CCR dă peste cap manualul unic al lui Pop

0
Publicat:
Ultima actualizare:
CCR dă peste cap manualul
unic al lui Pop
CCR dă peste cap manualul unic al lui Pop

Ministerul Educaţiei va trebui să apeleze la editurile private pentru realizarea manualelor şcolare. Altfel, vom avea din nou „compedii-minune, făcute peste noapte“. Cel puţin aşa susţin specialiştii în Educaţie în contextul deciziei CCR, care a hotărât că actul care numeşte Editura Didactică şi Pedagogică (de stat) responsabilă cu elaborarea manualelor şcolare este neconstituţional.

Reamintim că pe durata ultimului său mandat de ministru al Educaţiei, Liviu Pop a hotărât eliminarea „baronilor manualelor“, după cum a numit chiar el editurile private care se ocupau de realizarea cărţilor pentru şcolari.

Drept urmare, împreună cu ceilalţi membri ai Executivului, a dat o ordonanţă de urgenţă prin care a trecut Editura Didactică şi Pedagogică în subordinea Ministerului Educaţiei, oferindu-i exclusiv acesteia sarcina de edita manuale şcolare unice.

Deşi specialiştii în Educaţie i-au contestat vehement decizia afirmând că elevii au nevoie de diversitate, dar şi pentru că se încalcă principiul pieţei libere, Liviu Pop nu a dat nicio secundă înapoi. Astfel că Ordonanţa de Urgenţă 76 a fost atacată la CCR.

Iar judecătorii de aici au decis că înfiinţarea/ reorganizarea activităţii unei regii autonome, precum „Editura Didactică şi Pedagogică”, se dispune printr-un act de reglementare secundară, care se subsumează competenţei autorităţii administraţiei publice centrale. Adică prin Hotărâre de Guvern şi nu prin Ordonanţă de Urgenţă.

Activitatea de producerea manualelor, blocată

Astfel, succesorul lui Pop la portofoliul Educaţiei are două opţiuni: ori să propună Guvernului să dea o Hotărâre de Guvern cu acelaşi conţinut ca acela al OUG 76 care însă poate fi atacată în instanţă, ceea ce va însemna alte amânări în realizarea manualelor, ori să organizeze o licitaţie pentru editarea manualelor la care să se înscrie editurile private (adică „baronii“ lui Pop – n.r.).

„În momentul de faţă, toată activitatea de producere a manualelor şcolare pentru anul şcolar 2018-2019 este blocată. Toată legislaţia secundară a fost construită în baza OUG 76/2017, de transformare a Editurii Didactice şi Pedagogice într-o entitate economică cu capital exclusiv de stat care să se ocupe de producerea manualelor şcolare, eliminând competiţia adusă de alte edituri, competiţie generatoare de calitate. Ce se va întâmpla în continuare este greu de spus, dacă toate Ordinele de Ministru şi alte acte de legislaţie secundară au fost construite în baza OUG 76/2017. Să presupunem că Guvernul se va mobiliza imediat şi va emite un HG cu acelaşi conţinut ca acela al OUG 76. Dar ce se va întâmpla cu contractele, cu legislaţia secundară emisă în baza OUG 76, cu etapele deja parcurse în baza OUG 76? Devin nule de drept. Totul trebuie luat de la început, în baza unei HG emis de Guvern. Mai este timp să ajungem în septembrie 2018 cu manuale de calitate pe băncile elevilor? În opinia mea, nu mai este timp“, afirmă preşedintele Asociaţiei Edu Cer, Ştefan Vlaston, pe blogurile Adevărul.

Gabriel Ispas, secretarul de stat care a coordonat departamentul juridic de la Ministerul Educaţiei, spune că singura soluţie pentru ca şcolarii să îşi primească manualele în timp util este organizarea unei licitaţii publice.

„Procedura şi discutaţia legată de manuale s-au purtat într-un cadru foarte larg cu direcţiile de specialitate. Personal, am prezentat mai multe obiecţii la modul în care arăta Ordonanţa de Urgenţă. Au existat numeroase observaţii inclusiv de la Ministerul Justiţiei cu privire la această ordonanţă. De ce Guvernul a decis să adopte acest act este o chestiune la care nu aş putea să răspund. Acum, singurul lucru care ar trebui să se facă este ca ministrul Educaţiei să dea un ordin de ministru prin care să declanşeze o licitaţie publică, cu termene mai strânse, astfel încât elevii să primească manualele la începutul anului şcolar. Dacă însă se va trena foarte mult, elevii nu vor avea manualele pe bănci în septembrie“, a explicat fostul secretar de stat.

Incompetenţa din ultima vreme a departamentului juridic

„Ca membră a Consiliului Economic şi Social observ direct că cele mai multe avize, aproape săptămânal, intervin în sectorul educaţiei. Juridicul MEN face în ultima vreme o contra performanţă, sub presiunea politicului, simplificând procesele de fundamentare si consultare pe propunerile legislative. Cred că domnul senator Pop trebuie să răspundă dacă a avut sau nu avertizări pe aspecte de constituţionalitate de la profesioniştii din minister. Ca lider al educaţiei secuvine să facă dovada că «unde-i lege nu-i tocmeală». Altfel, ne întrebăm cum putem combate hărţuirea în sistem, în condiţiile în care profesioniştilor, celor care ştiu să îşi facă bine treaba, li se impune un anume comportament, neconstituţional“, a opinat preşedintele Coaliţiei pentru Educaţie, Daniela Vişoianu.

Puteam să avem manualele gata în iunie

Directorul Executiv al Uniunii Editorilor din România, Polixeniu Anghel, spune că manualele ar fi putut să fie gata până în luna iunie având în vedere că planurile-cadru şi programa şcolară sunt finalizate.

,,Până la sfâşitul lunii iunie am fi putut să avem gata toate manualele şcolare, dacă Ministerul Educaţiei nu venea cu toată tevatura asta a legii manualului unic. Aveam gata programele şcolare, iar editurile puteau să demareze realizarea lor încă din octombrie-noiembrie, dar nu s-a dorit acest lucru. Legea care consfinţeşte editura manualului unic, făcut de o editură unică, este un abuz. Nu există o dovadă mai clară în acest sens decât decizia CCR. Probabil că elevii vor avea iar compendii-minune, făcute peste noapte, dacă Ministerul Educaţiei nu va demara de urgenţă o licitaţie publică“, a explicat Anghel.

*Adevărul a contactat şi conducerea Editurii Didactice şi Pedagogice pentru a oferi un punct de vedere, însă reprezentanţii instituţiei nu au răspuns până la data publicării articolului.

Educație



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite