Decizie majoră pentru dezvoltatorii de parcuri eoliene: Stâlpii turbinelor nu pot fi impozitaţi precum clădirile

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Eoliene FOTO adevarul
Eoliene FOTO adevarul

O hotărâre a Comisiei Fiscale din cadrul Ministerului Finanţelor care prevedea că stâlpii turbinelor eoliene sunt calificaţi drept „clădiri” şi supuşi, în consecinţă, impozitării, a fost anulată în premieră de Curtea de Apel.

Decizia a fost luată de Curtea de Apel, în urma acţiunii legale derulate de avocaţii Reff şi Asociaţii, membră a Deloitte Legal.

Reff şi Asociaţii a obţinut anularea Deciziei nr. 5/2014, emisă de Comisia Fiscală Centrală şi a Ordinului nr. 1210/2014, acte administrative fiscale cu caracter normative, prin care elemente componente ale turbinelor eoliene erau calificate drept „clădiri” şi supuse, în consecinţă, impozitării, potrivit dispoziţiilor Codului Fiscal.

Astfel, stâlpii turbinelor eoliene nu vor mai fi consideraţi clădiri, ci „echipamente tehnologice complexe, cu regim tehnic şi fiscal unitar, ale căror elemente componente nu se pot afla într-o situaţie juridică şi, implicit, fiscală diferită de cea a turbinei, în integralitatea ei”. Prin consecinţă, ei nu pot fi nici impozitaţi precum clădirile. 

„Am demonstrat în faţa Curţii de Apel că turbinele eoliene reprezintă echipamente tehnologice complexe, cu regim tehnic şi fiscal unitar, ale căror elemente componente nu se pot afla într-o situaţie juridică şi, implicit, fiscală diferită de cea a turbinei, în integralitatea ei. Precizăm că demersului nostru iniţiat încă din 2015 i s-au alăturat cei mai mari jucători din piaţa de profil, devenind astfel un veritabil litigiu colectiv al pieţei de profil”, a spus Andreea Artenie, Partener Reff şi Asociaţii si coordonator al practicii de litigii.

Piatră de hotar

Decizia nu este definitivă, însă reprezintă o piatră de hotar într-o dispută dintre greii eolienelor şi stat.

„Deşi nu este definitivă, fiind supusă căilor de atac, hotărârea reprezintă o piatră de hotar în materia impozitării tehnologiei producătoare de energie verde. Existenţa acestor acte administrative, astăzi anulate, a generat numeroase proceduri litigioase la nivelul autorităţilor locale, acolo unde parcurile eoliene funcţionează”, a precizat Andreea Artenie.

Conflict mai vechi

Anul trecut, Ministerul Finanţelor a fost dat în judecată de trei subsidiare locale ale grupului CEZ şi Enel Green Power România, din cauza deciziei Comisiei fiscale care decreta că turnurile de susţinere ale turbinelor eoliene „se încadrează în categoria clădirilor aşa cum sunt acestea definite la art. 249 alin. (5) din Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal” şi, deci, pentru ele se datorează impozit local pe clădiri.

Asta pentru că dezvoltatorii de parcuri eoliene mai plăteau un impozit, cel pe construcţii speciale, aşa-numita „taxă de stâlp”. Ei s-au plâns, astfel, că erau taxaţi de două ori pe acelaşi activ. 

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite