Românul care a făcut un parc fotovoltaic gigant

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Arădeanul Waldi Guşet a construit în Germania, la Eggebek, unul dintre cele mai mari parcuri de electricitate din surse solare din lume, în valoare de 140 de milioane de euro.

Mai avem parte de poveşti de succes în perioada de criză? Un arădean care a reuşit să câştige licitaţia pentru unul dintre cele mai mari parcuri fotovoltaice din lume, construit la Eggebek, în nordul Germaniei, într-o fostă bază NATO,este dovada că o afacere bună poate fi făcută oricând. Cu atât mai mult cu cât istoria lui Waldi Guşet, care a plecat acum ani buni din comuna arădeană Vladimirescu, are ingredientele poveştii cu Cenuşăreasa. Astăzi, bărbatul de 39 de ani are 250 de angajaţi, din care aproximativ 80 sunt chiar din comuna lui natală.

Waldi Guşet a plecat la muncă în Spania în urmă cu aproape 20 de ani. A lucrat mult timp în domeniul construcţiilor de aici, alături de alţi români plecaţi pe şantierele europene. „La un moment dat se stricaseră treburile în Spania, iar câştigurile erau din ce în ce mai mici. Aşa că am realizat că panourile solare şi energia solară reprezintă viitorul. Atunci am decis să plec în Germania pentru a mă instrui în domeniu", povesteşte Waldi Guşet.

Cursul care i-a schimbat viaţa

Totul a început când Guşet s-a înscris la un curs pentru a se specializa în domeniul fotovoltaic. A rămas să lucreze un an la firma care a organizat cursul, iar opt ani mai târziu, bărbatul a decis să-şi deschidă propria afacere, Enercons Guset. Pentru început şi-a adus fraţii să lucreze împreună cu el, apoi prietenii, ajungând ca pentru lucrarea pe care a făcut-o la Eggebek să angajeze nu mai puţin de 150 de oameni din Arad, majoritatea consăteni din comuna Vladimirescu.

„Avem angajaţi din Uruguay, Polonia, Ungaria, Spania, Portugalia şi chiar din Germania. În domeniu sunt firme care nu au tot timpul de lucru. Noi am reuşit să avem continuitate, ca personalul de bază să nu stea acasă nici măcar o lună. Am avut lucrări în Belgia, unde am realizat cam 80% din parcurile fotovoltaice din ţară, am avut şantiere mari în Italia, Grecia, Spania şi Insulele Canare. Niciun angajat nu primeşte mai puţin de 1.000 de euro pe lună, fiindu-i asigurate cazarea, transportul şi mâncarea", a declarat patronul firmei.

Parc fotovoltaic pe 160 de hectare

Lucrarea care i-a adus afacerea într-o nouă etapă, parcul fotovoltaic realizat la baza NATO din nordul Germaniei, a devenit realitate în urma unor negocieri purtate la sfârşitul anului trecut şi începutul anului acesta, concurând cu mai multe firme puternice din Europa. Atuul românului, spune Guşet, a fost că s-a angajat să termine totul într-un termen foarte scurt.

„Am avut curajul să accept un termen scurt, pentru că ştiam că mă pot baza pe profesionalismul angajaţilor. Am început să lucrăm pe 14 mai, iar pe 31 august am predat tot ceea ce ţinea de noi", a susţinut Guşet. El a mai spus că acesta este unul dintre cele mai mari parcuri fotovoltaice din Europa, atât ca întindere, 160 de hectare, cât şi ca putere, 83 MWp. Valoarea lucrării achitate de opt investitori s-a ridicat la 140 de milioa­ne de euro. Firma lui Guşet lucrează cu utilaje închiriate şi spune că nu a simţit valurile crizei. „Nu putem vorbi neapărat de o criză, cel puţin în domeniul acesta. Pentru că energia solară reprezintă viitorul", a spus Waldi Guşet.

Planuri mari pentru locurile natale

Arădeanul Waldi Guşet (39 de ani) vrea să aducă investitori străini în România

În condiţiile în care energia solară este o afacere de viitor, Guşet susţine că intenţionează să pătrundă şi pe piaţa din România. „Am plecat din Vladimirescu şi vrem să aducem produsul nostru aici, pentru început. Nu solicităm bani europeni, putem veni cu investitori. Mai mult, avem informaţii că de anul viitor persoanele care îşi montează panouri pe casă ar putea beneficia de o subvenţie de la stat de 70% din valoarea panoului", mai spune Waldi Guşet.

Ioan Crişan, primarul comunei Vladimirescu, a fost în vizită la Eggebek, invitat de Guşet, şi spune că a rămas impresionat de grandoarea lucrării. „Vrem şi noi să facem un parc fotovoltaic la Vladimirescu, astfel încât am considerat că este bine să văd ceea ce se întâmplă la Eggebek. Am fost acolo, am dormit în aceleaşi condiţii ca oamenii din Vladimirescu, am mâncat la cantina lor", a declarat Ioan Crişan, primarul comunei arădene.

Un exemplu pentru primar

Autorităţile locale au depus un proiect pentru accesarea de fonduri europene, urmând ca 98% din resursele financiare să fie asigurate de UE. „Sesiunea de depunere a proiectelor s-a suspendat însă, pentru că aşa e la noi, ce este valabil astăzi, mâine se schimbă. Dacă nu vom primi fonduri europene, vom căuta investitori privaţi. Dacă acest proiect reuşeşte, mai avem la dispoziţie multe hectare neproductive, urmând să apelăm şi la terenuri aflate în proprietate privată", a încheiat primarul. Între timp, arădeanul lucrează la un alt parc din aceeaşi zonă a Germaniei.

Arădeanul Waldi Guşet  (39 de ani) vrea să aducă  investitori străini în România
Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite