Şi bogaţii suferă câteodată: Arabia Saudită a cheltuit anul trecut din rezerve 115 miliarde de dolari din cauza preţului mic al petrolului

Şi bogaţii suferă câteodată: Arabia Saudită a cheltuit anul trecut din rezerve 115 miliarde de dolari din cauza preţului mic al petrolului

Arabia Saudită este, alături de Rusia, cel mai mare exportator de ţiţei din lume

Rezervele băncii centrale a Arabiei Saudite au scăzut anul trecut cu 115 miliarde dolari, la 608 miliarde dolari, în contextul în care regatul saudit a fost nevoit să apeleze la resursele acumulate în anii trecuţi pentru a face faţă scăderii puternice a preţului petrolului, potrivit Bloomberg.

Ştiri pe aceeaşi temă

Doar în luna decembrie, activele externe nete ale băncii centrale au înregistrat un declin de 19 miliarde dolari.
 
Rezervele Arabiei Saudite rămân printre cele mai ridicate din lume, însă scăderea puternică a acestora subliniază dificultăţile regatului în faţa declinului puternic al preţului petrolului. Autorităţile se află într-o cursă contracronometru pentru identificarea unor surse alternative de venituri, pentru a finanţa deficitul bugetar, care a ajuns anul trecut la circa 15% din PIB.
 
„Situaţia va fi probabil şi mai dificilă anul acesta. De ce? Petrolul a înregistrat o medie de aproximativ 53 de dolari pe baril anul trecut; anul ăsta are o medie de 32 de dolari pe baril. Impactul pe exporturi va fi şi mai mare“, a declarat Raza Agha, economistul-şef pentru Orientul Mijlociu şi Africa de la VTB Capital.
 
Preţul petrolului Brent a scăzut cu aproximativ 30% în ultimul an, la 34 dolari pe baril.
 
citeste totul despre: