Gunther Oettingher: UE va analiza în acest an fracturarea hidraulică şi problemele de mediu asociate. Avem nevoie de un cadru care să permită teste practice

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Uniunea Europeană (UE) va reevalua în acest an fracturarea hidraulică şi problemele de mediu asociate acestui proces tehnologic, a declarat Guenther Oettinger, comisar european pentru energie, citat de ziarul Die Welt, preluat de MarketWatch.

"Protejarea zonelor unde există apă potabilă şi subterană este absolut corectă", iar UE va analiza mai atent în acest an fracturarea hidraulică, a afirmat Oettinger.

Fracturarea hidraulică presupune săparea unui foraj vertical până la şist, urmat de un foraj orizontal. Ulterior se detonează mici încărcături explozive pentru elibera gazul din rocă. Mari cantităţi de apă amestecată cu nisip şi o serie de substanţe chimice sunt apoi injectate pentru a menţine fisura deschisă. Gazul este, în final, colectat.

Metoda este contestată de organizaţiile pentru protecţia mediului, care susţin că procesul poate contamina pânza freatică.

Oettinger a afirmat că Germania nu ar trebui să renunţe la fracturarea hidraulică. El a mai spus că Germania ar trebui să recunoască potenţialul gazelor de şist şi să creeze un cadru prin care să permită proiecte demonstrative şi teste practice. "Dacă vom permite teste vom şti mai multe în câţiva ani şi vom fi mai bine informaţi în privinţa costurilor", a arătat el.

Germanii sunt îngrijoraţi în privinţa impactului fracturării hidraulice asupra mediului, însă guvernul nu vrea ca industria locală să fie dezavantajată economic prin privarea ei de o resursă ieftină de energie.

Volker Bouffier, premierul landului german Hesse, a declarat pentru Die Welt că, până când riscurile asociate fracturării hidraulice vor fi mai bine înţelese, este necesar un moratoriu pe astfel de tehonologie.

„Dacă dezvoltăm o tehnică ce nu foloseşte chimicale la întâmplare sau care nu vine cu alte probleme, ar trebui să lăsăm deschisă această posibilitate”, a spus Bouffier. „Până ştim că asta este posibil, ar trebui să avem un moratoriu”, a mai spus el.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite