VIDEO Premieră: „Era şi timpul!” pentru o comedie englezească

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Rachel McAdams şi Domhnall Gleeson în "Era şi timpul!"            FOTO RoImage
Rachel McAdams şi Domhnall Gleeson în "Era şi timpul!"            FOTO RoImage

„About time - Era şi timpul!” intră de azi în cinematografe şi este cea mai bun alternativă la ploaia englezescă ce a început să cadă. Se spune că ploaia i-a făcut pe englezi să aibă un umor mai rafinat, aşa că avem o comedie romantică pe care americanii încă nu au văzut-o.

El, Tim (Domhnall Gleeson), este un tânăr cu bună educaţie, roşcovan şi cam timid, fără prea mare succes în amor. Când împlineşte 21 de ani, tatăl (Bill Nighy) îi spune că bărbaţii din familia lor pot călători în timp, acolo unde vor şi pot să repare lucrurile pe care le-au greşit.

Tim îşi probează abilităţile în relaţia cu o blondă venită în vacanţă în casa familiei Lake. Singurul câştig e că-şi verifică nou descoperita capacitate de a călători în timp, dar blonda îl consideră cam prea cuminte.După vacanţa în Cornwell, Tim pleacă la Londra, pentru a lucra într-un birou de avocatură. Întâlneşte o fată frumoasă, Mary (Rachel McAdams), dar lipsa lui de experienţă în călătoriile în timp produce ştergerea întâlnirii, aşa că trebuie să facă din nou cunoştinţă. Incidentul se produce de câteva ori, scena fiind de un haz nebun pentru noi, cei care vedem repetiţiile şi evoluţia poveştii de amor.

De câte ori se întâmplă ceva neplăcut, Tim se întoarce în timp şi repară lucrurile. Procesul de maturizare îl ajută să înţeleagă mesajul pe care i l-a transmis tatăl lui, că viaţa trebuie trăită astfel încât să nu fii nevoit mereu să îndrepţi lucrurile. E mai bine să reuşeşti din prima încercare. Oricum, călătoria în timp are limitări şi efecte colaterale, poate schimba dramatic şi ceea ce nu vrei.

„Cred că e responsabilitatea oamenilor norocoşi să încerce să răspândească ceva din norocul lor în jur”, zice Richard Curtis, care a făcut scenariul şi a regizat filmul. Curtis a mai scris astfel de poveşti optimiste, cu umor, pentru filme ca „Patru nunţi şi o înmormântare”, „Mr.Bean”, „Jurnalul lui Bridget Jones” sau „Love Actually - Pur şi simplu dragoste”. Umorul lui dulce-amărui, cu replici inteligente şi situaţii fireşti, fără să forţeze comicul, le-a dat posibilitatea actorilor să joace impecabil.

Rachel McAdams a mai fost măritată, în film, cu un călător în timp

Credibilitatea întregii poveşti e susţinută de actorii Domhnall Gleeson şi Rachel McAdams. Domhnall Gleeson este un irlandez roşcovan, unul dintre cei patru fii, toţi actori, ai actorului Brendan Gleeson („In Bruges”). Are o faţă care trece uşor de la duritate la umor, cu o mare mobilitate expresivă. Este atât de spontan, încât zici că e chiar Tim, nu actorul care joacă un rol. Domhnall are talent actoricesc nativ şi a fost remarcat de mulţi regizori. A jucat în „True Grit - Adevăratul curaj”, „Harry Potter”, „Shadow Dancer - Dansatoarea din umbră” sau „Anna Karenina”, varianta din 2012, cu Keira Knightley. Acum se pregăteşte pentru un rol important în filmul „Unbroken”, pentru care fraţii Ethan şi Joel Coen au scris scenariul, iar Angelina Jolie îl regizează.

Partenera lui Domhnall Gleeson în „About Time - Era şi timpul!” este Rachel McAdams, care este americanca Mary, relocată la Londra pentru carieră, dar care se îndrăgosteşte de englezul cam împiedicat. Rachel a mai fost nevasta unui călător în timp, în filmul „Soţia călătorului în timp” din 2009, dar acolo a avut alt partener, Eric Bana, şi un registru mai grav, de dramă.

Rachel a impresionat cu rolul din „The Notebook - Jurnalul” din 2004, în care a jucat împreună cu Ryan Gosling, iubitul din poveste, dar şi din viaţa reală. Am văzut-o, de curând, în „The Vow - Jurământul”, alături de Channing Tatum, în filmele cu Sherlock Holmes - Robert Downey Jr. sau în „Midnight in Paris” al lui Woody Allen. Din păcate, am văzut-o şi în “Passion - Pasiune”, aşa-zisul thriller al lui Brian de Palma, care a fost de curând în cinematografe, dar oricine mai face şi alegeri greşite. Aici, însă, în „Era şi timpul!” are o partitură foarte bună. Mary e nesigură, impresionabilă, veselă, empatică.

O prezenţă specială în film este tatăl lui Tim, interpretat de Bill Nighy, care a jucat într-o mulţime de filme, de la „Piraţii din Caraibe” până la „Harry Potter”, de la „Jack şi uriaşii” până la rolul conducătorului luptei underground în „Total Recall”, remake-ul din 2012. Bill Nighy a mai colaborat cu regizorul Richard Curtis, cu care e prieten, la filmele „Love Actually” şi „Pirate Radio - Piraţii Rock-ului”.

Toată distribuţia e foarte bine aleasă, susţinând personajele principale şi creând atmosfera de autenticitate a filmului. Richard Curtis este nu numai un scenarist foarte bun, ci ştie să creeze emoţie, să pună accente de umor. Povestea are comic şi romantism, graţie şi tensiune emoţională, aşa că filmul poate fi văzut oricând.

Filme



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite