ArcelorMittal şi Enel se retrag din investiţia unităţilor nucleare 3 şi 4 de la Cernavodă. Ce motive invocă firmele

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Nuclearelectrica acoperă 18% din consumul naţional de energie
Nuclearelectrica acoperă 18% din consumul naţional de energie

Companiile Enel şi ArcelorMittal au decis să părăsească proiectul de peste 6 miliarde de euro al construcţiei reactoarelor nucleare 3 şi 4 de la centrala din Cernavodă (CNE), astfel că statul, prin Nuclearelectrica, rămâne unicul acţionar implicat în acest proiect.

"Enel Investment Holding BV şi ArcelorMittal Galaţi SA au decis să îşi exercite dreptul de opţiune privind vânzarea pachetului de acţiuni de 9,15%, respectiv 6,2% deţinute în EnergoNuclear SA, prin transmiterea unei notificări către acţionarul majoritar, Nuclearelectrica SA", se arată într-un comunicat al Nuclearelectrica.

Nuclearelectrica are obligaţia să cumpere acţiunile celor două companii în EnergoNuclear în terme de 30 zile de la primirea notificărilor, la un preţ egal cu 80% din valoarea nominală a acţiunilor.

Cauzele retragerii

Potrivit Nuclearelectrica, retragerea din proiect a Enel Investment Holding BV, în acest moment, este motivată de „incompatibilitatea strategiei investiţionale iniţiale cu o nouă potenţială structură a acţionariatului, în care o altă companie decât Nuclearelectrica ar putea deţine statutul de acţionar majoritar“.

În acelaşi timp, retragerea ArcelorMittal Galaţi SA este cauzată de „provocările mediului de afaceri care nu mai susţine continuarea implicării companiei în proiect", se precizează în comunicat.

Investitor majoritar pentru Energonuclear

Nuclearelectrica precizează că va continua derularea proiectului prin intermediul companiei EnergoNuclear, fiind în prezent implicată în negocieri pentru atragerea unui acţionar majoritar în proiect.

Proiectul construcţiei celor două reactoare a fost iniţiat în 2007, iar lucrările erau planificate să înceapă în 2010. Din compania de proiect au făcut parte iniţial Enel (Italia), ArcelorMittal România, Nuclearelectrica, CEZ (Cehia), RWE (Germania), Iberdrola (Spania) şi GDF Suez (grup franco-belgian).

Toţi aceşti investitori s-au retras, rând pe rând, iar acum Nuclearelectrica poartă negocieri cu compania chinezească CGNPC, care ar putea să deruleze lucrările.

Potrivit Nuclearelectrica, firma chinezească a cerut, ca o condiţie a participării la investiţie, implicarea autorităţilor în proiect.

În prezent, Nuclearelectrica are două reactoare nucleare în funcţiune, cu o capacitate instalată cumulată de 1.400 MW, cu care acoperă aproximativ 18% din consumul anual de energie.

Citiţi şi:

Povestea centralei nucleare de la Cernavodă. De la uraniul exportat în URSS ca despăgubiri până la crearea unei întregi industrii româneşti

Canadienii de la Candu spun că sunt pregătiţi să livreze reactoarele 3 şi 4 la Cernavodă, în colaborare cu China

Niţă: Investiţiile pe care partea chineză vrea să le realizeze în sistemul energetic sunt evaluate la 5 miliarde de euro

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite