Noile manuale pentru micii şcolari, amânate din nou
0Copiii din clasele I şi a II-a vor rămâne anul acesta tot cu vechile manuale, cel mai probabil, susţin reprezentanţii Federaţiei Editorilor din România (FER), după ce şi ultimele rezultate ale licitaţiei anunţate de Ministerul Educaţiei au fost contestate de o serie de edituri nemulţumite.
Mai multe edituri au contestat în termenul de 10 zile prevăzut de lege rezultatele ultimei reevaluări privind procedura de licitaţie pentru noile manuale şcolare, ceea ce riscă să amâne introducerea acestora în clasele I şi a II-a, a declarat pentru adevarul.ro Claudiu Istrate, reprezentantul Federaţiei Editorilor din România (FER).
Istrate a explicat că ”printre editurile care au depus contestaţii se numără Humanitas, în asociere cu Read Forward, Aramis sau Akademos, ceea ce ar putea să răstoarne iar toată situaţia”. Acesta a mai spus că mai multe edituri erau îndreptăţite să conteste noile rezultate, care au adăugat într-adevăr pe listă mai mulţi câştigători, însă garanţiile erau mari şi nu toţi şi-au permis acest lux.
Însă, până vineri după-amiază, termenul final pentru depunerea de plângeri, reprezentanţii Centrului Naţional de Evaluare şi Examinare (CNEE), din cadrul Ministerului Educaţiei, nu primiseră vreo notificare de la Consiliul Naţional pentru Soluţionarea Contestaţiilor (CNSC) în acest sens.
Aceiaşi evaluatori, aceleaşi manuale, punctaje diferite
Paul Balogh, Managing Partner la Read Forward, a declarat că au contestat pe un lot, mai exact Abecedarul, iar taxa de participare a fost de 15.000 de euro, pe care şi-o pot recupera dacă se va dovedi că au dreptate.
”Ceea ce noi am contestat este în primul rând faptul că au fost aceiaşi evaluatori de la început şi s-au păstrat aceleaşi coduri pentru ofertele de manuale, adică nu au mai fost anonime. În plus, o parte dintre ofertele analizate fuseseră deja făcute publice. Oricum, am observat că după această reevaluare aceiaşi evaluatori au dat punctaje diferite aceloraşi oferte”, a declarat Balogh pentru adevarul.ro.
la rândul său, Claudiu Istrate a explicat că CNSC va trebui să analizeze din nou aceste contestaţii, însă pe loturile unde nu au fost depuse plângeri ministerul va putea semna contractele cu câştigătorii. În cazul în care CNSC nu le va da dreptate, editorii iau în considerare inclusiv acţiunea în instanţă.
Manualele ar putea ajunge şi în instanţă
„Merg în justiţie şi investesc tot ce au pentru că au investit mult în aceste proiecte de manuale şi se gândesc că este o şansă de a obţine fonduri pe o perioadă mai lungă, de patru ani, aşa că nu pot fi acuzaţi de rea credinţă, aşa cum afirmă ministrul Educaţiei”, a declarat reprezentantul FER. Istrate a mai spus că editorii iau în considerare inclusiv varianta de a-l da în judecată pentru defăimare pe ministrul Remus Pricopie.
Acesta a concluzionat că sunt şanse destul de mari ca aceste manuale noi să ajungă cu întârziere pe băncile şcolilor, cel mai probabil la anul”. Reprezentantul FER a adăugat că şi tipărirea vechilor manuale va mai dura: doar jumătate dintre inspectoratele şcolare au trimis comenzile până acum, iar editurile nu au pe stoc manualele şi trebuie să aştepte listele din ţară.
Acuze la adresa editorilor
Ministrul Educaţiei, Remus Pricopie, a reluat miercuri acuzaţiile mai vechi la adresa editorilor nemulţumiţi că nu au fost selectaţi în urma licitaţiei publice pentru noile manuale, susţinând că interesul lor este să se retipărească vechile manuale şi să nu existe o perioadă fixă de valabilitate a manualelor, în condiţiile în care acum la patru anu ele vor trebui reevaluate.
„Au fost contestate toate etapele licitaţiei cu un scop foarte clar, de a bloca şi anul acesta introducerea manualelor noi în sistem. Se doreşte acest lucru din partea unor editori pentru că 10 ani nu s-a întâmplat nimic pe piaţa manualelor şi s-au vândut aceleaşi produse fără să fie reîmprospătate. Nu a existat nici un fel de regulă ca atunci când cumperi un produs să îl cumperi pe o perioadă determinată, ori noul ordin, pe care unii editori îl contestă, introduce disciplina şi pune interesul şcolii şi elevilor mai întâi. Manualele au o valabilitate de maximum patru ani, deci eşti obligat să le revezi în conformitate cu programa. Programa şcolară a mai suferit modificări din 2004, dar manualele nu au fost schimbate niciodată”, a declarat Remus Pricopie.
Despre decizia CNCS privind licitaţia noilor manuale
Pricopie a spus că nu vrea să intre în contradicţie cu Consiliul Naţional pentru Soluţionarea Contestaţiilor (CNSC) în legătură cu problema licitaţiei manualelor şi că nu comentează decizia CNCS.
"Pentru cei care nu ştiu, Consiliul Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor este o instanţă de judecată. Nu îmi convine decizia, nu sunt de acord cu ea, dar nu o comentez. Este, conform legii, obligatorie. Din punctul meu de vedere, nu este nicio greşeală, este vorba de un principiu pe care noi l-am impus şi este vorba de un punctaj minim pentru a fi acceptat ca manual. Aceasta este singura diferenţă majoră între punctul de vedere al Ministerului Educaţiei şi cel al CNSC. Noi am considerat normal să avem acelaşi punctaj minim şi pentru calitate, şi pentru preţ, în timp ce CNSC a considerat că nu trebuie să punem acest lucru. Nu fac alte comentarii", a spus ministrul.
Experiment pentru al doilea an consecutiv
Cert este că învăţătorii care predau anul acesta la clasele I şi a II-a au poate cea mai dificilă misiune a carierei lor: trebuie să le predea micuţilor elevi fără materiale didactice. Pentru asta, îşi fac fişe speciale pe care le fotocopiază şi le împart copiilor pentru ca aceştia să poată învăţa.
Deşi Ministerul Educaţiei le-a dat voie să se folosească de vechile manuale pentru a preda după noua programă şcolară, foarte puţine clase au aceste cărţi.
Asta pentru că la clasa I, spre exemplu, elevii nu sunt obligaţi să returneze manualele la sfârşitul anului şcolar, motiv pentru care şcolile nu le au în depozite. Iar pe piaţă nu se mai găsesc pentru că toate editurile se aşteptau ca din această toamnă să apară cărţile noi, drept urmare nu le-au mai tipărit pe cele vechi.
Pe aceeaşi temă:
EXCLUSIV Cum arată Abecedarul care nu a mai ajuns la elevi
Toamna bobocilor fără Abecedar. Părinţii: „Este sub orice critică!“
FOTO Să ne aducem aminte: manualele de altădată
Elevii, cobaiul sistemului de educaţie: noul an şcolar începe fără Abecedar