Şeful misiunii FMI în România: Rata creditelor neperformante trebuie redusă în continuare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

România ar trebui să reducă în continuare rata creditelor neperformante, care a urcat cel mai rapid şi peste media celorlalte state până în anul de vârf, dar a şi coborât mai repede, însă chiar şi în prezent se situează la nivelul maxim înregistat de alte ţări şi ar mai avea de muncit doi ani în acest sens pentru a coborî sub medie, a declarat Reza Baqir, şeful misiunii Fondului Monetar Internaţional (FMI) în România.

„România a avut 22% rata creditelor neperformante faţă de 12% media ţărilor care au fost afectate de criză, dispersia este mare. Dar odată ce s-a atins vârful, România a avut o reducere mai rapidă a creditelor neperformante decât celelalte ţări cu NPL-uri ridicate“, a spus Baqir, la un seminar pe această temă, citat de News.ro.

Totuşi, rata creditelor neperformante, ajunsă la 13,52% la finele lunii martie, continuă să fie ridicată, situându-se la nivelul maxim al NPL-urilor înregistrat de alte state în timpul crizei. „Cu alte cuvinte, s-a înregistrat un progres până în prezent, dar mai este mult de muncă“, a subliniat Baqir.

El a menţionat că nivelul neperformantelor din alte state a coborât la nivelul dinaintea crizei economice în cinci-şase ani, în medie, după atingerea vârfului. „Asta ar însemna că mai sunt doi ani, dacă România încearcă să fie mai bună decât media, să coboare rata NPL-urilor mai mult decât media celorlalte ţări“, a indicat şeful misiunii FMI.

La rândul său, directorul general adjunct al direcţiei DG ECFIN din cadrul Comisiei Europene, Servaas Deroose, spune că media neperformantelor pentru zona euro se situează la 6%, reprezentând circa un trilion de euro, respectiv 9% din PIB-ul zonei.

Problema acestor credite neperformante este discutată intens în cadrul organismelor Uniunii Europene, pentru că trebuie rezolvată rapid, iar România a dat un exemplu „grăitor“ în acest sens, întrucât NPL-urile au crescut, însă activele cu probleme au fost diminuate apoi, o “lecţie de învăţat”, în opinia oficialului european.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite