Companiile energetice: noile taxe vor duce la reducerea investiţiilor în reţelele de distribuţie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Companiile de distribuţie a energiei electrice şi a gazelor naturale nu văd cu ochi buni decizia Guvernului de a introduce taxe suplimentare în sectorul energetic şi consideră că măsura va avea un impact negativ în domeniu.

„Aceasta va conduce la o scădere a investiţiilor în reţelele de distribuţie şi, în acelaşi timp, va pune în pericol viitoarele planuri de privatizare, în special cele avute în vedere pentru privatizarea companiilor de distribuţie a energiei electrice", se arată într-un comunicat al Asociaţiei Companiilor de Utilităţi din Energie (ACUE). 

Mai mult, reprezentanţii asociaţiei, din care fac parte E.On, GDF Suez Energy, Enel, CEZ şi Electrica Furnizare, susţin că operatorii din piaţă nu au fost consultaţi de guvernanţi înainte de luarea deciziei. 

Astăzi urmează să fie aprobat, în şedinţa specială de Guvern, un pachet de măsuri fiscale. Printre măsuri, se numără introducerea taxei pe monopolul natural, o taxă pe care o vor suporta transportatorii şi distribuitorii de gaze şi energie electrică, adică Transgaz, Transelectrica, E.On, GDF Suez, Enel, CEZ. Excepţie fac doar cei care au mai puţin de 100.000 de clienţi. Taxa se aplică pe fiecare MWh şi variază între 0,45 lei/Mwh şi 1,7 lei/MWh, în funcţie de serviciile de transport şi distribuţie energie electrică şi gaze naturale. 

"Deşi stabilitatea şi predictibilitatea mediului de afaceri şi a legislaţiei în domeniu a fost mereu declarată ca fiind o prioritate pentru autorităţile române, intenţia acestora de a introduce o nouă taxă suplimentară pentru activitatea de distribuţie a gazelor naturale şi energiei electrice contravine flagrant acestui principiu", se mai arată în comunica. 

Mai mult, reprezentanţii companiilor de distribuţie a energiei electrice şi a gazelor naturale susţin că, în acest moment, analizează consecinţele unei astfel de decizii care va avea un impact semnificativ asupra capăcităţii financiare a companiilor.

"Ideea introducerii unei astfel de taxe pentru distribuitori are la bază o premisă greşită deoarece tarifele de distribuţie sunt tarife reglementate. În acest sens nu se poate vorbi de profituri conjuncturale, dat fiind faptul că ANRE, ca instituţie a statului, are în atribuţii controlul costurilor activităţii de distribuţie. Ca urmare, operatorii din sector, indiferent că activează în industria gazelor naturale sau în domeniul energiei electrice, nu au cum să beneficieze de venituri suplimentare din activitatea de distribuţie ca urmare a liberalizării pieţei“, susţin reprezentanţii companiilor din domeniu. 

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite