Euro depăşeşte 4,52 lei, din cauza turbulenţelor generate de OUG privind modificarea codurilor penale. Euro urcă la aproape 4,55 lei pe piaţa valutară

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Miercuri dimineaţă, în jurul orei 10.10, euro era cotat cu 4,5245 lei, în creştere cu 0,4% faţă de nivelul de închidere de marţi. FOTO Eduard Enea
Miercuri dimineaţă, în jurul orei 10.10, euro era cotat cu 4,5245 lei, în creştere cu 0,4% faţă de nivelul de închidere de marţi. FOTO Eduard Enea

Banca Naţională a României (BNR) a anunţat miercuri un curs de referinţă de 4,5240 lei/euro, în creştere cu 0,45% faţă de nivelul din şedinţa precedentă şi nivel maxim din 30 decembrie 2016, în condiţiile în care investitorii sunt îngrijoraţi de protestele generate de OUG aprobată marţi de Guvern, spun analiştii. Pe piaţa interbancară, euro a urcat până la 4,55 lei.

UPDATE Euro ajunge la 4,55 lei pe piaţa interbancară 

Moneda românească a pierdut miercuri peste 1% din valoare pe piaţa valutară, ajungând la cotaţii apropiate de 4,55 lei/euro, nemaiatinse din iunie 2013, analiştii punând evoluţia pe seama protestelor stârnite de aprobarea de către guvern a Ordonanţei de Urgenţă de modificare a codurilor penale.

În jurul orei 15, euro era cotat cu 4,5470 lei, nivel neatins din iunie 2013, şi se afla pe o tendinţă de depreciere. Comparativ cu nivelul de închidere de marţi, moneda naţională a pierdut miercuri 1% din valoare.


Astfel, euro a urcat de la cotaţia oficială de 4,5038 lei de marţi la 4,524 lei miercuri. 

În regiune, zlotul şi forintul erau stabile în raport cu moneda unică europeană. 

"Moneda locală s-a depreciat de la primele tranzacţii, afectată de protestele de stradă împotriva Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului care a redus pedepsele pentru mai multe fapte de corupţie", arată un raport al Credit Europe Bank, publicat miercuri.

Dolarul american, cotat indirect în piaţa românească prin raportare la paritatea euro/dolar, s-a depreciat de la 4,2072 lei la 4,1935 lei.

Dolarul SUA este moneda de referinţă pe plan internaţional pentru materii prime, inclusiv pentru petrol, iar importurile din Asia depind, de asemenea, de moneda americană. Totodată, cursul francului elveţian a urcat de la 4,2267 lei la 4,2350 lei.

Moneda naţională s-a depreciat semnificativ încă de la primele tranzacţii de miercuri, până la cotaţii de peste 4,52 lei/euro, neatinse de la finalul anului trecut, în contrast cu tendinţa regională, dealerii punând evoluţia pe seama turbulenţelor şi mişcărilor de stradă aşteptate după ce guvernul a aprobat, marţi seară, Ordonanţa de Urgenţă privind modificarea codurilor penale.

Miercuri dimineaţă, în jurul orei 10.10, euro era cotat cu 4,5245 lei, în creştere cu 0,4% faţă de nivelul de închidere de marţi.

Leul s-a depreciat încă din debutul şedinţei, în contrast cu tendinţa regională. Zlotul şi forintul erau în stagnare în raport cu moneda unică europeană.

"Este îngrijorare în piaţă, mai ales ca urmare a protestelor şi a tensiunilor politice care se anunţă", a declarat, pentru News.ro, un dealer din piaţă, sub protecţia anonimatului. 

Marţi, Banca Naţională a României (BNR) a anunţat un curs de referinţă de 4,5038 lei/euro, în creştere uşoară faţă de nivelul din şedinţa precedentă.

De asemenea, indicatorul Robor la 3 luni, în funcţie de care se calculează dobânzile la cele mai multe credite în lei, a urcat miercuri până la 0,85% pe an, nivel maxim din 4 ianuarie, de la 0,82% în şedinţa precedentă, arată datele Băncii Naţionale a României (BNR).

Robor la 3 luni este indicatorul principal în funcţie de care se calculează dobânxile la creditele variabile în lei.

Robor la 3 luni a fost cotat miercuri la 0,85% pe an, de la nivelul de 0,82% înregistrat în precedenta şedinţă.  În ultimul an, Robor la 3 luni a atins un nivel maxim, de 0,9%, la finalul lunii decembrie, pentru ca ulterior să scadă, treptat, până la 0,8%.  

Robor la 6 luni a crescut de la 1,02% pe an până la 1,04%.

Creşterea dobânzilor poate fi pusă în legătură cu majorarea randamentelor la titlurile de stat din ultima perioadă. 

Dobânzile interbancare au scăzut puternic anul trecut, iar Robor la 3 luni a înregistrat în septembrie şi în octombrie un nivel minim istoric de 0,68% pe an.

Dobânzile au reintrat pe o traiectorie ascendentă de la fnalul lunii octombrie, chiar dacă majorarea s-a oprit, o perioadă, în jurul nivelului de 0,8% pentru Robor la 3 luni.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite