UPDATE Protest la Finanţe. Angajaţii au întrerupt lucrul şi au cerut demisia şefului ANAF. Diaconu: Nu voi negocia niciodată nimic cu Marica

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Angajaţii din direcţiile de Finanţe şi finanţiştii din primării întrerup astăzi lucrul, între orele 11.00 şi 14.00
Angajaţii din direcţiile de Finanţe şi finanţiştii din primării întrerup astăzi lucrul, între orele 11.00 şi 14.00

Angajaţii din direcţiile de Finanţe şi finanţiştii din primării afiliaţi sindicatului SedLex au Întrerupt joi lucrul, între orele 11.00 şi 14.00, acuzând un comportament abuziv al preşedintelui Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF), Gelu Ştefan Diaconu, şi cerând demisia acestuia, anunţă Alianţa Naţională a Sindicatelor Bugetarilor Sed Lex.

UPDATE Gelu Ştefan Diaconu: Vasile Marica este veriga de legătură dintre grupurile de interese locale şi câţiva locotenenţi personali. Este sub demnitatea mea să vorbesc cu un astfel de personaj, cu care nu voi negocia niciodată nimic

„Vasile Marica (preşedintele SedLex – n.r.), veriga de legătură dintre grupurile de interese locale şi câţiva locotenenţi personali ai acestuia speriaţi de gândul că nu-şi mai pot negocia funcţiile prin cârciumi, crede că mai poate manipula opinia publică cu un protest împotriva modernizării ANAF. Este sub demnitatea mea să vorbesc cu un astfel de personaj, cu care nu voi negocia niciodată nimic“, a declarat Gelu Diaconu, preşedintele ANAF, într-un comunicat. 

Diaconu face câteva precizări: 

1. Prezenţa unui inspector de integritate la examenele de promovare reprezintă doar extinderea unei practici folosite deja la supravegherea examenelor de la Antifraudă şi oferă garanţia că promovările nu mai sunt la cheremul lui Vasile Marica şi al găştii acestuia, preocupaţi doar să profite de pe urma unor funcţii publice. 

2. Potrivit prevederilor legale, examenele sunt organizate de angajator, respectiv de direcţiile regionale, acestea având personalitate juridică. Este adevărat că interzicerea organizării examenelor la nivel local, sub supravegherea frăţiilor patronate de Vasile Marica, nu poate fi privită cu ochi buni de acest personaj care de 20 de ani paraziteaza sistemul vamal şi fiscal, însă a venit momentul să înţeleagă până şi el că nu mai poate trăi la nesfârşit din şpăgi într-o Românie aflată în plină schimbare de paradigmă. 

3. În esenţă, acest personaj nociv pentru tot ce înseamnă reforma administraţiei, un profitor al mişcărilor sindicale oneste, protestează împotriva eliminării nepotismelor şi împotriva oferirii unei oportunităţi reale de promovare angajaţilor ANAF merituoşi, pentru a rămâne în continuare conectat la robinetul banilor murdari. 

„Am deplină încredere în faptul că oamenii de bună credinţă care muncesc zilnic şi contribuie din plin la procesul de reformare a ANAF (realizat în principal în interesul contribuabililor şi secundar în favoarea salariaţilor) nu vor cădea în capcana manipulării întinsă de un personaj lipsit de substanţă profesională, morală şi umană, căţărat fără scrupule pe scara parvenirii sociale“, a mai declarat Gelu Ştefan Diaconu.

El a mai spus că „în ce priveşte solicitarea demisiei mele din partea unui mafiot îmbrăcat în haina sindicalistului preocupat de soarta adevăraţilor funcţionari, am un singur lucru de spus: afirm public că aceasta este la dispoziţia noului prim-ministru la orice oră din zi şi din noapte, aşa cum a fost dintotdeauna“. 

„Într-o ţară civilizată, membră a Uniunii Europene, un parazit al sistemului nu va putea destabiliza niciodată o instituţie fundamentală a statului român“, a mai spus şeful ANAF.


Alianţa sindicală anunţă o acţiune de protest în faţa Ministerului Finanţelor şi ANAF, care se va derula astăzi, în intervalul 11.00 - 14.00.

Pe perioada acţiunii desfăşurate în Bucureşti, finanţiştii din toată ţara vor întrerupe lucrul cu publicul şi vor protesta în faţa administraţiilor judeţene ale finanţelor publice.

Acţiunea, denumită „Marşul Demnităţii“, este menită „să atragă atenţia asupra consecinţelor grave ale comportamentului abuziv al preşedintelui ANAF, având ca solicitare demiterea domnului Gelu Ştefan Diaconu“, se arată în comunicatul Sed Lex.

Reprezentanţii alianţei susţin că preşedintele ANAF se răzbună pe angajaţii care, în 3 noiembrie, au oprit lucrul, cerând majorarea salariilor şi reclamând că salariile celor din Ministerul de Finanţe şi ANAF au crescut printr-o Ordonanţă a Guvernului adoptată „pe ascuns“. „Chiar în acest moment, în cadrul Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală, condusă de domnul Gelu Ştefan Diaconu, ne aflăm în faţa unui abuz fără precedent, prin care legea bunului plac înlocuieşte legea în vigoare. Dacă acţiunea de pedepsire şi răzbunare îndreptată împotriva celor care au avut curajul să protesteze în data de 3 noiembrie 2015 nu va fi exemplar pedepsită de instituţiile statului, toţi salariaţii ANAF vor înţelege că bunul plac al celor care ne conduc este mai presus de lege“, spun reprezentanţii Sed Lex.

Gelu Ştefan Diaconu, preşedintele Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF), i-a demis marţi pe doi directori ai direcţiilor regionale pentru că aceştia nu au solicitat aparatului central al ANAF desemnarea unui membru din cadrul Direcţiei de Integritate pentru a face parte din comisiile de examinare care vor superviza examenele de promovare.

Cei doi angajaţi demişi sunt Ioan Dragomir, director general al Direcţiei Generale Regionale a Finanţelor Publice Timişoara, şi Marian Bosianu, director general al Direcţiei Generale Regionale a Finanţelor Publice Iaşi. 

„Există persoane care cred că sprijinul politic sau manipularea sindicatelor sunt lucruri mai importante decât procesul de reformă a ANAF. Măsura dispusă astăzi reprezintă un mesaj foarte clar că nu este deloc aşa“, a declarat Gelu Ştefan Diaconu, preşedinte ANAF.

„Adevărul“ a scris săptămâna trecută că preşedintele Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF) vrea ca examenele de promovare susţinute de angajaţii din regionale să fie supervizate de o comisie din care să facă parte un funcţionar din direcţia de specialitate din ANAF (aparat central) şi de un funcţionar de la Direcţia de Integritate, aşa cum s-a procedat şi la concursurile de la Direcţia Antifraudă, însă sindicaliştii resping vehement această măsură.

Principalul scop al acestei măsuri este ca examenele din teritoriu să nu mai fie promovate în funcţie de prietenii şi interese, potrivit şefului ANAF. 

În scopul implementării acestei măsuri, Agenţia Naţionala de Adminsitrare Fiscală a transmis  în teritoriu o circulară, prin care dispunea ca examenele de promovare în funcţie să se organizeze centralizat, la nivelul regiunii,  şi să se constituie o singură comisie de concurs şi o singură comisie de soluţionare a contestaţiilor – din care să facă parte câte un funcţionar public din cadrul direcţiilor de specialitate de la nivelul ANAF, aparat central, şi câte un funcţionar public din cadrul Direcţiei de Integritate.

La scurt timp de la transmiterea circularei, Agenţia Naţională a Funcţionarilor Publice (ANFP) a reacţionat şi a arătat că, potrivit legii, comisiile de concurs se constituie în acest caz de direcţiile regionale ale finanţelor publice, şi nu de la centru. 

„Având în vedere prevederile legale anterior indicate, comisiile de concurs, respectiv comisiile de soluţionare a contestaţiilor sunt constituite prin act administrative al conducătorului autorităţii sau instituţiei publice organizatorice a concursului, în speţă direcţiile regionale ale finanţelor publice, cu minimum 20 de zile înaintea desfăşurării concursului“, se arată în reacţia ANFP, postată pe portalul Alianţei naţionale a Sindicatelor Bugetarilor SedLex. 

În scrisoarea transmisă de ANFP se mai arată că unele concursuri de promovare în funcţie la nivel teritorial sunt în desfăşurare, în perioada depunerii dosarelor de concurs sau în etapa de selecţie a dosarelor. 

În urma sesizării ANFP, ANAF a solicitat direcţiilor regionale să transmită aparatului central cereri pentru organizarea concursurilor în condiţiile menţionate (o singură comisie, cu reprezentant de la Direcţia de Integritate), astfel încât să fie respectate prevederile legii, dar şi pentru ca examenele să se desfăşoare în mod transparent şi să nu mai existe suspiciuni privind anumite promovări în funcţie. 

Din cei opt directori generali din teritoriu, directorii de la regionalele Iaşi şi Timişoara au refuzat să îndeplinească solicitarea preşedintelui ANAF, încercând să blocheze astfel prezenţa unui inspector al Direcţiei de Integritate în cadrul comisiilor de examinare, se arată într-un comunicat al ANAF. 

La scurt timp, pe site-ul SedLex a fost postat un anunţ de tip „breaking news“, în care se arată că „pe fondul ultimelor evenimente, un director din ANAF îşi permite să transmită în teritoriu un mesaj telephonic prin care cere încălcarea legii în ceea ce priveşte organizarea examenelor de promovare în grad profesional“. Surse din ANAF au declarat, pentru „Adevărul“, că Vasile Marica, preşedintele SedLex, i-a transmis directorului din ANAF un mesaj în care ameninţă că îl va acţiona penal.  

Mai mult, potrivit surselor citate, reprezentanţii sindicatelor susţin că schimbarea modului de organizare şi desfăşurare a examenelor în teritoriu este o răzbunare împotriva angajaţilor din regionale pentru că aceştia au oprit spontan lucrul marţi, nemulţumiţi că Ordonanţa adoptată în Guvern săptămâna trecută avea în vedere majorarea salariilor doar pentru angajaţii de la centru ai Ministerului Finanţelor şi ai ANAF. Între timp, marţi, premierul demisionar Victor Ponta a anulat această ordonanţă, astfel că majorările salariale nu se vor mai aplica. 

Formarea unei comisii de examen cu reprezentant de la Direcţia de Integritate este deja o practică ce se aplică în cazul concursurilor de la Direcţia Antifraudă. 

Gelu Ştefan Diaconu spune că examenele de promovare se vor face în prezenţa unui reprezentant al Direcţiei de Integritate, oricât ar încearca funcţionarii din teritoriu şi reprezentanţii sindicali să întârzie această măsură.

„Insistenţa demnă de o cauză mai bună a reprezentanţilor Sedlex şi a acelor angajaţi ANAF rămaşi prinşi în paradigma prieteniilor sindicalizate şi a promovării examenelor pe funcţie în raport cu prieteniile din teritoriu nu mă surprinde. Ce trebuie să înţeleagă ei este însă următorul lucru: examenele de promovare se vor face în prezenţa unui reprezentant al Direcţiei de Integritate, oricât încearca ei să întârzie această măsură“, a declarat Diaconu.

Şeful ANAF susţine că cei care candidează pentru promovarea în funcţie trebuie să demonstreze că merită acest lucru. „Agenţia Naţională a Funcţionarilor Publici - oponentul de serviciu al modernizării ANAF - şi Sindicatul Sedlex au o reticenţă în a accepta examene serioase şi corecte. Într-un fel îi înţeleg. Candidaţii lor trebuie să demonstreze că merită promovarea, ceea ce văd că li se pare cam dificil în prezenţa unui inspector de la Direcţia de Integritate. Cei care ţipă acum sunt cei care cred că reforma începută în aprilie 2013 e o joacă care le va permite să continue să-şi negocieze între ei funcţiile publice ca la piaţă“, a mai spus Diaconu.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite