va continua să să întărească pe termen scurt, iar cursul va ajunge în următoarea lună la 4 lei/euro. Cursul anunţat pentru astăzi a crescut uşor, până la 4,0704 lei pentru un euro.

„Un leu mai tare înseamnă totodată o reducere a presiunilor asupra randamentelor în condiţiile în care speculatorii se înghesuie în România", se arată într-un raport al ING.

BNR va continua să reducă dobânda de politică monetară la şedinţa din luna mai, dar reducerea va fi una mai mică, respectiv de 0,25 puncte procentuale, spun analiştii ING. Iar asta pentru că inflaţia s-ar putea întoarce pe un trend ascendent. În plus, ei nu cred că indicatorul va coborî sub 6% în acest an. Şi economiştii Citi se aşteaptă ca BNR să reducă dobânda-cheie, în următoarea şedinţă de politică monetară, cu 0,25 puncte, înainte de a se opri la 6,25%.

Minim istoric

Reducerea dobânzii-cheie de la 7% la 6,5% marchează un nou minim istoric. Dobânda de politică monetară s-a mai situat la 7% în perioada iunie- noiembrie 2007, ajungând atunci la nivelul minim istoric.

Economie

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite