Criza loveşte pentru prima dată aurul

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Preţul aurului este cu aproximativ 30% mai mic faţă de recordul istoric atins în septembrie 2011. FOTO: Reuters
Preţul aurului este cu aproximativ 30% mai mic faţă de recordul istoric atins în septembrie 2011. FOTO: Reuters

Pentru prima dată de la izbucnirea crizei, aurul – devenit în ultimii ani un refugiu pentru investitori – s-a ieftinit dramatic din cauza temerilor privind accentuarea problemelor economice.

În ultimii patru ani, criza a transformat aurul în cel mai bun prieten al investitorilor. În timp ce obligaţiunile suverane cu rating „AAA“ – cel mai bun posibil – şi, mai nou, depozitele bancare, şi-au pierdut caracterul de active cu risc zero, aurul a devenit o alternativă tot mai căutată printre investitori.

Acum însă, pentru prima dată, temerile privind escaladarea problemelor economice din zona euro şi datele economice dezamăgitoare din China au cauzat aurului cea mai dură lovitură din ultimii 30 de ani. 

Temerile investitorilor au declanşat cea mai mare fugă a investitorilor în aur din 1983 încoace şi cea mai abruptă ieftinire a metalului preţios din ultimele trei decenii. Marţi, uncia de aur s-a tranzacţionat cu aproximativ 1.300 de dolari, după o scădere de 9,3% înregistrată luni.

Cotaţiile metalului preţios au continuat astfel pe panta descendentă începută vineri, atunci când au apărut zvonuri că Cipru intenţionează să vândă o parte din rezervele de aur deţinute. Preţul aurului a scăzut astfel cu aproape 200 de dolari, de la peste 1.500 de dolari pe uncie la începutul şedinţei de vineri. 

Panica de pe burse a cauzat cel mai acut „exod“ al investitorilor în aur, care au vândut masiv participaţiile deţinute în cadrul companiilor care au legătură cu metalul preţios. 

„OAMENII VOR SĂ SCAPE CÂT MAI REPEDE DE AUR“

În momentul de faţă, preţul metalului preţios este cu aproximativ 30% mai mic faţă de recordul istoric atins în septembrie 2011, când cotaţia unciei de aur ajunsese la 1.920 de dolari. 

„Piaţa cade ca un cuţit. Oamenii vor să scape cât mai repede de aur“, explică pentru CNBC Kevin Grady, preşedintele fondului de investiţii Phoenix Futures. „Vezi, de asemenea, oameni care vând portofolii profitabile de acţiuni, legate de energie, doar pentru a acoperi pierderile cauzate de expunerea pe aur. Se poate observa o lichidare masivă a activelor legate de aur“, a continuat acesta. 

„Toată lumea se bucura de flux, iar acum refluxul se petrece atât de repede încât poţi vedea cine înota gol şi treaba este că toată lumea înota goală“, explică fenomenul Pawel Rajszel, analist în cadrul companiei Veritas Investment, pentru agenţia de ştiri Reuters. 
 

BNR: 148 de lei/gram

Cotaţia gramului de aur a scăzut şi la Banca Naţională a României (BNR). Dacă la începutul anului BNR cota aurul la 182,42 lei/gram, ieri referinţa a coborât la 148,37 lei/unitate. Scăderea a fost de aproape 19%. De altfel, numai în ultimele trei şedinţe de tranzacţionare preţul gramului de aur s-a redus cu 11,68%.

Piraeus Bank este singura bancă din România care oferă clienţilor posibilitatea de a cumpăra aur în formă fizică, adică lingouri sau monede. Cererea românilor pentru lingouri a crescut semnificativ în ultimii ani, pe fondul incertitudinii date de criza economică, când valutele nu au mai fost considerate un activ sigur.

Piraeus Bank vindea ieri aur cu 194 de lei/gram pentru cantit[ţi mai mici de 2.000 de grame şi cu 192 de lei pe gram pentru cantităţi mai mari de 2.000 de grame. 

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite