Isărescu taie din nou dobânda şi forţează reluarea creditării
0
Banca Naţională a României a redus iar dobânda de politică monetară la un nou minim istoric, în încercarea de a reporni procesul de creditare, însă mesajele băncii centrale ajung mai greu la băncile comerciale.
Consiliul de Administraţie al Băncii Naţionale a României (BNR) a făcut ieri încă un pas în încercarea de a relansa creditarea economiei reale şi a redus dobânda de politică monetară de la 3,75% la 3,5% pe an, un nou minim istoric şi a menţinut ratele rezervelor minime obligatorii.
Aceasta este cea de-a şasea reducere de dobândă operată de banca centrală în ultimele şapte luni, de la 5,25% în mai 2013, ultima tăiere fiind decisă la începutul lunii ianuarie. În ciuda deciziilor BNR de relaxare a politicii monetare, scăderea dobânzilor la creditele acordate de băncile comerciale s-a făcut greu resimţită.
„Reducerile succesive ale ratei dobânzii de politică monetară s-au reflectat cu un anumit decalaj asupra evoluţiei ratelor dobânzilor la împrumuturile acordate sectorului real“, a explicat ieri Mugur Isărescu, guvernatorul BNR. În schimb, bonificaţiile acordate de bănci la depozite au înregistrat o scădere mai accentuată.
„Dobânzile la depozitele populaţiei vor rămâne cam la acelaşi nivel, nu vor mai scădea“, a mai spus Isărescu.
Potrivit datelor BNR, dobânzile practicate de bănci la creditele noi în lei s-au redus în primele 11 luni din 2013 de la 12,41% la 9,29% pe an, iar la depozitele noi în monedă naţională – de la 5,64% la 4,07%.
Radu Gheţea, preşedintele Asociaţiei Române a Băncilor şi al CEC Bank, declara recent că reducerea dobânzilor generează mai mulţi bani, însă nu facilitează şi accesul populaţiei şi firmelor la finanţare. „Cine nu este eligibil pentru creditare cu dobânzi mari nu va fi nici pentru creditare cu dobânzi mici, pentru că nu se relaxează normele de acces, ci doar se ieftinesc banii“, a spus Gheţea.
„Acum suntem bine poziţionaţi“
Analiştii se aşteptau ca BNR să reducă dobânda. Aceasta ar putea fi însă ultima reducere a dobânzii într-un ciclu de relaxare a politicii monetare care a început în iulie 2013, cele mai multe estimări ale analiştilor pentru orizontul decembrie 2014 indicând o dobândă de 3,5%. De altfel, Isărescu a explicat că, în prezent, dobânda-cheie se află la un nivel optim. „Acum suntem bine poziţionaţi, ca să nu plimbăm în sus şi în jos dobânda de politică monetară. Dacă avem fluxuri importante, preferăm să lăsăm o volatilitate mai mare şi să folosim dobânda ca o referinţă, dar şi ca o ancoră pentru anticipaţiile inflaţioniste, astfel încât să menţinem inflaţia în intervalul ţintit“, a explicat guvernatorul BNR.
Totodată, analiştii apreciază că rezervele minime obligatorii (RMO) pentru pasivele în lei, menţinute la 12% în luna februarie, pot fi reduse la 10% până la finalul anului, iar cele pentru pasivele în valută, păstrate la 18%, pot fi reduse la 15%. „Reducerea RMO va avea loc în paşi moderaţi“, a arătat ieri guvernatorul BNR.