O companie românească va furniza echipamente pentru Gazprom. Instalaţiile vor fi folosite la cea mai mare staţie de comprimare a gazelor din lume

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Gigantul rus Gazprom a încredinţat Fabricii de Componente Nuclearo-Energetice (FECNE) Bucureşti realizarea a trei separatoare pentru CS Russkaya, cea mai mare staţie de comprimare a gazelor din lume, aflată în construcţie la Anapa, în Rusia, potrivit unui comunicat al firmei.

Contractul semnat de FECNE are o valoare de 1,8 milioane de euro. „Pentru realizarea celor trei separatoare, FECNE va lucra îndeaproape cu grupul OMZ, cel mai mare grup din Rusia, producător de echipamente din oţeluri speciale pentru industriile nucleară, petrochimică şi de petrol şi gaze, aflat în proprietatea Gazprom”, se arată în comunicat.

Grupul rus intenţionează să pună în funcţiune complexul CS Russkaya în cel de-al doilea trimestru al anului 2016, însă a solicitat ca separatoarele să fie gata în februarie 2014.

FECNE a fost singurul ofertant în măsură să îndeplinească această cerinţă, garantând în acelaşi timp fiabilitatea şi calitatea lucrărilor.

Instalaţia din Anapa, în valoare de aproximativ 100 milioane de euro, va fi dotată cu şapte unităţi de pompare a gazului cu o putere de 32 MW fiecare, şi va face parte dintr-o structură importantă ce va avea o capacitate de 448 MW. În prezent, cea mai mare capacitate de comprimare a gazelor este de 366 MW şi aparţine staţiei „CS Portovaya”, deţinută, de asemenea, de Gazprom.

Facilităţi solicitate statului român

 „În aceste condiţii, ne dorim ca Guvernul român să sprijine investitorii care contribuie la relansarea industriei româneşti, prin extinderea şi îmbunătăţirea drumului de legătură Bucureşti-Olteniţa, ce reprezintă drumul de acces către mare, de o importanţă strategică şi vitală pentru industria grea metalurgică din România. De asemenea, ne dorim ca taxa de transport, care este disproporţionată pentru transporturile excepţionale, să fie ajustată. Aceste două măsuri ar contribui semnificativ la dezvoltarea României în Europa şi în lume”, a declarat Luca Tosto, directorul executiv al FECNE.

Investiţii de 30 de milioane de euro pe cinci ani

FECNE este specializată în trecut în fabricarea de componente pentru industria nucleară. Compania a fost achiziţionată anul trecut de către grupul italian Walter Tosto. Compania a fost relansată în urma unei investiţii de 23 milioane de euro.

În prezent, FECNE are 100 de angajaţi, şi până la finalul anului viitor va ajunge la 150 de angajaţi. Numărul este estimat să crească la 250 până la începutul anului 2015. Compania a fost redenumită FECNE Nuclear Components.

Planul de investiţii în România al grupului este de 30 milioane de euro pentru următorii cinci ani. 

Economie



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite