Echipa de dezbateri a Universităţii Harvard a pierdut în faţa echipei de debate a unui penitenciar din New York

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO: Twitter
FOTO: Twitter

Campionii la debate ai Statelor Unite, echipa Universităţii Harvard, a pierdut în weekend-ul trecut un meci de dezbateri cu o chipă de deţinuţi din penitenciarul Eastern Correctional Facility din statul New York.

Echipa penitenciarului a fost formată din deţinuţii Carl Snyder, Dyjuan Tatro şi Carlos Polanco. Dezbaterea a avut loc chiar în incinta penitenciarului, unde deţinuţii urmează cursuri de debate predate de cadrele didactice de la prestigiosul Colegiu Bard ca o modalitate de reabilitare a deţinuţilor.

De altfel, deţinuţii au pus bazele unui club intern de dezbateri care a devenit foarte popular, iar luna trecută i-au invitat la un meci pe studenţii uneia dintre cele mai prestigioase universităţi din lume, Harvard, care anul trecut au fost premiaţi campioni mondiali la debate. Unul din membrii echipei, Carlos Polanco, un tânăr de 31 de ani din Queens, care este în închisoare pentru crimă, a spus că dezbaterile care au loc în clubul din penitenciar le oferă prizonierilor înredere în sine, scrie the Telegraph.

Nu este pentru prima dată când deţinuţii câştig meciuri de debate purtate cu echipe celebre cum ar fi echipa de dezbateri de la Academie Militară Americană West Point şi echipa Universităţii din Vermont. Meciul cu tinerii cadeţi de la West Point are loc anul acum, iar competitivitatea este foarte mare între cele două echipe, scrie the Guardian.

Profesorii de la Colegiul Bard, cei care i-au pregătit pe prizonieri în arta oratoriei, spun că se aşteptau ca deţinuţii să aibă succes. "Îi tratăm exact aşa cum sunt trataţi şi studenţii noştri şi deţinuţii sunt foarte serioşi când vine vorba de debate, nu sunt indimidaţi", a spus Max Kenner, directorul executiv al programului iniţiat de Colegiul Bard, care se desfăşoară în şase penitenciare din Statele Unite. 

Studenţii de la Harvard nu au dorit să comenteze pentru presa americană după ce au fost învinşi de deţinuţi, dar au postat un comentariu pe pagina lor de Facebook.

"Sunt puţine meciurile de care suntem mândri deşi le-am pierdut, iar echipa aceasta, care este fenomenal de inteligentă şi de bine pregătită, e un motiv de mândrie. De asemenea, le mulţumim pe această cale celor de la Bard şi celor de la penitenciar pentru munca pe care o depun şi pentru organizarea acestui eveniment", au postat studenţii de la Harvard pe Facebook.

Moţiunea dezbaterii a fost dacă este bine sau nu ca şcolile publice din SUA să-i respingă la înscrieri pe elevii ai căror părinţi au imigrat ilegat în State. Deţinuţii au trebuit să dezbată în favoarea moţiunii, iar argumentul care le-a câştigat meciul a fost că atunci când şcolile de stat îi refuză, se prezintă o oportunitate pentru ONG-urile educaţionale şi pentru şcolile private să-i ajute şi să le ofere o educaţie de mult mai bună calitate decât ar fi primit în şcolile de stat, potrivit the Telegraph.

Este un lucru bine ştiut că în SUA, şcolile private sunt şcolile de elită, atât la niel preuniversitar cât şi la nivel universitar (marile universităţi din Ivy League, precum Harvard, sunt universităţi private). Practic, percepţia socială în America vizavi de învăţământul de stat şi cel privat este exact opusul percepţiei pe care o are societatea românească. 

Prin programul Colegiului Bard, deţinuţii pot obţine diplome de studiu la diferite nivele. Unii dintre prizonierii care au fost eliberaţi între timp şi-au continuat studiile la universităţi de elită precum Yale şi Columbia, potrivit lui Kenner, coordonatorul programului. 

Cât timp sunt în închisoare, deţinuţii nu au acces la internet şi învaţă numai după materialele pe care Colegiul Bard le pune la dispoziţie. "Ei încearcă să beneficieze la maximum de orice şansă li se oferă", a mai spus Kenner, citat de the Guardian. 

Educație



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite