Imperiul Aldis, salvat de văduva milionarului George Naghi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Compania producătoare de mezeluri Aldis a revenit anul trecut pe profit, după o pierdere însemnată înregistrată în 2011 FOTO Ionela Stănilă
Compania producătoare de mezeluri Aldis a revenit anul trecut pe profit, după o pierdere însemnată înregistrată în 2011 FOTO Ionela Stănilă

La doi ani de la dispariţia omului de afaceri George Naghi, activitatea companiei Aldis merge mai departe. După un declin puternic în 2011, soţia Alina Naghi a trecut la disponibilizări şi vânzări de active şi a reuşit să readucă producătorul de mezeluri pe profit.

La doi de la tragica dispariţie a omului de afaceri George Naghi, mort într-un accident nautic produs pe braţul Borcea, afacerea Aldis, construită imediat după Revoluţie, merge mai departe. Chiar dacă fabrica a fost la un pas de a-şi închide porţile, fiind înglodată în datorii, Alina Naghi, soţia celui mai bogat om din Bărăgan, luptă din răsputeri să ţină compania în top. 

Deşi a concediat aproximativ 400 de angajaţi din cei peste o mie, anul 2012 a fost unul profitabil pentru Aldis. Compania a înregistrat un profit de 200.000 de euro, după ce în 2011 a suferit o pierdere de aproape 2,2 milioane de euro, potrivit datelor financiare publicate pe portalul Ministerului Finanţelor. Vânzările producătorului de mezeluri s-au ridicat anul trecut la 62 de milioane de euro, ceea ce i-a permis să se situeze, în continuare, în rândul primilor 10 jucători de pe piaţă.

Magazine închise şi disponibilizări

Pentru a menţine compania pe linia de plutire, Alina Naghi a trebuit să adopte un amplu plan de restructurare: a închis mai multe magazine Aldis din ţară şi a disponibilizat numai în 2012 aproape 400 de angajaţi. Pentru cei care lucrează în continuare la Călăraşi au fost tăiate unele beneficii, cum ar fi transportul de la domiciliu până la locul de muncă şi invers. Muncitorii din fabrică sunt cei care au resimţit cel mai bine schimbările care au avut loc de când „regele mezelurilor“ nu mai e la cârma afacerii. 

„Nimic nu mai este ca înainte, nici oamenii şi nici banii pe care i-a avut George Naghi. Soţia sa încearcă să ţină fabrica în continuare, dar nu se ştie dacă va reuşi. Ar fi păcat să se aleagă praful de tot ce s-a construit în mai bine de 20 de ani“, spune un fost angajat.

Ferma lui Naghi, vândută de soţie

caseta despre moartea lui George Naghi si Aldis in cifre

Tot pentru a-şi relansa afacerea, Alina Naghi a vândut, în februarie 2012, ferma Aldis, cel mai drag loc al milionarului, dar şi terenurile agricole ce aduceau un profit consistent. Ea a bătut palma cu libanezul Jihad Ibrahim al Khalil care deţine 21.000 de hectare de teren agricol în judeţele Călăraşi, Giurgiu şi Constanţa. Cele trei milioane de euro obţinute în urma tranzacţiei cu libanezul nu au ajutat însă, la acea dată, la ieşirea din impas. Din contră.

Necazurile s-au ţinut lanţ în continuare. De la întârzierile salariale s-a ajuns în martie 2012 la închiderea câtorva magazine Aldis din ţară. Vânzările au scăzut considerabil, iar conducerea companiei a decis să renunţe la câteva puncte de desfacere a cărnii şi a preparatelor. La Lehliu, Olteniţa şi Râmnicu Vâlcea s-a pus lacătul pe uşă. În aceeaşi perioadă, Alina Naghi a reuşit să obţină un credit prin care a acoperit o parte din datorii şi să aducă firma pe linia de plutire.

Naghi a lucrat în alimentaţie publică

Până la Revoluţie, George Naghi a lucrat în alimentaţie publică, fiind la un moment dat chiar şef de hotel. După 1990 a intrat în afaceri, reuşind să pună pe picioare una dintre cele mai importante firme locale din industria cărnii. În iulie 2011, înainte ca Naghi să moară, acţionarii Aldis erau el (cu aproape 69%) şi soţia sa (cu 35%). Milionarul Bărăganului mai era acţionar şi la firmele Campis SRL (lucrări de construcţii), Aldis AP SRL (agricultură şi zootehnie), precum şi la Aldis Prod Impex SRL (fabricarea produselor din carne). 

Pe lista proprietăţilor deţinute de familia Naghi se mai afla şi o pensiune agroturistică cu 30 de camere, o investiţie de aproximativ opt milioane de euro. Averea familiei Naghi este estimată la 15-16 milioane de euro, potrivit ediţiei din 2012 a publicaţiei „Forbes 500 Miliardari“.

Se ocupa de agricultură  

George Naghi renunţase, cu puţin timp înainte să moară, la funcţia de administrator al producătorului de mezeluri Aldis, lucru care i-a surprins pe mulţi din industria cărnii. Explica el, nu pentru a ieşi din afaceri, ci pentru a-şi dedica mai mult timp agriculturii, un domeniu de care s-a ocupat direct în ultimii ani. 

Naghi avea în administrare o suprafaţă de aproximativ 2.000 de hectare de teren agricol, dar şi mai multe ferme de vite şi de oi. Omul de afaceri voia să iasă pe piaţă cu produse bio, o nişă despre care credea că are potenţial în următorii ani.  

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite