„Am plecat, dar am rămas tot timpul cu gândul că o să mă întorc”. Cum a reuşit un tânăr român să aducă în ţară o companie britanică de IT care lucrează cu BBC

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Tot mai mulţi tineri români pleacă din ţară pentru un mai bun mediu academic şi pentru oportunităţi mai bune de muncă. Majoritatea promit că se vor întoarce acasă să schimbe ceva, să aduca ceva, să ne înveţe despre cum să ne apropiem de Occident.

Ciprian este unul dinte tinerii care a plecat, a promis şi s-a întors în Romania să deschidă o filiala a Softwire, compania de IT britanică pe locul 20 în Top 100 Best Small Companies, conform The Sunday Times, care lucrează cu clienţi precum BBC şi Channel 5.

Deşi participase cu succes la olimpiade şi concursuri de astofizică, fizică, matematică, chimie şi informatică, Ciprian a vrut după liceu să vadă dacă îşi poate depăşi limitele. A aplicat la universităţile din afară doar ca să îşi testeze capacităţile: „Nu a fost o pornire clară să plec, a fost o încercare şi după aia o convingere pe termen lung. Eu sunt destul de ataşat de oameni în general, nu credeam că o să plec, sau nu voiam neapărat să plec”.

A fost acceptat la mai multe programe dintre cele la care aplicase, printre care şi  la programul de Computer Science de la Univeristy of Manchester. „Am plecat, dar am rămas tot timpul cu gândul că o să mă întorc…şi m-am întors!”

Cum a fost adaptarea la mediul britanic?

Ciprian Florescu: Până atunci fusesem mai tot timpul plecat în tabere şi la olimpiade. Îmi plăcea să plec şi, pentru mine, a fost ca o tabără mai lungă. Am întâlnit mulţi români acolo cu care am stat şi pentru că aveau aceeaşi cultură care mie îmi plăcea, cea de acasă.

Facultatea mi s-a părut mult mai uşoară decât m-aş fi aşteptat. E mult mai uşoara şi faţă de Automatică. M-am uitat peste cursurile lor şi sunt mult mai grele pentru că învaţă despre ceva ce nu o să folosească niciodată.

Cum ai caştigat experienţă în timpul facultăţii?

C.F.: Am lucrat part-time la o companie din domeniul auto. Lucram ca Website Administrator, dar după trei săptămâni m-au rugat să angajez eu pe cineva pentru că mai aveam nevoie de un om. În fiecare week-end când mă duceam găseam pe altcineva acolo, îi angaja şi îi dădea afară. Am stat un an acolo, erau banii mei pe care îi strângeam pentru traiul în Anglia.

După aia am făcut internship-ul de la Softwire şi am rămas cu Softwire pentru că mi-au oferit un job înainte să îmi termin internship-ul.  Le-am zis că vreau să încerc întâi să mă angajez la Google. Am încercat la Google, am ajuns până la etapa finală, am fost foarte aproape, dar m-au prins pe un domeniu pe care încă nu învăţasem destule. Pe de altă parte, sunt bucuros că nu am intrat la Google,nu cred că ajungeam să deschid Google în România…

Am lucrat la Softwire doi an, dar eu aveam planuri să mă întorc în ţară.

De ce voiai să te întorci în ţară, ce sperai să faci aici şi nu puteai acolo?

C.F.: Pentru că şi acolo vedeam cum caut să stau tot între romanii noştri şi tot pe lângă cultura din Romania. Englezii sunt mai reci, deşi cu cei de la Softwire m-am înţeles foarte bine.

Mi-a plăcut mult acolo, dar la jumatate de an după ce am început la ei am venit cu propunerea de a deschide un birou în România. Am facut un studiu: cum ar arăta situaţia financiară a companiei, cum ar arată compania, care ar fi cel mai rău caz.

De ce piaţa din România?

C.F.: Ei s-au mai gândit acum vreo 5-6 ani la Polonia, dar nu au avut persoana care să se ocupe şi care să îşi dea interesul. Acum eu le propusesem România pentru că eu voiam să mă întorc în România. Nu m-aş fi dus nicăieri în altă parte.

Încet, încet am venit cu planul şi ne-am mutat aici. A fost uşor să mutăm un birou şi în altă ţară pentru că toţi clienţii noştri sunt încă în Anglia. Nu avem clienţi în România şi nici nu intenţionăm. Singura mare problemă aici a fost să găsim oamenii şi să creştem biroul. Am plecat cu un om la început şi acum suntem trei.

Care sunt piedicile, de ce nu găsiţi oameni competenţi?

C.F.: Cred că problema e că aici nu se ştie ce e Softwire şi ce face. Nouă ne lipseşte o imagine pentru că suntem la început.

Cum trebuie să arate candidatul vostru?

C.F.: Trebuie să fie oameni pasionaţi de programare, cu gândire algoritmică, dar nu punem accent pe experienţă decât dacă o cere în mod special poziţia. Trebuie să fie o persoană deschisă, care să absoarbă repede, să îi placă să înveţe şi să îi placă provocările.

Educație



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite