Atenţie la mail-urile primite de la aşa-zise bănci! Bitdefender: 60% din ele sunt frauduloase

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Şase din zece mesaje transmise în noiembrie, în numele băncilor, prin intermediul e-mailului, au fost spam-uri, iar circa o treime din totalul mesajelor ajunse în inbox urmărea să-i înşele pe utilizatori, relevă datele Bitdefender, furnizate de laboratoarele Antispam, scrie Agerpres.

„(...) dacă în luna septembrie se atingea un maxim zilnic de 38% dintre toate e-mail-urile asociate serviciilor financiar-bancare marcate drept mesaje spam, o lună mai târziu se atingea un nou vârf de şase din zece astfel de mesaje care erau frauduloase, iar în noiembrie, circa o treime din totalul mesajelor ajunse în inbox-ul oamenilor urmăreau să-i înşele, un volum uriaş care aduce riscuri pe măsură. Multe dintre mesajele trimise reproduc corespondenţa legitimă prin internet cu o bancă. Acestea conţin logourile autentice, un format vizual specific băncii respective, formulări fireşti şi terminologie de specialitate, de aceea depistarea capcanelor este mult mai dificilă decât se întâmpla până acum, mai ales când victima accesează în grabă mail-ul de pe telefon sau de pe tabletă şi nu alocă timp suficient mesajului citit”, se arată în analiza citată.

Conform specialiştilor, greşelile gramaticale au dispărut, la fel şi lipsa de atenţie a expeditorilor la detalii. Astfel, mesajele au devenit coerente, credibile şi îndeamnă oamenii să acţioneze cât mai urgent: să transmită date personale sau informaţii financiare, să-şi actualizeze datele, să descarce un extras de cont sau să acceseze un link pentru a rezolva o problemă de securitate asociată cu o posibilă fraudă.

„În situaţia în care victima dă curs solicitărilor venite în numele băncii, datele de card sau cele personale ajung pe mâna răufăcătorilor, care vor goli mai apoi conturile celor păcăliţi”, avertizează experţii.

Bitdefender este o companie de securitate informatică cu activitate la nivel global, care furnizează soluţii revoluţionare de protecţie împotriva ameninţărilor complexe către 500 de milioane de utilizatori din peste 150 de ţări. În prezent, tehnologiile Bitdefender sunt prezente în 38% dintre soluţiile de securitate de pe piaţă.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite