4.000 de instructori auto particulari, pe cale de dispariţie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
instructor auto

Instructorii auto constituiţi ca persoane fizice autorizate (PFA) au fost practic scoşi în afara legii printr-un normativ care recunoaşte doar societăţilor comerciale (SA sau SRL) abilitatea de a organiza şcoli de şoferi. Normativul – Ordinul Ministrului Transporturilor nr. 733/2013 – a intrat în vigoare în noiembrie, dar a fost contestat în instanţă de către asociaţiile de instructori particulari, astfel că acum este deocamdată suspendat.

Avem peste 1.000 de procese înaintate împotriva acestui ordin de ministru, pentru că ni se încalcă dreptul fundamental de a ne utiliza propriile forţe şi dotări în predarea conducerii auto. În total sunt 4.000 de instructori auto organizaţi ca PFA care riscă să dispară din piaţă. Constituirea ca societate comercială şi dotarea de la zero a unei şcoli de şoferi după standardele actuale înseamnă costuri de 100.000 de lei, o sumă enormă pentru orice instructor particular“, a declarat pentru „Adevărul“ Petre Bordeianu, preşedintele Federaţiei Naţionale a Formatorilor Auto.

El a explicat că în noiembrie, la greva generală a şoferilor, autorităţile au promis că în cel mult două săptămâni vor corecta normativul în aşa fel încât instructorii particulari să-şi poată continua activitatea, dar până în prezent situaţia nu a fost remediată.

În această săptămână, la nivelul Ministerului Transporturilor ar trebui să se defăşoare o şedinţă a Comisiei de Dialog Social dedicată acestui subiect, însă până acum nu avem nicio veste“, ne-a mai spus Petre Bordeianu.

În prezent, instructorul particular predă orele efective de conducere şi cunoaştere a autovehiculului, iar celelalte elemente de curs sunt predate de profesori specializaţi din cadrul şcolilor.

Dispariţia PFA ar transforma 4.000 de oameni din întreprinzători în asistaţi social“, conchide liderul instructorilor particulari.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite