Recuperatorii off-shore, noii prădători economici

0
Publicat:
Ultima actualizare:

"Adevărul" prezintă o nouă inginerie financiară din România: "spălarea" administratorilor care-şi devalizează societăţile Economia românească se confruntă cu un nou tip de

"Adevărul" prezintă o nouă inginerie financiară din România: "spălarea" administratorilor care-şi devalizează societăţile

Economia românească se confruntă cu un nou tip de inginerie fiscală derulată prin firme off-shore. Oamenii de afaceri care acumulează datorii imense la firmele pe care le controlează scapă de probleme printr-o metodă destul de simplă. Ei îşi vând societăţile falimentare unui off-shore care nu răspunde în faţa legii sau Fiscului din România. Astfel, patronii sau administratorii îşi devalizează propriile societăţi şi nu mai restituie sumele sustrase, "paraziţii" off-shore câştigă şi ei 10-20% din valoarea datoriei, iar creditorii sunt ţepuiţi în cel mai legal mod cu putinţă.

O grupare care derulează operaţiuni de "spălare" a patronilor sau administratorilor datori vânduţi propriilor firme este condusă de clujeanul Kiss Laszlo Gyorgy. Specialist în înfiinţare de firme off-shore, Kiss Laszlo este implicat atât în preluarea de firme falimentare, cât şi în acţiuni de recuperare sau valorificare de creanţe. Toate aceste operaţiuni sunt făcute prin intermediul unor firme înregistrate în paradisuri fiscale reprezentate oficial fie de el, fie de membri ai grupului său. Afacerile acestui grup sunt consiliate de specialişti în drept şi fiscalitate, care cunosc destul de bine şi exploatează profitabil breşele fiscalităţii româneşti.

Radiografia ingineriei fiscale

Mecanismul ingineriei este simplu: administratorul unei societăţi, care a acumulat datorii imense la diverşi parteneri şi decide să nu şi le mai achite, vinde firma unui off-shore care urmează să se ocupe apoi de lichidarea ei; dacă mai are şi bani de primit (creanţe de încasat) de la alţi parteneri, dar recuperarea lor este puţin probabilă, administratorul vinde mai întâi creanţele tot către un off-shore şi abia apoi vinde firma falimentară. În acest mod, vânzătorul se asigură că scapă de datorii, iar cumpărătorul (off-shore) îşi primeşte un comision de 10-20% din valoarea datoriilor "spălate", plus alte comisioane din recuperarea creanţelor firmei cu probleme. Şi unul, şi celălalt câştigă din plin. Singurii care pierd din această afacere sunt creditorii, fie că sunt persoane fizice sau juridice, fie că este statul român. Deşi sunt mulţi cei care au rămas cu buzunarele goale după ce societatea în care au investit a fost falimentată, iar când au încercat să-şi recupereze investiţiile au constatat că firma fusese vândută, între timp, unei căsuţe poştale din Cipru, Delaware sau Seychelles, autorităţile române s-au declarat neputincioase în faţa acestui fenomen. Nu poţi urmări ceea ce nu există. Legea nu poate împiedica preluarea unui SRL sau SA de către un off-shore (ltd). La fel, legea nu-l poate obliga pe reprezentantul unui off-shore să dezvăluie numele acţionarului din umbră, ceea ce face imposibilă o eventuală acţiune de recuperare a oricăror obligaţii financiare. Ingineria este posibilă datorită faptului că legea permite unui off-shore să preia atât acţiunile unei firme româneşti, cât şi administrarea acesteia, facilitând astfel, în anumite cazuri, înşelăciunea sub oricare dintre formele sale.

Studiu de caz: Ventfarm Ploieşti

În noiembrie 2006, administratorul Ventfarm Ploieşti, o firmă cu datorii de mai multe miliarde de lei, a cedat către off-shore cipriot Narfalk Investments Limited, reprezentat de Kiss Laszlo Gyorgy, creanţe ale firmei contra mai multor debitori. Preţul acestor tranzacţii a fost zero, comisioanele urmând a fi însă achitate după recuperarea integrală a sumelor datorate. Ulterior, pentru a evita Oficiul Naţional de Prevenire şi Combaterea Spălării Banilor, o parte din creanţe au fost fragmentate şi subcesionate către Boaz Active SRL, o firmă românească al cărei unic asociat este acelaşi Narfalk Investments Ltd, iar administrator este tot Kiss Laszlo Gyorgy. Mai departe, pentru recuperarea creanţelor, atât Narfalk, cât şi Boaz declanşează, după notificările aparent legale, proceduri de intrare în insolvenţă contra debitorilor cedaţi de Ventfarm. În paralel însă se declanşează a doua fază a operaţiunii: cesionarea acţiunilor Ventfarm, adică vânzarea firmei cu datorii. Toate acţiunile firmei româneşti sunt cedate unui alt off-shore din paradisul fiscal Delaware, Iulius Bar Debit Management and Consultancy Group Corp, . După vânzare, firma intră apoi, în foarte scurt timp, în procedură de lichidare judiciară voluntară. Afacerea este un succes atât pentru vânzător, cât şi pentru cumpărător. Nu acelaşi lucru se poate afirma din perspectiva celor care au de încasat bani de la Ventfarm, dar ei deja nu mai contează câtă vreme nu mai pot recupera mare lucru.

