DOCUMENT Codul Fiscal, modificat prin ordonanţa referitoare la Declaraţia unică
0Finanţele au supus dezbaterii publice proiectul de ordonanţă care aduce modificări Codului Fiscal, astfel încât să cuprindă reglementările privind Declaraţia unică, document care cuprinde şapte formulare fiscale.
Modificările privesc reglementarea depunerii formularului pentru persoanele care obţin venituri din activităţi extrasalariale, termenul până la care acesta ttrebuie transmis Fiscului, termenele de plată, dar şi prevederi legate de plata contribuţiei de sănătate şi a celei pentru pensii.
„Ca urmare a revizuirii sferei veniturilor din activităţi independente, este necesară precizarea în mod distinct a următoarelor aspecte tehnice: pentru veniturile din drepturi de proprietate intelectuală cota de impozit este de 10%; revizuirea definiţiei veniturilor obţinute din România; - corelarea unor prevederi care cuprindeau alte aspecte referitoare la veniturile din drepturi de proprietate intelectuală”, se arată în nota de fundamentare a actului normativ.
Declaraţia Unică pentru plata contribuţiilor trebuie depusă până pe 15 iulie. Plata poate fi făcută până la finalul lunii martie a anului următor, cu o reducere de până la 10% pentru cei care aleg să depună actele online.
Acest document comasează formularele D200 - veniturile realizate din România, D201 - veniturile realizate din străinătate, D220 - venitul estimat/norma de venit, D221 - norme de venit - agricultură, D600 - venitul bază pentru CAS, D604 - stabilire CASS persoane fără venit, D605 - stopare CASS persoane fără venit.
Măsura priveşte declararea veniturilor estimate pe anul 2018, pentru care plata contribuţiilor de sănătate şi pensii se va face până la data de 31 martie 2019. Autorităţile anunţă că, în acest an, depunerea formularului se mai poate face şi în format pe hârtie, dar din 2019 acesta va putea fi depus doar online. Pe de altă parte, Finanţele iau în calcul ca persoanelor care obţin venituri din drepturi de autor să le fie reţinute la sursă contribuţiile pentru sănătate şi pensii, se arată în draftul propunerii de comasare a declaraţiilor.
Reduceri de 10% pentru cei care plătesc integral până la 15 iulie
Pentru acest an, guvernanţii vor să introducă bonificaţii pentru contribuabilii care-şi achită mai repede obligaţiile. Concret, sumele datorate ar urma să scadă cu 10%, dacă declaraţia unică se depune prin Spaţiul Privat Virtual (SPV) şi plata este efectuată integral până la 15 iulie 2018 şi de 5% dacă plătesc integral până la 30 septembrie.
Dacă declaraţia se depune la unităţile Fiscului, iar plata integrală se face până la 15 iulie 2018, reducerea este de 5%, iar dacă se achită până la 30 septembrie 2018, de 2%.