Euro depăşeşte pragul de 4,5 lei, cel mai ridicat nivel din ultima lună

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Leul se depreciază în raport cu euro. FOTO Mediafax
Leul se depreciază în raport cu euro. FOTO Mediafax

Moneda naţională a continuat să piardă teren în faţa euro. Cursul publicat joi de Banca Naţională a României cotează un euro la 4,5073 lei, reprezentând cel mai ridicat nivel de la 14 august.

Euro s-a întărit cu 0,43% în faţa monedei naţionale, urmând tendinţa de creştere începută în ultimele două săptămâni.

Leul s-a depreciat şi în raport cu dolarul american, cursul ajungând la 3,4882 lei/dolar, reprezentând o creştere de 0,44% faţă de referinţa publicată ieri de Banca Naţională a României (BNR).

Pe 3 septembrie, BNR a încetat intervenţia indirectă asupra cursului de schimb al leului, după ce pe tot parcursul lunii august a luat măsuri pentru a controla deprecierea monedei naţională.

Atunci, pentru prima dată de la 30 iulie, Banca Naţională a României nu a mai limitat suma pe care băncile le pot împrumuta prin operaţiuni repo, acţiune care, pe întreg parcusul lunii august, a determinat aprecierea leului în raport cu principalele valute.

Imediat, lipsa intervenţiei BNR s-a reflectat în curs. În utimele două săptămâni, leul a început să piardă treptat teren în raport cu euro şi dolarul, cursul publicat astăzi fiind cu 0,4% mai slab decât cel de la 3 septembrie.

Moneda naţională s-a depreciat cu 0,68% în raport cu euro, cursul ajungând la 4,4898 lei pentru un euro. În faţa dolarului, leul a pierdut 0,69%, cotaţia BNR fixând un curs de 3,5728 lei. În august, BNR a plafonat în fiecare zi de luni suma cu care împrumută băncile prin operaţiuni repo.

Imediat după prima intervenţie, moneda naţională s-a apreciat, după ce atinsese un nou maxim istoric, referinţa BNR ajungând atunci la 4,6481 lei/euro.

Pe 6 august, BNR a anunţat prima plafonare începând cu luna noiembrie 2008. Banca centrală a scăzut cu mai mult de jumătate valoarea maximă a împrumuturilor, de la 13 miliarde de lei. 

Plafonul a fost de 6 miliarde lei, iar în următoarea săptămână, nivelul maxim al sumei din licitaţie a scăzut la 5 miliarde lei. Ulterior, suma a scăzut la 4 miliarde lei, nivel păstrat la două licitaţii repo din a doua jumătate a lunii august.

Prin operaţiuni repo, BNR împrumută băncile pe termen scurt la o dobândă egală cu cea de politică monetară, respectiv 5,25%. Practic, băncile iau bani de la BNR, care primeşte în schimb titluri de stat deţinute de băncile comerciale. Împrumuturile de acest tip au scadenţa la o săptămână.

Aceste operaţiuni sunt folosite de bănci pentru a rostogoli credite (când împrumuturile scadente sunt achitate cu fonduri din noi împrumuturi).

Mai mult, când este introdus un astfel de plafon, banii sunt acordaţi pro-rată, adică pe baza raportului dintre sumele subscrise şi valorii oferite de BNR.

Băncile aveau nevoie de astfel de credite pentru a achita altele, toate denominate în lei. Prin coborârea plafonului, BNR a forţat băncile să meargă în piaţă pentru a cumpăra masiv lei.

În plus, băncile s-au văzut nevoite să liciteze valori mai mari pentru a fi sigure că primesc o parte cât mai ridicată din suma dorită.

Pe baza acestei cereri, leul s-a întărit, iar intervenţia BNR a rămas una indirectă.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite