Despre ,,revenirea în V”
0Se vorbeşte mult în ultima perioadă despre o revenire economică în forma literei V (V-Shaped Recovery). Se cuvine a scrie câteva observaţii pe această temă.
În primul rând, să definim ce înseamnă această expresie. O revenire în formă de ,,V” se caracterizează, după o scădere economică bruscă, printr-o recuperare rapidă şi puternică.
În context:
- momentul T0 = perioada anterioară pandemiei;
- momentul T1 = perioada de lockdown;
- momentul T2 = perioada de revenire la situaţia economică din T0.
Chiar dacă vom avea parte de o astfel de evoluţie economică, este important să înţelegem două aspecte:
- Structura de producţie în T2 va fi diferită faţă de T0. Există firme care în T1 au intrat în faliment sau şi-au redus drastic activitatea. O parte dintre acestea nu vor mai putea (sau poate nu vor mai dori, se vor lăsa păgubaşi antreprenorii) să revină la situaţia anterioară pandemiei. Aşadar, unele companii (cu precădere IMM-uri zic eu), ori nu-şi vor mai reveni deloc ori vor produce mai puţin.
Prin urmare, chiar dacă dpdv macroeconomic se revine la starea iniţială (ex.: nivelul PIB), de facto, nu va fi o revenire, structura de producţie fiind diferită
- Structura de producţie va fi şi mai puternic distorsionată ca urmare a schemelor de subvenţii prezentate recent de Guvern. Această distorsionare este specifică subvenţiilor, deoarece mecanismul acestora presupune să se ia bani dintr-o parte (prin taxe şi impozite) şi se dea în altă parte. Exemplu: guvernul îmi ia mie procent din cifra de afaceri, apoi redistribuie acei bani către o altă firmă. Deci subvenţiile nu îi ajută pe toţi, ci doar pe unii, pe seama altora.
Sunt sceptic că activismul statal guvernamental (planuri cincinale, prezentate ca o adevărată mântuire prin stat) ar fi soluţia. Văd mai mult acest activism ca un factor agravant. ,,Revenirile” cu statul la cârmă pot fi adevărate bombe cu ceas (haos calculaţional, haos motivaţional, instabilitate, corupţie şi celalalte).
Ce ar fi de făcut în această situaţia economică? Fiind liberal-conservator (liberal în termen clasic, fireşte) consider a fi necesare următoarele măsuri principale: reduceri de impozite/taxe şi debirocratizare.
Cum iese o ţară din sărăcie? Prin subvenţii? Mai degrabă prin posibilitatea oamenilor de a acumula capital. Aceeaşi poveste este şi în cazul de faţă. Avem nevoie de instituţii care să permită acumularea de capital – adică avem nevoie de reducerea poverii fiscale (mai ales pe muncă!) şi de debirocratizare…
PS: Foarte importantă incertitudinea! Poate ar fi fost revenire macroeconomică în V (menţiunile de mai sus rămân valabile), dacă şocul extern (medical în cazul de faţă) ar fi trecut. Însă pare că situaţia e mai complicată (se vorbeşte de un val 2, de exemplu).
Dată fiind situaţia incertă, e puţin probabil ca firmele să revină la capacitatea de producţie maximă.