Scamatoriile prin care Guvernul a ţinut în frâu deficitul din 2018

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Guvernul a reuşit şi anul trecut să ţină deficitul bugetar în limita de 3% din produsul intern brut permisă de regulile europene, arată cele mai recente date, dar acest lucru s-a întâmplat pentru că Executivul s-a „jucat” cu cifrele.

România cheltuit anul trecut cu 28,497 miliarde lei mai mult decât a încasat drept venituri. Mai precis, Guvernul a cheltuit 3% din producţia totală a ţării de anul trecut, în contextul în care produsul intern brut s-a ridicat la 944,22 miliarde lei, potrivit unei estimări preliminare publicate marţi de Oficiul European de Statistică (Eurostat).

Acest lucru înseamnă că ţara noastră s-a încadrat în limita de deficit de 3% produsul intern brut (PIB) permisă de Uniunea Europeană. Depăşirea ţintei de deficit ar fi dus la plata unei amenzi uriaşe de către ţara noastră, în contextul în care guvernanţii s-au angajat ca pe termen mediu chiar să reducă acest deficit.

România este singura ţară care a avut un deficit egal cu limita impusă de UE, în timp ce doar Cipru a avut un deficit mai mare, de 4,8%, potrivit Eurostat. Spre comparaţie, alte state din Europa de Est, precum Bulgaria, Cehia, Lituania sau Slovenia au înregistrat excedent bugetar.

Regulile româneşti prin care se calculează deficitul arată că ţara noastră a avut un minus de 27,3 miliarde de lei, anul trecut, respectiv 2,88% din produsul intern brut, sub ţinta anuală stabilită de 2,96% din PIB.

Scamatorii                                                                    

„Performanţa” României de a se încadra în ţinta de deficit nu vine însă de la o planificare minuţioasă a banilor, ci din o serie de scamatorii operate de Guvern, în special în ultima parte a anului, precum amânarea unor cheltuieli sau colectarea de sume suplimentare de la companiile de stat.

Mai precis, o metodă prin care Guvernul a redus cheltuielile, astfel încât minusul să pară mai mic anul trecut a fost amânarea rambursării de taxa pe valoare adăugată (TVA) către firmele din România. Această scamatorie s-a văzut în primele luni ale anului 2019, când Fiscul a anunţat că rambursează sume uriaşe către firme. Mai precis, în martie şi în aprilie ANAF a rambursat TVA în valoare de 2,6 miliarde lei, respectiv 2 miliarde lei, mult peste media lunară obişnuită de rambursare de 1,4 miliarde lei, susţinea recent deputatul USR Claudiu Năsui. „Pe final de an, statul a intrat în modul de avarie şi a început să amâne toate plăţile pe care le mai putea amâna. Adică Guvernul nu doar că a falsificat datele privind deficitul cu bună ştiinţă, dar a şi sabotat economia prin a reţine banii întreprinderilor româneşti”, acuza Năsui.

De asemenea, o altă modalitate prin care Guvernul poate „manipula” cheltuielile a fost amânarea decontării unor proiecte din fonduri europene pentru 2019.

Mai mult, statul a cerut anul trecut dividende suplimentare de la numeroase companii de stat. Circa 5-6 miliarde de lei s-au strâns la buget din vistieriile companiilor la care statul este acţionar, mai mult decât estimase Guvernul la începutul anului. 

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite