Începe semestrul II: când şi cine merge la ore şi cine continuă şcoala online
0
Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, a confirmat că o decizie finală privind redeschiderea şcolilor va fi luată astăzi şi a făcut o serie de precizări şi cu privire la cele cinci categorii de elevi şi profesori care vor continua să facă ore online chiar şi în situaţia în care şcolile se vor deschide din 8 februarie.
Este vorba de elevii care au contraindicaţii medicale pentru prezenţă fizică, au vulnerabilităţi, elevii au aparţinători în familie care au vulnerabilităţi medicale, certificate ca atare, elevii prezintă simptome şi profesorii prezintă vulnerabilităţi sau simptome, situaţie în care vor sta acasă şi se va face predare-învăţare online. Sorin Câmpeanu a mai declarat că doar aproximativ 20.000 de cadre didactice au fost vaccinate până acum. „Alţi 130.000 sunt înscrişi pe platformă, dar nu avem vaccinurile necesare, deocamdată. Sper într-o rezolvare rapidă a acestei probleme”, a precizat ministrul.
Pe de altă parte, demnitarul a declarat că elevii nu vor fi testaţi la şcoală, aşa cum au anunţat recent oficiali din Ministerul Sănătăţii. „Testarea elevilor este un proiect ce ţine de Ministerul Sănătăţii, pe care noi, cei din Ministerul Educaţiei, îl susţinem cu toată forţa, dar forţa noastră este scăzută, deoarece sunt doar 113 medici de medicină şcolară şi 268 de asistenţi medicali, care, acum, îşi desfăşoară activitatea la DSP”, a precizat ministrul Educaţiei.
Rată sporită de deces în sistemul educaţional
Situaţia pare oarecum periculoasă mai ales că din datele Oficiului Naţional de Statistică din Marea Britanie rezultă că, în contextul pandemiei, profesorii din învăţământul secundar par să aibă un risc de deces crescut în comparaţie cu populaţia comună. Astfel, în rândul cadrelor didactice din învăţământul secundar, la bărbaţi, rata mortalităţii COVID-19 a fost de 39,2 decese la 100.000 de persoane, comparativ cu numai 31,4 cât s-a înregistrat la populaţia largă, arată bbc.com. Şi la femei rata de deces la cadrele didactice este de 21,2 la 100.000 de persoane, comparativ cu 16,8 la populaţia comună.
Sesizând pericolul, Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI) susţine că redeschiderea şcolilor înseamnă revenirea la normalitate, dar cere asigurarea echipamentelor şi a produselor de dezinfecţie în toate unităţile de învăţământ din întreaga ţară şi vaccinarea personalului din Educaţie cu prioritate, imediat ce va fi asigurat necesarul de doze de vaccin. În plus, FSLI solicită sprijinul părinţilor pentru combaterea pandemiei. „Rolul lor este foarte important dacă se deschid şcolile, având în vedere că este aproape imposibil ca unitatea de învăţământ să facă acea triere a elevilor la începerea cursurilor. Din cauza lipsei de personal, misiunea aceasta revine părinţilor, care pot observa la copiii lor dacă au probleme sau nu şi, dacă le au, să nu-i trimită la şcoală”, a declarat Simion Hăncescu, preşedinte FSLI.