Modalităţi de contracarare

Implicarea directă a off-shoreului Narfalk în recuperarea de creanţe a scos la iveală însă şi breşa prin care poate fi atacat în instanţă acest tip de operaţiune. Astfel, conform unuia dintre cei implicaţi în recuperarea creanţelor, deoarece firma Narfalk nu este înregistrată fiscal în România, ea nu are dreptul să plătească nici măcar o taxă de timbru pentru a cere, spre exemplu, în instanţă, intrarea în insolvenţă a unui debitor. Mai mult, datorită aceluiaşi motiv, off-shoreul lui Kiss Laszlo nu ar avea nici măcar dreptul de a emite o factură în România. "Simpla existenţă a unei facturi emisă de Narfalk în România este imposibilă, Narfalk nefiind înregistrată fiscal nu putea emite <> - documente de evidenţă fiscală - în România", se arată într-o plângere penală la adresa lui Kiss Laszlo. Cu toate acestea, "fantoma" Narfalk este destul de activă în instanţele româneşti unde a cerut, în numeroase cazuri, intrarea în insolvenţă (faliment) a mai multor firme ale căror datorii le-a cumpărat după modelul creanţelor de la Ventfarm. Printre firmele ameninţate astfel, cu falimentul, s-a aflat recent chiar şi "Rodipet". De regulă însă, procesele se ţin în provincie, unde instanţele de judecată nu se formalizează la o banală taxă de timbru, chiar dacă ea este ilegal achitată sau, pur şi simplu, neachitată în mod real.

Măsuri de prevenire pentru asociaţi

Într-un material apărut recent pe site-ul firmei de avocatură specializate în recuperare de creanţe, "Urban & Asociaţii" sunt câteva recomandări pentru evitarea capcanei presupuse de o asemenea inginerie fiscală: "În primul rând, ar trebui să îţi verifici partenerii de afaceri extrem de atent şi oamenii de afaceri să treacă în contractele de valori mai mari, încheiate cu diverşi parteneri, obligaţia acţionarilor şi administratorilor, care sunt în firma respectivă la semnarea contractului, fie să nu vândă acţiunile până la finalizarea derulării contractului, fie dacă le vând să rămână să răspundă în continuare alături de noii acţionari ai firmei cu care ei au contractat. Apoi ar trebui să se instituie prin legea societăţilor comerciale obligaţia ca o societate comercială care are ca şi asociat majoritar o firmă off-shore să se poată constitui numai sub forma unei societăţi cu răspundere nelimitată, adică oricare din asociaţi să răspundă nelimitat cu toată averea pentru datoriile societăţii şi să se interzică înfiinţarea de societăţi comerciale având ca asociat unic o firmă off-shore".

"Impozitele se plătesc în Cipru"

Încercările repetate de a avea o discuţie clarificatoare cu Kiss Laszlo Gyorgy au fost întâmpinate cu refuz, el nefiind de găsit la niciunul dintre telefoanele mobile personale. Prin intermediul unuia dintre avocaţii săi, Costi Neacşu, i-am transmis un set de întrebări la care, deşi au trecut mai mult de două săptămâni, a refuzat să ne răspundă. Totuşi, avocatul Costi Neacşu ne-a declarat că toate operaţiunile comerciale derulate de firmele lui Kiss sunt legale şi că firmele off-shore reprezentate de Kiss Laszlo beneficiază de tratatul de dublă impunere dintre Cipru şi România, în baza căruia impozitarea se face în Cipru. De asemenea, ne-a mai declarat avocatul Neacşu, "din câte ştiu, firma Narfalk nu desfăşoară activităţi lucrative", ceea ce ar exclude obligativitatea înregistrării fiscale în România.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite