Tolosa, FMI: „Măsurile de relaxare din Codul Fiscal trebuie ajustate, altfel va fi un gol bugetar semnificativ în 2016“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

FMI recomandă Guvernului să ajusteze măsurile de relaxare fiscală din proiectul Codului Fiscal, întrucât tăierea cheluielilor pentru compensarea măsurilor nu va fi suficientă să acopere golul generat la buget începând de anul viitor, a declarat reprezentantul rezident în România al Fondului, Guillermo Tolosa.

"Discuţiile din cadrul misiunii tehnice au mers bine, am făcut progrese mari în a înţelege situaţia fiscală, am descoperit însă că va apărea un gol semnificativ la venituri în 2016.
Credem că ţintele Guvernului pentru acest an vor fi atinse, dar pentru anul viitor este mult de lucru pentru a fi capabil să-şi atingă obiectivele", a afirmat Tolosa, prezent la Euromoney Conferences.

Deficit considerabil în 2016

Tolosa a arătat că deficitul bugetar în 2016 este considerabil, estimând astfel că proiectul de Cod Fiscal în forma actuală va trebui revizuit semnificativ, întrucât doar prin tăierea cheltuielilor pentru compensarea măsurilor nu se va acoperi golul creat.

El a sugerat că unele măsuri ar trebui revizuite sau chiar eliminate.

Pentru ca programul să continue cu succes, FMI aşteapă de la Guvernul României îmbunătăţiri viitoare, astfel încât să poată fi modificată proiecţia asupra deficitului şi Guvernul să se încadreze în ţinte.
Deficitul anticipat pentru anul viitor este în jur de 3%.

De altfel, la sosirea misiunii tehnice din luna mai, FMI şi CE şi-au exprimat rezerve în ceea ce priveşte măsurile ambiţioase de relaxare fiscală, instituţiile financiare internaţionale fiind sceptice că Guvernul va avea capacitatea să compenseze veniturile la buget în urma reducerii taxelor, în special a TVA.

Instituţiile internaţionale nu cred în creşterea automată a veniturilor din tăierea taxelor şi aşteaptă soluţii pentru acoperirea golurilor.

De asemenea, la misiunile anterioare ale FMI în România, cele două părţi nu au căzut de acord asupra liberalizării preţurilor pe piaţa gazelor şi asupra problemelor de la complexurile energetice Oltenia şi Hunedoara.

Sectorul energetic, „în mijlocul preocupărilor“ FMI

"Am petrecut destul de mult timp analizând şi agenda structurală. Am văzut ceva progrese în ceea ce priveşte preţul la energie şi situaţia companiilor de stat din sectorul energiei, unde au fost luate recent nişte decizii.
Cu certitudine, sectorul de energie este în mijlocul preocupărilor noastre, are pierderi mari şi credem că trebuie să avem o înţelegere profundă de ce există aceste pierderi şi să se ia măsuri pentru a rezolva problemele.
Recomandăm Guvernului să întreprindă studiile şi analizele necesare pentru a restabili viabilitatea acestor companii (Oltenia şi Hunedoara – n.r.) pentru că acum sunt compromise", a mai spus Tolosa.

Al treilea acord încheiat cu instituţiile financiare internaţionale în 2013, de tip stand-by, în valoare de 4 miliarde euro, expiră pe 27 septembrie, cu posibilitatea ca România să nu încheie toate reformele la care s-a angajat.

Ce rămâne de făcut

Reprezentanţii Fondului şi ai CE se aşteaptă ca o parte dintre obiectivele asumate să fie atinse, iar pentru acest lucru Guvernul să găsească soluţii pentru rezolvarea unei părţi dintre probleme, astfel încât programul să poată fi evaluat înainte de a expira.

Aceştia urmau să programeze o nouă misiune pentru evaluarea acordului, după ce analizau progresele şi măsurile propuse de Guvern, dorind să se asigure că reformele nu vor afecta obiectivele României pe termen mediu.

În a doua parte a lunii iunie (între datele de 19 şi 30) este prevăzută o misiune la Bucureşti cu reprezentanţi ai Comisiei Europene.

Astfel, Executivul ar trebui să reevalueze, să amâne sau să elimine o parte dintre măsurile propuse în proiectul Codului Fiscal cu intrare în vigoare de la 1 ianuarie 2016, dintre cele mai importante şi cu impact major asupra bugetului fiind reducerea cotei generale de TVA de la 24% la 20%, astfel încât să poată reduce deficitul pentru a se încadra în ţinte.

În condiţiile în care acest lucru nu se întâmplă, misiunea de evaluare ar putea chiar să nu mai aibă loc, iar programul se va încheia fără revizuirea acordului.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite