La concedierile colective din 2013, venitul minim compensatoriu va fi de 1.548 de lei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Normativele în vigoare sau aflate în fază de proiect care reglementează venitul compensatoriu acordat de stat în cazul concedierilor colective au drept indicator de referinţă salariul mediu net pe luna ianuarie din fiecare an, anunţat de Institutul Naţional de Statistică. Pentru 2013, acest salariu este de 1.548 de lei.

INS a anunţat astăzi că salariul mediu nominal net a fost de 1.548 lei în luna ianuarie, în scădere faţă de luna precedentă cu 149 lei (8,8%), iar salariul mediu brut s-a diminuat cu 8,7%, la 2.138 de lei.
În consecinţă, potrivit normativelor, dacă în 2013 vor exista disponibilizări colective, venitul minim al victimelor acestor măsuri va fi de 1.548 de lei. Asta înseamnă că, dacă salariul compensatoriu este mai mic de 1.548 de lei, statul va acorda şomerului disponibilizat colectiv un venit suplimentar calculat ca diferenţă de la salariul compensatoriu la mediul pe economie anunţat azi de INS.

Concret, dacă la disponibilizare salariul compensatoriu va fi, să zicem, de 1.300 de lei, statul va mai acorda un venit suplimentar de 248 de lei, astfel încât şomerul să aibă acel venit minim compensatoriu de 1.548 de lei.

În schimb, dacă salariul compensatoriu va fi mai mare decât acest mediu pe economie, statul nu va mai acorda nimic în plus, dar nici nu va tăia din bani pentru a se ajunge la mediul pe economie anunţat de INS.

Aviatorii revin în topul salariilor

În ianuarie, cel mai mare salariu net s-a plătit în transporturi aeriene (3.799 de lei), iar cel mai mic în hoteluri şi restaurante (840 de lei). Aviatorii au revenit astfel în topul salariilor, după ce timp de câteva luni bancherii deţineau prima poziţie.

Salariul real, mai mic cu 10% în ianuarie faţă de decembrie

Indicele câştigului salarial real pentru luna ianuarie 2013 faţă de luna precedentă, calculat ca raport între indicele câştigului salarial nominal net şi indicele preţurilor de consum, a fost de 90%. Cu alte cuvinte, decalajul dintre scumpiri şi dinamica salariului a tăiat 10% din puterea de cumpărare a românilor.
Potrivit INS, cele mai semnificative scăderi ale câştigului salarial mediu net au fost de 20-26,5%, în extracţia minereurilor metalifere, activităţi de editare, silvicultură şi exploatare forestieră (inclusiv pescuit şi acvacultură), prelucrarea lemnului, fabricarea produselor din lemn şi plută (cu excepţia mobilei şi a fabricării articolelor din paie şi din alte materiale vegetale împletite) şi în telecomunicaţii.
 

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite