Guvernul adoptă azi facilităţile pentru plata la timp a datoriilor către buget. Ponta: „Nu e o amnistie fiscală“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Scutirea de penalităţi a contribuabililor care îşi plătesc datoriile către stat până la 31 martie este o facilitate, nu o amnistie, acest termen fiind "profund incorect tehnic şi gramatical", a declarat premierul Victor Ponta miercuri, la începutul şedinţei de Guvern.

Premierul Victor Ponta i-a anunţat pe miniştri că în şedinţă urmează să fie adoptată o ordonanţă de urgenţă care va acorda facilităţi fiscale contribuabililor care-şi achită datoriile la bugetul statului.

„Nu amnistiem pe nimeni“

"Nu este o amnistie, în niciun caz, nu ştiu de ce se foloseşte termenul de amnistie. E profund incorect, şi tehnic şi gramatical, că nu amnistiem pe nimeni, ci, pur şi simplu, dacă îşi plăteşte datoria până la ultimul leuţ, nu-i mai luăm penalitatea, îi luăm doar o parte din dobândă, aşa cum este normal", le-a spus Ponta miniştrilor.

Prim-ministrul a explicat prevederile OUG şi raţiunea pentru care Guvernul vrea să îi ajute pe cei care au datorii către stat.

"Cei care îşi plătesc în totalitate, până la ultimul leu, datoriile la stat, plătesc la zi obligaţiile până în martie, nu le mai luăm acele penalităţi în plus, categoric, ca orice penalitate, cu care de fapt îi ducem în insolvenţă, la faliment şi nu mai plăteau nimic.
Nu scutim de niciun leu, cei care au plătit nu pierd nimic, dimpotrivă, câştigă faptul că nu plătesc dobânzi şi celelalte lucruri. Cei care însă au nevoie de un sprijin şi plătesc absolut tot până la ultimul leu, pe aceia îi ajutăm. Cei care nu plătesc la zi sau care nu plătesc datoria integrală nu beneficiază", a spus premierul.

„Cei care oricum nu plătesc nu vor plăti nici în continuare“

Premierul consideră că de această facilitate vor beneficia contribuabilii corecţi, nu şi cei care nu au plătit niciodată taxe şi impozite.

"Cred că cei cinstiţi şi corecţi vor beneficia. Cei care oricum nu plătesc taxe şi impozite de ani de zile, nu vor plăti nici în continuare şi sper ca (...) să meargă în faliment, pentru că cei care nu plătesc înseamnă că nu au dreptul să rămână pe piaţă", a mai spus Ponta.

Proiectul a fost în discuţia Guvernului şi la şedinţa de săptămâna trecută.

Cine beneficiază de facilitate

Ministrul Finanţelor Publice, Eugen Teodorovici, declara atunci că "proiectul de amnistie fiscală" prevede că pot fi şterse dobânzile şi penalităţi de întârziere aferente impozitelor neachitate, în cazul contribuabililor persoane fizice şi juridice, dacă aceştia vor plăti până în martie 2016 principalul şi dobânzile.

Teodorovici preciza că penalităţile sumelor aferente nu se vor aplica nici pentru cei care depun declaraţii rectificative până în martie 2016.

"Eu încerc să mai adaug ceva. Pe lângă penalităţile care se şterg, şi măcar o parte din dobânzi, până la limita costului pe care îl am atunci când eu mă împrumut din piaţă ca stat, să poată fi şterse", a menţionat Teodorovici.

Statul român se împrumută în prezent, în medie, la dobânzi de 1,5% pe an.

Ministrul a mai arătat că penalităţile de întârziere vor fi şterse pentru datoriile "din orice zonă", incluzându-le astfel şi pe cele aferente contractelor de drepturi de autor.

Potrivit proiectului de ordonanţă de urgenţă publicat în urmă cu două săptămâni de Finanţe, companiile care înregistrează la 30 septembrie datorii la bugetul de stat vor fi scutite de penalităţile de întârziere aferente dacă achită până la 31 martie obligaţiile principale de plată, iar până la 30 iunie dobânzile aferente.

Astfel, penalităţile de întârziere aplicate pentru datoriile înregistrate vor fi anulate dacă firmele îndeplinesc o serie de condiţii, printre care stingerea, până la termenul de plată prevăzut de Codul de procedură fiscală, a eventualelor dobânzi calculate până la data achitării obligaţiilor de plată principale.

De asemenea, trebuie să achite datoriile principale curente, până la data depunerii cererii de anulare a penalităţilor de întârziere, cu termene de plată cuprinse între 1 octombrie şi 31 martie 2016.

Firmele cu datorii vor depune toate declaraţiile fiscale, potrivit vectorului fiscal, până la data înregistrării cererii de anulare a penalităţilor de întârziere, al cărei termen maxim este 30 iunie 2016.

Prin proiectul de act normativ, Guvernul anulează şi penalităţile de întârziere datorate şi neachitate la 30 septembrie 2015, aferente obligaţiilor de plată principale cu termene de plată anterioare acestei date şi stinse până atunci, cu condiţiile ca până la 31 martie firmele să stingă dobânzile aferente respectivelor obligaţii de plată principale şi să depună cererea de anulare a penalităţilor de întârziere până la 30 iunie 2016.


Investitorii americani vor şi stimulente pentru conformarea voluntară

Camera de Comerţ Americană (AmCham) România salută, într-un comunicat, intenţia Guvernului de a aplica această măsură fiscală tuturor contribuabililor, fără discriminare.

Dar AmCham trage un semnal de alarmă că „o măsură de anulare a penalităţilor de întârziere datorate şi neachitate la 30 septembrie 2015, neînsoţită şi de o măsură de stimulare fiscală a contribuabililor care plătesc la timp, nu va avea afectele necesare accelerării conformării voluntare“.

Dimpotrivă, membrii AmCham România consideră că „absenţa unei astfel de măsuri de stimulare fiscală încurajează perpetuarea distorsiunilor în comportamentul contribuabililor în ceea ce priveşte plata la termen a obligaţiilor fiscale ce le revin“.

Membrii Camerei de Comerţ Americane în România reconfirmă angajamentul de a colabora cu toate părţile implicate pentru a realiza o reformă durabilă a cadrului legislativ fiscal, în vederea creşterii gradului de conformare voluntară.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite