Cum rezolvă Guvernul problema scăderilor salariale din sectorul IT

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Guvernul lucrează la o ordonanţă de urgenţă prin care va da ajutor de stat angajatorilor din sectorul IT, pentru ca aceştia să acopere costurile angajaţilor din domeniu după transferul contribuţiilor de la angajator la angajat.

Ordonanţa va fi discutată în şedinţa de Guvern de săptămâna viitoare, susţine ministrul Finanţelor Publice, Ionuţ Mişa.

„Se lucrează la ordonanţa de urgenţă, astfel încât să se dea o schemă de ajutor de stat care să acopere integral costurile angajatorilor care funcţionează în domeniul IT. Aceasta se va adresa companiilor care au angajaţi IT-işti şi care ar trebui să plătească nişte costuri suplimentare de 8,5%. Am luat noi o marjă ca să fim siguri că acoperim integral toate costurile companiilor, ca să nu fie niciun cost suplimentar datorită transferului contribuţiilor. O să explicăm şi mecanismul, astfel încât fiecare dintre angajatori să facă solicitarea şi să primească diferenţa de bani pe care altfel ar fi trebuit să o suporte din bugetul propriu. Nu cred că vom reuşi să intrăm cu ea în şedinţa de Guvern de mâine (astăzi, n.r.), dar în următoarea, cu certitudine”, a declarat Mişa, la Palatul Parlamentului.

Angajaţii din sectorul IT sunt printre angajaţii afectaţi de transferul contribuţiilor de la angajator la angajat. Fiind scutiţi de impozitul pe venit, pentr ei nu poate fi compensată majorarea procentului contribuţiilor sociale, deci o povară fiscală mai mare, chiar dacă angajatorii majorează salariul brut. Pentru toţi ceilalţi, scăderea impozitului de la 16% la 10% compensează majorarea procentului contribuţiilor sociale.

Ionuţ Dumitru, preşedintele Consiliul Fiscal, explică: „Practic avem o reducere a impozitului pe venit de la 16% la 10%, care este compensată de o creştere a sarcinii fiscale la contribuţii. Deşi contribuţiile scad ca şi cotă cu 2 puncte procentuale, ele se aplică la o bază mai mare. De fapt povara fiscală creşte din contribuţii şi compensează practic reducerea poverii fiscale din reducerea impozitului pe venit. La cei care au impozit pe venit deja zero, nu mai există element de compensare a poverii fiscale crescute la CAS. Acolo, fie angajatorul ca să menţină netul îşi creşte costul total salarial, dacă vrea, fie îşi păstrează costul total salarial, iarăşi dacă vrea, şi scade netul”.

Şi Deloitte România ilustrează un calcul care arată în mod clar o scădere a salariilor pentru aceste categorii de angajaţi, indiferent de ce vor face angajatorii: „De exemplu, dacă facem calculul pentru un salariu mediu brut pe economie de 3.131 lei, observăm că, după ce vor intra în vigoare modificările anunţate prin proiect, scăderea va fi de 6,3%. În cazul în care angajatorul nu va agrea majorarea valorii brute pentru a absorbi efectul creşterii contribuţiilor, reducerea la salariul net pentru aceste categorii va fi de 22,1%”.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite