Un licean din trei a condus fără permis auto

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO: dailymail.co.uk
FOTO: dailymail.co.uk

Peste 35 la sută din liceenii care au luat parte la un studiu spun că s-au urcat la volan fără a avea permis de conducere, arată un studiu realizat în cadrul proiectului „Ora de Educaţie Rutieră”.

Din 600 de adolescenţi de clasele a XI-a şi XII-a din 20 de licee din Capitală, care urmează să dea examen de permis auto, 35,2 la sută au spus că au condus ilegal, în timp ce 61,5 la sută dintre aceştia se aflau cu un părinte în maşină când au făcut asta. Nimic mai periculos, spune un expert psiholog în siguranţă rutieră. 

„Conducerea unei maşini începe de mult mai devreme pentru copii, ca pasageri în maşină, împreună cu părinţii sau alţi adulţi. De foarte multe ori, unii părinţi, din inconştienţă, pun copilul, încă de când este foarte mic, la volan, pentru a-i oferi o stare de emoţie, de bucurie, iar ulterior, acesta devine tentat de a a conduce realmente o maşină, deşi nu este pregătit în acest sens, iar aşa se încurajează şi alte comportamente inconştiente. Inevitabil, se pot întâmpla şi tragedii”, arată psihologul Ionel Simionca, de la Asociaţia de Psihologie şi Siguranţă Rutieră - PsihoTrafiQ. 

Dorinţa de a brava şi de a fi în trend

Mai grav este că există cazuri în care cei care conduc fără permis încalcă legea de mai multe ori. „O parte dintre cazuri se datorează, din păcate, bravurii sau  inconştienţei, persoanele care conduc ilegal gândindu-se că nu li se poate întâmpla ceva rău, că nu îi va opri poliţia sau nu vor face accident. Alteori, acestea aleg să se urce la volan fără permis din cauză că se află sub influenţa consumului de alcool sau droguri, iar alteori, din cauză că, deşi nu au permis, primesc în dar o maşină şi asta îi tentează să se urce la volan”, mai susţine Simionca. 

În societatea românească, pentru mulţi tineri, deţinerea unei maşini foarte scumpe sau foarte puternice contribuie la construirea identităţii. E o criză a identităţii în formare care, la unii adolescenţi se formează prin conducerea fără permis, spun experţii.  

Faptul că mulţi adolescenţi conduc fără carnet se întâmplă din cauza adulţilor, care permit copiilor şi adolescenţilor să conducă un autovehicul, consideră psihologii. „Liceenii care nu au permis, dar sunt tentaţi să conducă ar trebui să înţeleagă că, dincolo de impresia că ei pot conduce, există o mare doză de eroare. Ei nu au o pregătire într-un cadru legal, aşa că inconştienţa se pedepseşte, pentru că nu au cunoştiinţele şi deprinderile necesare pentru tot ce înseamnă situaţiile neprevăzute din trafic. Adolescenţii trebuie să ştie că doar pentru câţiva metri de condus pe un drum public fără a deţine permis de conducere, se pot alege cu dosar penal, pe lângă pericolul de a face accidente, punându-şi în pericol siguranţa lor, dar şi pe-a altora”, conchide Simionca.  

Educație



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite