Klaus Iohannis trimite în Parlament, pentru reexaminare, Legea care prevede scăderea numărului de ore în preuniversitar

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Imagine Arhivă
Imagine Arhivă

Preşedintele Klaus Iohannis va trimite la Parlament pentru reexaminare Legea prin care se „realizează reducerea din pix a numărului de ore începând cu următorul an scolar”, a anunţat Ligia Deca, consilierul prezidenţial pe Educaţie în cadrul unei declaraţii de presă. Ligia Deca a avertizat că aplicarea unor astfel de modificări ar aduce „un val de concedieri în sistemul de învăţământ”.

„Preşedintele României va trimite pentru reexaminare la Parlament Legea 652/2018. Motivul îl reprezintă măsurile la art. 1 pct. 4 prin care se realizează reducerea din pix a numărului de ore începând cu următorul an şcolar. Numărul de ore din planurile- cadru e în medie de 20 de ore pe saptămână la învăţământul pimar, 25 la învăţământul gimnazial şi 30 la ciclul liceal. Această nouă modificare abruptă a Legii Educaţiei Naţionale, fără nicio analiză de impact, riscă să producă efecte negative“, a declarat Ligia Deca.

Legea care va fi retrimisă în Parlament este o iniţiativă a senatorului PSD Liviu Pop şi este sprijinită inclusiv de Ecaterina Andronescu, ministrul Educaţiei.

„Doresc să mulţumesc colegilor senatori care astăzi în şedinţa Comisiei pentru Învăţământ, Ştiintă, Tineret şi Sport din Senatul României, au votat Propunerea legislativă pentru modificarea art.66 din Legea educaţiei naţionale nr.1/2011. Această propunere legislativă vine în sprijinul elevilor, e o reglementare a numărului de ore la clasă, 20 de ore pe săptămână la învăţământul primar, în medie 25 de ore pe săptămână la învăţământul gimnazial şi în medie 30 de ore pe săptămână la învăţământul liceal”, scria în noiembrie anul trecut Liviu Pop pe Facebook.

Legea prevede o tăiere de până la 9 ore pentru elevii de clasa a VIII-a

Legea prevede o medie de 20 de ore pe săptămână pentru elevii din clasa pregătitoare până la clasa a IV-a. Spre comparaţie, în prezent elevii învaţă 19-20 de ore pe săptămână la clasa pregătitoare (au maximum un opţional), minimum 20 – maximum 21 de ore la clasele I, a II-a şi a III-a, iar în ultima clasă de învăţământ primar, elevii au minim 21 de ore şi maximum 22 de ore la clasa a IV-a.

La gimnaziu, proiectul de lege prevede cele mai drastice tăieri. Proiectul introduce termenul de “medie” de 25 de ore pe săptămână pentru gimnaziu. În prezent, elevii de clasa a V-a au 26-28 de ore pe săptămână, elevii de clasa a VI-a au 28-30 de ore pe săptămână, elevii de clasa a VII-a au 31-33 de ore, iar clasa a VIII-a are 31-34 ore pe săptămână.
 

Educație



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite