BNR menţine creditul scump din cauza inflaţiei mari. Băncile primesc o gură de oxigen

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Banca Naţională dă ă mână de ajutor băncilor, confruntate în România cu creşterea creditelor neperformante
Banca Naţională dă ă mână de ajutor băncilor, confruntate în România cu creşterea creditelor neperformante

Consiliul de Administraţie al Băncii Naţionale a României a decis joi să menţină rata dobânzii de politică monetară la 5,25%, precum şi ratele aplicate pentru rezervele minime obligatorii constituite de bănci pentru pasivele sub doi ani, la 20% în valută şi 15% în lei.

"În şedinţa din 2 mai 2013, Consiliul de administraţie al Băncii Naţionale a României a hotărât următoarele: menţinerea ratei dobânzii de politică monetară la nivelul de 5,25% pe an; gestionarea adecvată a lichidităţii din sistemul bancar şi menţinerea nivelurilor actuale ale ratelor rezervelor minime obligatorii aplicabile pasivelor în lei şi în valută ale instituţiilor de credit", se arată într-un comunicat al BNR.

Banca centrală a aplicat ultima reducere de dobândă în martie 2012, de la 5,5% pe an la 5,25% pe an.

La finalul lunii martie, cu o zi înainte de şedinţa de politică monetară anterioară, Isărescu a declarat că, deşi economie se află încă în recesiune, se manifestă în continuare anticipaţii inflaţioniste, ceea ce nu permite băncii centrale să reducă dobânzile. El a vorbit şi de nevoia de stabilitate a dobânzilor, arătând că o bancă centrală nu se poate "juca", să reducă dobânda şi la puţin timp să aplice o creştere.

Banca centrală are pentru acest an o ţintă de inflaţie de 2,5%, plus/minus un punct procentual, iar cea mai recentă prognoză a BNR indică pentru finalul anului un nivel de 3,5%.

Facilităţi pentru bănci

Pe de altă parte, CA-ul BNR a decis joi să îngusteze coridorul simetric format de ratele dobânzilor facilităţilor permanente în jurul ratei dobânzii de politică monetară la +/- 3 puncte procentuale de la +/-4 puncte procentuale anterior, motivând că măsura va tempera volatilitatea dobânzilor.

Astfel, începând din data de 3 mai 2013, rata dobânzii aferente facilităţii de creditare (Lombard) va coborî la nivelul de 8,25% pe an de la 9,25%, iar rata dobânzii pentru facilitatea de depozit va fi de 2,25% pe an faţă de 1,25%.

Creditul Lombard este penalizator iar băncile care apelează la acesta vor avea acum bani puşi la dispoziţie la o dobândă mult mai bună. Restrângerea coridorului va duce şi la încasări mai mari pentru băncile cu depozite la BNR. Aceasta este, practic, o gură de oxigen pentru bănci, care se confruntă cu creşterea creditelor neperformante la 18% în medie, însă multe instituţii de credit au trecut deja de acest nivel.
 

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite