Principalele modificări ale Codului Fiscal: dobânzi de întârziere mai mici, popriri doar la 30 de zile de la notificare şi certificare opţională a declaraţiilor
0
Guvernul a operat recent o serie de modificări asupra Codului Fiscal, menite să vină în sprijinul contribuabilului, iar „Adevărul“ vi le prezintă pe cele mai importante dintre ele.
** Dobânzile de întârziere au fost ajustate de la 0,04% la 0,03% pentru fiecare zi de întârziere.
** Debitorii titulari de conturi bancare pot fi urmăriţi prin poprire asupra sumelor din conturile bancare, pentru stingerea creanţelor fiscale, dar poprirea nu poate fi realizată înainte de împlinirea unui termen de 30 de zile de la data comunicării somaţiei.
** Se înlocuieşte obligaţia certificării declaraţiilor fiscale anuale (declaraţia anuală de impozit pe profit) cu posibilitatea certificării declaraţiilor fiscale.
** Creşterea la 45.000 de lei a plafonului pentru care rambursarea TVA se face fără control, inspecţia fiscală urmând să fie realizată ulterior.
** Sunt scutite de impozit pe profit veniturile din vânzarea/cesionarea titlurilor de participare deţinute la o companie română sau străină situată într-un stat cu care România are încheiată o convenţie de evitare a dublei impuneri, dacă contribuabilul deţine pe o perioadă neîntreruptă de un an minimum 10% din capitalul social al persoanei juridice la care are titlurile de participare.
Mai puteţi citi:
Adio promoţii cu ţigări şi băuturi gratuite! Guvernul a interzis aceste „vânzări cu prime”. Comercianţii nu vor mai putea oferi gratuit potenţialilor clienţi tutun şi alcool la vânzarea sau prezentarea unei oferte de vânzare a unui asemenea produs, Guvernul hotărând să oprească această practică, denumită "vânzare cu prime". Decizia a fost luată printr-o ordonanţă de urgenţă care modifică actualul Cod Fiscal.
Codul fiscal a fost schimbat de peste 150 de ori în ultimii cinci ani. Studiu: modificările, normă cu normă. De la intrarea României în criza din 2009, guvernele perindate pe la Palatul Victoria au avut în vedere doar colectarea de bani la buget, nu şi sprijinirea firmelor.
Sărăcia românilor a fost provocată de stat, prin regimul de taxe şi impozite, acuză oamenii de afaceri. Numeroasele măsuri de politică fiscală luate de guvernele României de la începutul crizei au arătat lipsa unei strategii coerente în acest domeniu şi au creat sărăcie, potrivit unui studiu întocmit de avocatul Gabriel Biriş, vicepreşedinte al Asociaţiei Oamenilor de Afaceri din România (AOAR).