Fermierii riscă să nu-şi mai primească subvenţiile

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Agricultorii sunt nemulţumiţi de partidele politice existente

Decizia ministrului Agriculturii de a nu mai prelungi data-limită până la care toţi fermierii trebuiau să-şi întocmească şi depună dosarele în vederea obţinerii subvenţiilor lasă marii fermieri fără alocări de la stat.

Serverul aplicaţiei prin care fermierii îşi raportează suprafeţele agricole pe care le cultivă, IPA Online, a fost nefuncţional săptămâna trecută şi nu a funcţionat nici ieri, data-limită de depunere a dosarelor pentru obţinerea subvenţiilor.

Cu alte cuvinte, marii fermieri riscă să rămână fără subvenţii, având în vedere că nu mai departe de săptămâna trecută ministrul Agriculturii, Petre Daea a decis să nu mai prelungească termenul-limită – 15 mai.

„Într-adevăr am primit solicitări de prelungire. (...) Le-am spus şi repet, să uite o asemenea solicitare şi să se gândească ce pot să facă şi dumnealor pentru că pe data de 15 mai, la ora 24.00, aşa cum am mai spus: obloanele de la APIA se închid. (...) Dacă aş prelungi termenul şi i-aş lăsa să vină când doresc dumnealor, m-aş îndepărta de obiectivul acesta. (...) Păi, dacă prelungim pentru 1-2 întârziaţi, de ce să sancţionez toată ţara? De ce să-i sancţionez pe fermierii care au depus la timp, pentru că unii, din diverse motive subiective, sunt în afara programului? Spun subiective pentru că pe cele obiective le-am rezolvat”, a declarat Daea într-un interviu.

Până la 10 mai, s-au depus aprtoape 800.000 de cereri

Potrivit acestuia, până la data de 10 mai s-au depus 799.491 de cereri, pentru 7,003 milioane de hectare, faţă de 901.335 de fermieri posibili.

„Spun posibili pentru că au mai avut loc comasări de terenuri. Acum, în această săptămână, vin fermierii mari. Dacă luăm în calcul programările zilnice este clar că încheiem depunerile în data de 15 mai. S-au luat măsuri draconice pentru a se depune cererile la timp”, a declarat ministrul.

image

Problema este însă că tocmai acele „măsuri draconice” au lipsit, având în vedere că, exact în ultima săptămână, cea în care – aşa cum recunoştea şi ministrul – erau aşteptate cererile venite din partea fermierilor mari.

Ce urmează

Faţă de anii anteriori, agricultorii şi crescătorii de animale au la dispoziţie două săptămâni pentru a aduce modificări la actele depuse, fără a fi penalizaţi. În aceste cazuri, termenul-limită (pentru clarificări) este 31 mai 2017.

Sprijinul financiar aferent Campaniei 2017 este finanţat din Fondul European de Garantare Agricolă (FEGA), din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală (FEADR) şi de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Agriculturii.

Cine sunt beneficiarii

Conform art. 7 din O.U.G. nr. 3/2015, cu modificările şi completările ulterioare, beneficiarii plăţilor prevăzute la art. 1 alin. (2) şi la art. 33 alin. (2) lit. b) şi c) sunt fermierii activi persoane fizice şi/sau persoane juridice care desfăşoară o activitate agricolă în calitate de utilizatori ai suprafeţelor de teren agricol şi/sau deţinători legali de animale, potrivit prevederilor legislaţiei în vigoare. În categoria beneficiarilor de plăţi se încadrează şi cooperativele agricole prevăzute la art. 6 lit. e) din Legea cooperaţiei agricole nr. 566/2004, cu modificările şi completările ulterioare, precum şi grupurile de producători care desfăşoară activitate agricolă.

Care este mărimea exploataţiei

Pentru a beneficia de subvenţii, fermierii să exploateze un teren agricol cu o suprafaţă de cel puţin 1 hectar, suprafaţa parcelei agricole să fie de cel puţin 0,3 hectare, iar în cazul viilor, livezilor, culturilor de hamei, pepinierelor, arbuştilor fructiferi, suprafaţa parcelei agricole trebuie să fie de cel puţin 0,1 ha şi/sau, după caz, să deţină un număr minim de animale. Pentru  legume cultivate în sere şi solare, pentru care se acordă sprijinul prevăzut la art. 1 alin. (2) lit. e), suprafaţa minimă a exploataţiei este de 0,3 ha, iar suprafaţa minimă a parcelei este de 0,03 ha.

Economie

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite