VIDEO Leonard Cohen cântă în această seară în Piaţa Constituţiei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Bucureştiul se pregăteşte sâmbătă seara de un spectacol regal. După ce vineri şi-a aniversat cei 78 de ani, Leonard Cohen prelungeşte atmosfera de sărbătoare cu un concert de trei ore pe care îl va susţine în Piaţa Constituţiei, începând cu ora 20.00. Este a treia reprezentanţie pe care Cohen o oferă fanilor din România.

Leonard Cohen urcă sâmbătă, de la ora 20.00, pe scena din Piaţa Constituţiei pentru un concert ce va dura trei ore, la o zi după ce a împlinit 78 de ani. Este a treia oară când artistul vine să concerteze în România, Bucureştiul fiind singurul oraş est-european care a fost inclus în acest turneu.

Recitalul face parte din turneul „Old Ideas“ prin care promovează cel de-al 12-lea albumul omonim, ce aduce atât cele 10 melodii noi, cât şi piesele-emblemă „Dance Me to The End of Love“, „In My Secret Life“ şi „Hallelujah“.  

Pregătirile evenimentului au durat patru zile, timp în care 100 de tehnicieni au construit scena şi au amenajat sistemele de sonorizare şi de lumini, dar şi culisele formate din opt încăperi, dintre care una destinată lui Cohen.

Pentru acest concert, artistul nu a avut cerinţe ieşite din comun. În ceea ce priveşte meniul, cântăreţul şi echipa sa au optat pentru un meniu clasic format din ouă, crenvurşti, şuncă, roşii, brânză, cereale, gem, pâine şi fructe. 

Pentru prânz, artiştii au mai multe feluri, inclusiv meniuri vegetariene, iar dintre băuturi nu vor lipsi ceaiul, cafeaua, apa plată şi minerală, sucurile naturale, laptele de soia, dar şi berea belgiană, cea irlandeză şi vinurile franţuzeşti.

Regulile de acces

Organizatorii recomandă publicului să vină din timp la spectacol, pentru a evita aglomeraţia în jurul punctelor de intrare. Acestea sunt situate de-o parte şi de alta a Pieţei Constituţiei (dinspre Bd. Naţiunile Unite şi dinspre Calea 13 Septembrie).

Accesul în spaţiul de concert va fi permis pe baza biletului valid, unei singure persoane, o singură dată. Biletul în baza căruia se va face accesul va trebui păstrat pe toată durata concertului, spectatorii fiind rugaţi să aibă asupra lor şi un act de identitate valid.

Pentru ca traficul din zonă să nu perturbe accesul la evenimente, organizatorii recomandă publicului să utilizeze transportul în comun şi în special metroul (staţiile Piaţa Unirii, Piaţa Unirii 2 şi Izvor). Întrucât zona de concert este situată în centrul Capitalei, unde circulaţia va fi temporar restricţionată, organizatorii sfătuiesc publicul spectator să evite folosirea autoturismelor personale în vecinătate, întrucât numărul locurilor publice de parcare este redus.

La eveniment este interzis accesul cu sticle, bidoane de plastic, conserve, artificii, bannere susţinute de beţe, spray-uri, parfumuri, umbrele, scaune, arme, lanţuri, obiecte periculoase, băuturi sau mâncare, bagaje sau genţi voluminoase, aparate foto profesionale sau semi-profesionale (cu obiectiv detaşabil), aparate de înregistrare audio-video.

image

Întrucât este strict interzisă vânzarea sau cumpărarea biletelor la suprapreţ, organizatorii îşi rezervă dreptul de a interzice intrarea persoanelor care au încălcat această regulă. Pentru a evita astfel de incidente, organizatorii roagă publicul să se adreseze echipei de securitate în cazul în care sesizează asemenea nereguli -  sau reprezentanţilor de la organizare.

Evenimentul este sprijinit de Primăria şi Consiliul Local al Municipiului Bucureşti, prin ArCuB şi Centrul de Proiecte şi Programe Educaţionale şi Sportive pentru Copii şi Tineret Bucureşti (CPPESCTB), şi este organizat de East European Events şi Marcel Avram, în colaborare cu D&D East Entertainment.

Ultimele bilete la concert se găsesc la vânzare prin Reţeaua Eventim: magazinele Germanos, Orange, Vodafone, Domo, librăriile Humanitas şi Cărtureşti, dar şi pe www.eventim.ro.

78 de ani de suişuri şi coborâşuri

”Cohen este unul dintre cei mai fascinanţi şi mai enigmatici cântăreţi şi compozitori de la sfârşitul anilor ’60”, apreciază criticul de muzică Bruce Eder. ”Îi urmează pe Bob Dylan şi pe Paul Simon (ca putere de influenţă), atrage atenţia criticilor şi a tinerilor cântăreţi mai mult decât orice alt interpret din perioada lui şi rezistă şi la începutul secolului XXI”,  a completat acesta.

Cântăreţ, compozitor şi scriitor, Leonard Cohen s-a născut pe 21 septembrie 1934 în Quebec,  într-o familie de evrei. Şi-a început cariera de scriitor în 1956, când a debutat cu volumul de poezii „Let Us Compare Mythologies“. Au urmat „Flowers for Hitler“ şi „Beautiful Losers“, însă notorietatea de scriitor a dobândit-o prin „The Favourite Game“, romanul autobiografic despre un bărbat tânăr care-şi descoperă identitatea prin scris.

„Scrierea este ca un urs ademenit de un stup de albine“, a mărturisit artistul. „E delicios şi e oribil atunci când sunt prins, e foarte dureros, dar inevitabil“, a completat Cohen. 

Scrierile sale nu i-au adus succesul scontat, dar cariera muzicală a compensat acest lucru. După albumul de debut, „Songs of Leonard Cohen“ (1967), au urmat şi alte titluri celebre, printre care „Songs of A Room“ (1969), „Various Positions“ (1984) şi „Dear Heather“ (2004). 

Piesa emblemă a lui Cohen rămâne „Hallelujah“ (de pe albumul din 1984) care a fost interpretată de aproximativ 200 de artişti în mai multe limbi. Drept dovadă a succesului, melodia s-a vândut în peste cinci milioane de exemplare în format compact-disc şi a făcut parte din coloana sonoră a mai multor filme şi producţii de televiziune.

«Hallelujah»

Compoziţiile sale folk-rock tratează teme politice şi religioase, dar şi aspecte palpabile inspirate din viaţa personală: poveşti de dragoste şi episoade depresive. Exemple în acest sens sunt „One of Us Cannot Be Wrong“ şi „Dress Rehearsal Rag“, care discută cu un umor negru despre decizia de ultim moment de a nu se sinucide.

Pe de altă parte, artistul şi-a manifestat interesul pentru politică prin cântece precum „Democracy“, în care pledează împotriva dezechilibrelor sociale din Statele Unite sau discută despre război. În plus, fiind impresionat de întâlnirea cu soldaţii arabi şi israelieni, artistul a scris „Lover, Lover, Lover“, piesă prin care doreşte să atragă atenţia asupra conflictelor armate.

În viaţa personală, artistul a avut o relaţie cu Suzanne Elrod, care i-a dăruit şi doi copii (Adam şi Lorca), însă Cohen a evitat mariajul din „laşitate“ şi „frică“, după cum a declarat chiar el. 

A urmat o relaţie cu fotografa Dominique Issermann, care i-a înregistrat videoclipurile pentru „Dance Me To The End Of Love“ şi „First We Take Manhattan“, apoi cea cu Rebecca De Mornay, co-producătoare la albumul „The Future“ din 1992. În acelaşi stil, a urmat relaţia cu Anjani Thomas, care a contribuit şi la realizarea ultimului său material, „Old Ideas“.  

«Democracy»

Muzică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite