De ce nu este bun excedentul bugetar al României

0
Publicat:
Ultima actualizare:

România a înregistrat un excedent bugetar de 1,1 miliarde de lei în primele nouă luni din acest an, însă acesta nu vine dintr-o mai bună colectare, din reducerea cheltuielilor curente şi creşterea investiţiilor, ci din introducerea unor taxe şi lipsa proiectelor de infrastructură.

România a înregistrat un excedent bugetar de 1,1 miliarde de lei în primele nouă luni ale acestui an, respectiv 0,06% din Produsul Intern Brut (PIB), însă acest lucru nu este o veste prea bună pentru economie deoarece colectarea de taxe nu merge aşa de strălucit pe cât ar vrea Guvernul, în vreme ce investiţiile publice s-au redus semnificativ.

Mai mult, reintrarea României în recesiune tehnică a avut drept cauze fix introducerea de noi taxe de către Executiv – în special „taxa pe stâlp“ – dar şi scăderea investiţiilor statului în infrastructură, adică capitolele care acum „dau bine pe hârtie“, dar nu se văd în economie. 

Bugetul general consolidat a înregistrat venituri de 155,4 de miliarde de lei, cu 5,5% mai mari faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, potrivit datelor furnizate de către Ministerul Finanţelor Publice. Cele mai mari creşteri le-au consemnat contribuţiile de asigurări sociale – cu un plus de 2,67 de miliarde de lei, dar şi accizele – 1,76 de miliarde de lei, impozitele şi taxele pe proprietate  - cu 1,71 de miliarde de lei şi impozitul pe profit – cu încă un miliard de lei în plus. În schimb, colectarea TVA a adunat doar 290 de milioane de lei în plus. 

Trecerea bugetului pe plus este şi ea conjuncturală, căci doar încasările de 452 milioane lei din certificatele pentru emisii de gaze cu efect de seră, făcute de Ministerului Economiei, şi veniturile de 693,7 milioane lei din tranşa a doua a impozitului pentru construcţiile speciale au dus execuţia bugetară de la un deficit de 0,24% din PIB în luna august la excedentul de 0,06% la finele lunii septembrie.

Taxa pe stâlp şi acciza de 7 eurocenţi

Taxa pe stâlp pe care trebuie să o plătească firmele a fost impusă de Guvern în primăvara acestui an şi se ridică la 1,5% din valoarea activelor. Dacă iniţial autorităţile estimau că vor încasa doar 500 de milioane de lei din aceasta, în luna mai – când companiile au plătit prima tranşă – Fiscul şi-a dat seama că pe tot anul vor fi adunaţi 1,5 miliarde de lei, de trei ori mai mult. 

De asemenea, creşterea de încasări din accize vine atât din schimbarea modului de calcul, la un curs artificial, cât şi din impunerea de la 1 aprilie a unei accize suplimentare de 7 cenţi pe fiecare litru de carburant, din care ar fi trebuit să se construiască autostrăzi.

Consiliul Fiscal, îngrijorat 

Ionuţ Dumitru, preşedintele Consiliului Fiscal, spune că un excedent bugetar la nouă luni nu este o veste bună, în condiţiile unei ţinte de deficit asumate de 2,2% din PIB  pentru sfârşitul anului. Datele privind veniturile reflectă că încasările din taxe şi impozite sunt în continuare firave, iar cheltuielile arată lipsa de proiecte de investiţii a autorităţilor. 

„Aspectele îngrojorătoare sunt veniturile din taxe şi impozite care merg în continuare slab, chiar dacă au avut loc în septembrie două creşteri conjuncturale din tranşa a doua din taxa pe construcţiile speciale şi din certificatele pentru emisii de gaze cu efect de seră. Încasările din TVA şi din impozitul pe venit merg slab. Pe partea de cheltuieli, cel mai negativ aspect vizează scăderea puternică a investiţiilor publice, din fonduri nerambursabile, dar mai ales din fonduri proprii, cheltuieli de capital. Cifrele reflectă lipsa de proiecte de investiţii şi lipsa de spirit antreprenorial în rândul autorităţilor centrale şi locale“, a arătat Ionuţ Dumitru.  

De altfel, chiar şi premierul Victor Ponta anunţa recent că Guvernul trebuie să cheltuie 3 miliarde de dolari până la sfârşitul anului. Potrivit datelor Institutului Naţional de Statistică (INS), volumul lucrărilor de construcţii a scăzut cu 11,1% în primele şapte luni, cele mai mare scăderi fiind consemnate la construcţiile inginereşti, unde s-a înregistrat un picaj de 26%.

Ponta spune că investiţiile au fost la fel

Cheltuielile bugetului general consolidat, în sumă de 155 de miliarde de lei, au scăzut în termeni nominali cu 0,3% faţă de aceeaşi perioadă din anul precedent.

Cheltuielile pentru investiţii, care includ cheltuielile de capital, precum şi cele aferente programelor de dezvoltare finanţate din surse interne şi externe, au fost de 16,5 miliarde de lei, respectiv de 2,5% din PIB, faţă de 19,4 miliarde de lei în aceeaşi perioadă a anului precedent. Însă premierul Victor Ponta argumentează că acestea sunt comparabile, din moment ce în acelaşi interval de anul trecut au fost plătite arieratele Companiei Naţionale de Autostrăzi şi Drumuri din România (CNADNR), în valoare de 2 miliarde de lei, precum şi datorii de 800 de milioane de lei ale unor administraţii locale.

Absorbţia fondurilor europene este în continuare slabă, sumele primite de la Uniunea Europeană în primele nouă luni fiind de 5,5 miliarde de lei, faţă de 5 miliarde de lei în aceeaşi perioadă din 2013. Procentual, acestea reprezintă doar 0,8% din Produsul Intern Brut (PIB).

Ponta: Niciun impozit nu creşte anul viitor

Cota unică va rămâne până la alegerile parlamentare din anul 2016, urmând ca noile forţe politice care vor ajunge la putere în urma scrutinului să se decidă dacă o vor mai menţine, a mai afirmat ieri premierul Victor Ponta. El a mai spus că în anul 2015 „nicio taxă şi niciun impozit nu vor creşte“, din moment ce Guvernul are deja toţi banii de care are nevoie. 

El a exemplificat prin faptul că România are deja măsuri convenite cu Fondul Monetar Internaţional (FMI) şi Comisia Europeană (CE). Ionuţ Dumitru, şeful Consiliului Fiscal, aprecia săptămâna trecută că Guvernul trebuie să găsească pentru anul viitor o sumă de 10 miliarde de lei din care să finanţeze scăderea CAS cu cinci puncte procentuale şi reducerea deficitului, suma putând ajunge la 15 miliarde de lei dacă sunt luate în calcul şi cheltuielile sociale, cum ar fi indexarea pensiilor.

Mai puteţi citi: 

[<a href="//storify.com/adinavlad/excedentul-bugetar-al-romaniei" target="_blank">View the story "Excedentul bugetar al României " on Storify</a>]

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite