Justificare prin dezinformare- Funeriu iese la rampă cu declaraţii false. 3807 de unităţi închise în timpul mandatului său

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

La data de 14 februarie anul curent, Daniel Funeriu s-a remarcat public cu o statistică pe blogul său, menită să dezvăluie adevăruri surprinzătoare despre situaţia şcolilor din România.

Acesta afirmă justificativ, că „şcolile nu se închid prin decizia ministrului. Şcolile se închid pentru că nu mai sunt copii, nu pentru că e nemernic primarul. Şcolile se mai închid, de multe ori, pentru că primarul a rezolvat renovarea unei şcoli de centru de comună. A rezolvat transportul şi închide şcolile cu puţini copii, dărăpănate. Şi bine face.”

Dincolo de aceste comentarii subiective şi părtinitoare, Funeriu publică o serie de statistici menite să facă lumină in rândul controversei şcolilor închise. Acesta afirmă că sub mandatul său s-au închis o serie de şcoli, în favoarea sistemului. Nimic mai fals.

Şcolile s-au închis nu pentru că „nu mai sunt copii, iar primarul a rezolvat transportul”, aşa cum scrie Funeriu, şcolile s-au închis lăsând în urmă foarte mulţi elevi navetişti şi autorităţi locale incapabile să asigure transportul, toate acestea rezultând într-un abandon şcolar crescut.

Comasarea despre care Funeriu vorbeşte este un argument fragil în faţa unei probleme usturătoare. Mai mult decât atât, statisticile sunt false. Prezintă date inexacte, incorecte, menite să dezinformeze şi să pună in lumină o falsă imagine pozitivă pe care domnia sa însuşi şi-o promovează.

Funeriu mai adaugă că în timpul mandatului Andronescu, în anii 2009 şi 2012, s-a închis un număr reprezentativ de şcoli. În mod evident, un număr mai mare decât cele închise în timpul mandatului Funeriu. Informaţia este însă greşită, din raţiuni foarte simple. Reţeaua şcolară se întocmeşte în luna februarie a fiecărui an. De aici rezultă că şcolile închise de Funeriu se încadrează în reţeaua şcolară a anilor 2010, 2011 şi 2012 inclusiv, conform informaţiilor oferite de documente oficiale, contrar graficului postat de actualul consilier, pe blogul său.

Seria declaraţiilor continuă cu un calcul foarte sumar, care ne spune că la 1031 de şcoli comasate în mandatul său s-au economisit anual sume de bani reprezentative, fără ca elevii să fie afectaţi.

Cifrele exacte arată că în timpul mandatului Funeriu s-a închis un total de 2382 de unităţi cu personalitate juridică, în comparaţie cu 78 închise în timpul mandatului Andronescu. La acestea se adaugă structurile arondate unităţilor cu personalitate juridică, ce însumează un număr de 213 conform mandatului Andronescu, respectiv 1425, în mandatul lui Funeriu. Rezultă un total de 3082 unităţi şcolare închise în perioada Funeriu.

Date statistice demonstrează, de asemenea, că abandonul şcolar a şi crescut reprezentativ  în timpul conducerii lui Funeriu, comparativ cu mandatele celorlalţi miniştri, deşi acesta se grăbeşte să iasă cu declaraţii publice şi statistici false legate de un eventual succes în privinţa instituţiilor pe care le-a administrat.

Domnul Funeriu a acţionat cu pretins tact, dar lipsit de concret şi adevăr. Un exerciţiu de imagine care însă nu a funcţionat, întrucât datele problemei nu sunt în avantajul său şi cu atât mai puţin în atribuţiile prezente ale domniei sale. Actualul consilier prezidenţial dezvăluie himerele unui trecut furtunos cu justificări facile, încercând să îşi ascundă eşecurile din spatele ministeriatului. Să dăm cezarului ce-i al cezarului şi să lăsăm consilierii prezidenţiali să se ocupe de probleme prezidenţiale, iar judecăţile de valoare în zone care aparţin de trecut, să fie emise cu obiectivitate, adevăr şi persoane avizate.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite