Mii de salariaţi ai Finanţelor au declanşat grevă spontană, nemulţumiţi de legea salarizării. Angajaţii din vămi, protest în semn de solidaritate

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Arhivă
FOTO Arhivă

Câteva mii de salariaţi din instituţiile din subordinea Ministerului Finanţelor au declanşat un protest spontan, luni dimineaţă, nemulţumiţi de proiectul legii salarizării unitare. Angajaţii din vămi s-au solidarizat cu salariaţii din Finanţe, astfel că toate maşinile care trec prin punctele de frontieră vor fi controlate amănunţit.

UPDATE 12.30 Reacţia şefului ANAF

Preşedintele Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF), Bogdan Stan, a reacţionat la protestul spontan al angajaţilor Fiscului, cerându-le să reia lucrul.

"Nemulţumirile sindicatelor sunt legate de legea salarizării. Am avut deja discuţii cu liderii de sindicat. Le-am ascultat revendicãrile. Am depus la Guvern propunerile de modificare a legii, în sensul eliminarii discrepanţelor si al menţinerii sporului de 15%. În mod onest şi deschis suntem în dialog permanent cu aceştia. Le solicit şi pe această cale sã îşi reia lucrul şi îi asigur cã în calitatea mea de preşedinte voi face demersurile necesare pentru ca nemulţumirile lor sã fie auzite si sã gãsim soluţii în vederea bunei functionãri a activitãţii instituţiei", a transmis preşedintele ANAF.


Liderul Sed Lex, Vasile Marica, spune că protestul se extinde rapid în toată ţara, în condiţiile în care noua lege a salarizării va duce la diminuarea salariilor angajaţilor, iar acest lucru nu poate fi tolerat.

Primii care au declanşat greva spontană au fost salariaţii din cadrul DGRFP Bucureşti. Acestora li s-au alăturat rapid angajaţii Finanţelor din aproape toată ţara. Conform Sed Lex, au protestat în faţa instituţiilor salariaţii din judeţele Maramureş, Călăraşi, Dâmboviţa, Vaslui, Galaţi, Timiş, Gorj, Buzău, Hunedoara, Arad, Botoşani, Olt, Argeş, Prahova, Satu-Mare, Mehedinţi, Neamţ, Covasna, Alba Iulia, Ialomiţa, Covasna, Iaşi, Sibiu, Mures, Vâlcea, Giurgiu, Dolj, Harghita. 

„Este un protest spontan, care se extinde rapid în toată ţara. Oamenii nu pot accepta că prin noua lege a salarizării le vor fi diminuate salariile. Vor fi tăieri între 10 şi 35 la sută, salarii câştigate în urma unei bătălii cu regimul Băsescu. Colegii noştri, fără a mai ţine cont de negocieri, şi-au luat soarta în mâini şi au declanşat protestele“, a declarat preşedintele Sed Lex, Vasile Marica.

Câteva sute de angajaţi din finanţe protestează în faţa ministerului

Câteva sute de angajaţi din finanţe protestează în faţa ministerului, în contextul în care mii de salariaţi din direcţiile de finanţe publice din întreaga ţară au declanşat un protest spontan nemulţumiţi de proiectul legii salarizării.

Protestatarii nu scandează şi nici nu au pancarte, stând doar grupaţi în faţa sediului Ministerului Finanţelor.

Preşedintele Sindicatului Naţional Finanţe Publice - SindFISC, Liviu Toader, a declarat pentru News.ro că au intrat în grevă angajaţii din Bucureşti şi cel putin zece judeţe.

„Legea salarizării e în primul rând factorul declanşator. La Bucureşti sunt 200-300 de persoane care au întrerupt lucrul, în ţară sunt câteva mii. Principalele revendicări sunt cele semnalate de-a lungul timpului, plecând de la nefinanţarea serviciilor în care lucrează aceşti oameni, plus proiectul legii salarizării. În ceea ce priveşte salarizarea angajaţilor din Finanţele publice, din cadrul ANAF, proiectul este ambiguu privind încadrarea în grilele de salarizare. Nu există o protecţie juridică a angajaţilor ANAF care fac controale, nu există o protecţie juridică reală, angajaţii Fiscului merg în controale în numele statului, şi nu în nume propriu", a spus Liviu Toader.

"Deşi rolul finanţiştilor este unul de importanţă strategică pentru România, întrucât prin activitatea de administrare fiscală se asigură resursele financiare necesare finanţării activităţii tuturor instituţiilor şi autorităţilor statului român, în accepţiunea factorilor decizionali, care au contribuit nemijlocit la transpunerea viziunii lor politice şi guvernamentale în materia salarizării personalului bugetar plătit din fonduri publice, noţiunea de FINANŢE PUBLICE practic lipseşte. În multitudinea grilelor cu coeficienţi de ierarhizare a salariilor pentru anul 2022, familia ocupaţionala FINANŢE, nu există", se arată într-un comunicat de presă transmis, luni, de Sindicatul Naţional Finanţe Publice - SindFISC. 

Potrivit sindicaliştilor, neconcordanţele dintre prevederile din proiectul de lege privind salarizarea referitoare la funcţiile publice de la nivel judeţean şi situaţia reală din MFP/ANAF, unde se regăsesc funcţii cu responsabilităţi regionale ce nu sunt cuprinse în proiectul de act normativ aflat în Parlament (MFP/ANAF fiind singura instituţie cu organigramă la nivel de regiune), în lipsa unei familii ocupaţionale distincte şi a unei grile corespunzătoare, din punct de vedere salarial, demonstrează faptul că actualele funcţii nu pot fi asimilate funcţiilor publice teritoriale/judeţene, asemănător celorlalţi funcţionari din alte instituţii deconcentrate. 

„Sindicatul Naţional Finanţe Publice-SindFISC a semnalat că pe fondul nemulţumirilor generate de finanţarea necorespunzătoare a activităţii şi lipsei protecţiei juridice a funcţionarilor în exercitarea atribuţiilor de serviciu, acţiunile revendicative spontane se vor intensifica, existând posibilitatea perturbării grave a activităţii de colectare a resurselor financiare necesare funcţionării statului SindFISC a solicitat ca salarizarea funcţionarilor din finanţele publice să fie în concordanţă cu complexitatea şi importanţa socială a muncii prestate“, mai spun sindicaliştii. 

Protest sub forma „excesului de zel“ al angajaţilor din vămi, în semn de solidaritate cu salariaţii din Finanţe

Angajaţii din vămi s-au solidarizat cu salariaţii din Finanţe şi au declanşat o acţiune de protest sub forma ”excesului de zel”, astfel că toate maşinile care trec prin punctele de frontieră vor fi controlate amănunţit.

„Salariaţii sistemului vamal din România s-au solidarizat cu colegii din direcţiile regionale ale finanţelor publice şi au declanşat o acţiune de protest sub forma «excesului de zel» prin care controlul efectuat la frontieră nu se va mai face selectiv, potrivit analizei de risc”, anunţă Sed Lex.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite