Adevărul Live. Adrian Stănescu, Imobiliarium: Românii depăşesc bugetul pentru locuinţă cu 5-10% când găsesc ceva pe placul lor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Adrian Stănescu, project manager Imobiliarium, a vorbit la Adevărul Live, despre ofertele de locuinţe care îi aşteaptă pe români la târgul Imobiliarium, prima expoziţie tehnologizată dedicată zonei de rezidenţial, care va avea loc în perioada 13-15 octombrie la Băneasa Shopping City.

Rămâneţi pe adevarul.ro pentru a urmări principalele declaraţii. 

Despre noutatea adusă de Imobiliarium

Imobiliarium vrea să fie un eveniment cu totul şi cu totul nou pe piaţa de real estate din România. Aduce infuzia asta de tehnologie în cadrul său. Cu ajutor ei, vizitatorii pot vedea exact ansamblurile care sunt prezentate acolo prin ochelarii VR. Toate standurile vor fi dotate cu aceşti ochelari şi pentru câetva minute se vor putea transpune în ansamblul respectiv. Mai mult decât atât, aduce şi o parte de educare, de workshopuri, care pentru un cumpărător por fi exterm de interesante: de la detalii din contracte pe care să le urmăreşti în momentul care vrei să îţi achiziţionezi o casă, până la care ar fi paşii ăştia şi cum să îţi mobilezi mai tţrziu dacă deja o achiziţionezi.

Despre ofertele dezvoltatorilor        

Oferta este printre cele mai variate pe care le poţi întâlni la un astfel de eveniment. Am încercat să reunim cele mai mari ansambluri de pe piaţă din momentul ăsta. Alături de ele mai sunt şi câteva agenţii, care reprezintă ansambluri foarte mari. Avem 84 de ansambluri, iar ca număr de locuinţe depăşeşte cu mult 10.000 de locuinţe. Ca intervale de preţ şi tipuri de locuinţe, plecăm de la garsoniere, în jurul a 30.000 de euro, şi ajungem până la penthouse-uri şi diverse case – pasive, inteligente – atingând chiar 800.000 de euro, poate chiar şi mai bine.

Despre tendinţele ofertanţilor

Majoritatea aplică discount-uri pe perioada evenimentului, cuprinse între 2.000 şi 10.000 de euro. Alţii aduc extra-bonusuri, în sensul de: loc de parcare odată cu achiziţia unui apartament, bucătărie mobilată, boxă extra în acelaşi cost. Toate vor fi disponibile doar pe perioada evenimentului sau pentru scurtă perioadă.

Despre tipul locuinţelor oferite

Avem locuinţe verzi, avem şi „casa pasivă”, sunt case care se încasează la un consum de energie cu până la 90% mai mic decât o locuinţă normală. Avem şi case inteligente, automatizate, pe care le poţi controla de pe telefonul mobil: înainte de ajunge acasă deschizi garajul, dai drumul la centrala termică. Avem şi ansambluri cu o infrastructură construită de la zero înainte de a construi locuinţa pe care urmează să o cumperi, pentru că ştim deja că în Bucureşti chestia asta este destul de rar întâlnită.

E şi oferta clasică, de apartamente noi – evenimentul este dedicat doar apartamentelor şi caselor noi.

Cât costă o locuinţă

Intervalul este destul de variat. Pleacă de la 30.000, pentru o garsonieră, se duce undeva chiar la 800.000 pentru o casă sau un penthouse într-o zonă centrală a Bucureştiului.

Unde sunt situate

În principal este reprezentat cam tot Bucureştiul, cu preponderenţă în zona centrală, zona estică şi zona de nord, chiar şi zonele adiacente Bucureştiului: Ilfov, mai ales partea de nord.

Avem chiar şi locuinţe la munte sau la mare: Constanţa, Mamaia Nord şi Braşov.

Ce caută românii

În principal, bucureşteanul caută apartamente cu 2-3 camere. Pe locul 3 în topul preferinţelor ai şi casa. Urmează apartamentul cu 4 camere.

Ca bugete pe care le acordă, marea majoritate, adică peste 50%, au bugete de până în 70.000 de euro pentru achiziţie. Cealaltă parte deja depăşesc acest prag, considerând chiar 2-3-4% cu bugete de achiziţie de peste 200.000 de euro.

Focusul ca zone e oarecum divers, că toate zonele sunt căutate, de cele mai multe ori zona în care ai mai locuit sau zona pe care o ştii. Şi zona în care lucrează influenţează, dar nu atât de semnificativ ca zona pe care o cunosc.

Am observat trendul de a se orienta spre zona în care a stat în chirie sau în care a locuit cu părinţii, dacă e tânăr.

Apoi, în funcţie de oferta de preţ şi de zonă se reorientează.

Ce influenţează decizia

Preţul e foarte important. Cred că în primă fază, când pleacă la drum pentru o astfel de achiziţie, pleacă cu tipul de apartament şi apoi se orientează pe zonă. Zona e următorul pas, dar dacă nu găsesc o ofertă potrivită cu ce îşi doresc ei pe tipul ăla de apartamente, automat în acelaşi range de preţ cu cel pe care îl au în minte se orientează şi către alte zone.

Preţul vine pe locul 3, dar în funcţie de beneficiile pe care le primesc la pachet cu apartamentele sau cu casele de multe ori se reorientează, reajustează bugetul, în plus aş zice.

Cu cât depăşesc bugetul

Cam în medie, cu 5-10% depăşesc bugetul, găsind un apartament fix pe placul lor.

Beneficii extra

Mai ales ansamblurile mari, care şi-au dezvoltat un complex de mai multe blocuri sau mai multe case, aduc alături şi un spaţiu de servicii sau chiar un supermarket, aduc o şcoală, o grădiniţă privată, încearcă să creeze mai mult decât o construcţie. Eu zic că e un trend bun: de a crea o comunitate, nu o construcţie.

Se gândesc şi la infrastructură şi la transport, sunt dezvoltatori care pun la dispoziţie şi un transport. Vin cu o ofertă complexă pentru ansamblurile mari.

Pentru ansambluri mici, cu un bloc, două, de cele mai multe ori sunt deja foarte aproape de spaţii comerciale, de un bulevard mare, de zone de transport şi oarecum chestia asta se resimte şi la nivel de preţ, comparativ între cele două.

Prima Casă vs credit ipotecar

Marea majoritate cred că se încadrează mai multe în zona de credit ipotecar sau alte surse de finanţare. Zona de Prima Casă e şi ea acoperită, doar că plafonul e undeva mai mic faţă de trendul pieţei din ultimul timp şi aş zice că se încadrează doar în zona de apartament cu o cameră, garsonieră, studio, cel mai fericit caz un apartament cu două camere. 

Cum au evoluat preţurile

Se observă un trend crescător. E vizibilă creşterea preţurilor, nu e semnificativă, e încă mică. Unii ar zice că e nenaturală, unii ar zice că e naturală, adevărul e probabil undeva la mijloc. Trendul există, aş zice că odată cu puterea de achiziţie a românului. 

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite