Bulgaria şi Slovacia cer Uniunii Europene să respingă proiectul gazoductului Nord Stream 2 pe modelul South Stream

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Partenerii Gazprom la realizarea Nord Stream 2 sunt grupurile E.ON, OMV, BASF/Wintershall, GdF SUEZ şi Shell
Partenerii Gazprom la realizarea Nord Stream 2 sunt grupurile E.ON, OMV, BASF/Wintershall, GdF SUEZ şi Shell

Bulgaria şi Slovacia vor cere Comisiei Europene să trateze în mod egal proiectele de gaze South Stream şi Nord Stream II, a declarat miercuri vicepremierul bulgar Meglena Kuneva, transmite Novinite.

Gazoductul rus South Stream ar fi urmat să transporte gaze pe sub Marea Neagră iar apoi să tranziteze Bulgaria şi Serbia, către centrul Europei. Rusia a renunţat însă la planul de construcţie a gazoductului, din cauza opoziţiei Comisiei Europene, care a susţinut că proiectul încalcă legislaţia europeană în domeniul energiei întrucât nu respectă, între altele, prevederea referitoare la separarea producţiei de gaze de distribuţie.

Kuneva a spus că proiectele din domeniul gazelor vor fi unul dintre subiectele care vor fi discutate la summitul Uniunii Europene din decembrie.

„Toate aceste probleme, legate de infrastructura gazelor, vor fi analizate la summitul UE. Uniunea energetică va fi discutată la summit şi datorită insistenţei Bulgariei“, a arătat Kuneva.

Pe de altă parte, Slovacia mizează pe sprijinul Uniunii Europene pentru proiectul Eastring, ca soluţie de diversificare a infrastructurii gazelor în Europa. Potrivit proiectului, Eastring va transporta gaze de la graniţa slovaco-ucraineană către frontiera bulgaro-turcă, deschizând oportunitatea ca Bulgaria să primească livrări din nordul şi vestul Europei.

În luna mai, Bulgaria, Ungaria, România şi Slovacia au semnat o declaraţie comună prin care sprijină ideea interconectării sistemelor de transport al gazelor.

Cine sunt partenerii ruşilor: nemţi, austrieci, francezi, olandezi

După renunţarea la proiectul South Stream, Rusia a decis să dubleze capacitatea gazoductului Nord Stream, în prezent de 55 de miliarde de metri cubi pe an, care transportă gaze pe sub Marea Baltică spre Germania. Acesta este realziat de către gigantul rus Gazprom, alături de grupurile germane E.ON şi Wintershall, austriecii de la OMV, grupul francez Engie (fostul GdF SUEZ) şi grupul petrolier Shell.

Avertismentele Ucrainei

Premierul ucrainean Arseni Iaţeniuk a avertizat la rândul său, în urmă cu o săptămână, că proiectul de construcţie a conductei Nord Stream II reprezintă un risc pentru securitatea Uniunii Europene şi ajută Rusia să controleze piaţa energetică a blocului comunitar, punct de vedere susţinut şi de premierii ţărilor baltice.

Ucraina este îngrijorată deoarece Gazprom a anunţat că va renunţa la tranzitul prin conductele Naftogaz, compania ucraineană de stat din domeniul gazier.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite