Sub presiunea reproşurilor premierului, CFR Călători anunţă un profit discutabil

0
Publicat:
Ultima actualizare:
cfr calatori

Scandalul de la Tarom, soldat cu demiterea directorului general Eugen Davidoiu în urma unor rezultate proaste, i-a determinat pe reprezentanţii companiei de transport feroviar CFR Călători să facă gesturi pripite, de frica unor consecinţe similare: compania a anunţat un profit parcă „scos din burtă”.

Transportatorul de pasageri pe calea ferată CFR Călători, deţinut de stat, a anunţat într-o postare pe Facebook că a realizat în primele şapte luni ale acestui an un profit de 64 milioane de lei, deşi în primul trimestru compania avea pierderi de 352 milioane de lei.

„Realizarea” nu este justificată însă nicidecum, tabelul postat pe pagina companiei neoferind altceva decât valoarea veniturilor proprii de 499 milioane de lei, faţă de 430,6 milioanede  lei în semestrul I din 2016, cifra de afaceri de 931,8 milioane de lei, faţă de 816,9 milioane de lei în semestrul I din 2016, numărul de pasageri transportaţi în cele două perioade şi numărul de călători/km.

Rezultatul, scris cu roşu este: „Iulie 2017: PROFIT = 64 milioane lei”.

image

Cum s-a ajuns la acest rezultat nu se ştie. CFR Călători nu a anunţat, în mod oficial, datele sale pe primul semestru din acest an şi nici la o solicitare „Adevărul” de a furniza aceste date nu a răspuns. Potrivit directorului general al CFR Călători, Iosif Szentes, nerealizările companiei pe 6 luni sunt legate de întârzierea cu aproape 5 luni a subvenţiei primite.

Dar, potrivit datelor financiare furnizate Ministerului Finanţelor Publice, CFR Călători a avut în 2016 un profit net de 48,96 milioane de lei, iar în 2015, un profit net de 31,74 milioane de lei. Ceea ce înseamnă că în primul semestru CFR Călători ar fi reuşit performanţa depăşirii dublului profitului din 2015. 

Rămâne de văzut dacă şi datele oficiale vor demonstra acest lucru sau anunţul a fost făcut doar sub presiunea reproşurilor făcute ministrului Transporturilor de către premierul Mihai Tudose.

De unde a pornit scandalul

Vineri, la începutul şedinţei de Guvern, premierul Mihai Tudose i-a reproşat ministrului Transporturilor lipsa de perfomanţă a mai multor companii din subordine. „104 milioane pierdere (la Tarom, n.r.) pe şase luni! CFR Marfă - pierdere, CFR Călători - pierdere. Înţeleg că e o echipă foarte bună, dar nu mergeţi în direcţia care trebuie”, i-a reproşat Tudose ministrului Răzvan Cuc.

Duminică, Tudose a anunţat că va trimite Corpul de Control la Tarom, pentru a vedea ce anume a putut genera aceste pierderi uriaşe în doar şase luni. Ulterior, directorul general al Tarom, Eugen Davidoiu, a spus că nu se simte responsabil pentru aceste rezultate, că Tarom nu are pierderi, ci doar „o lipsă de venituri”, şi că nu-şi va da demisia, ci va pleca când va dori. Luni, însă, acesta s-a răzgândit şi a demisionat, în locul său fiind numit Florin Susanu.

Pierderi de 352 milioane de lei în T1

Aşadar, profitul anunţat de CFR Călători pentru primul semestru al acestui an, este cel puţin surprinzător.  Cu atât mai mult cu cât, potrivit datelor financiare furnizate în luna aprilie, în primul trimestru compania a înregistrat pierderi de 352 milioane de lei, cu 12 milioane de lei mai mari faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut.

În primele trei luni din 2017, pierderile au crescut cu 3,5%, dar compania trebuia să încaseze o „compensaţie de la bugetul de stat, aferentă contractului de servicii publice, în valoare de 406 milioane lei”, se arată în răspunsul trimis la solicitarea News.ro.

Date contradictorii

La începutul acestui an, directorul CFR Călători, Iosif Szentes, spunea într-un interviu că 2016 a fost încheiat cu un profit de 33 milioane de lei (nu de 48,9 milioane de lei, cât scrie pe site-ul Ministerului Finanţelor Publice – n.red.).

„Profitul realizat anul trecut a fost de 32,8 milioane lei. 2016 a fost un an bun din acest punct de vedere. Mai avem de recuperat însă la capitolul reparaţii locomotive, unde este necesar un ritm mai crescut. În schimb, la capitolul reparaţii automotoare Desiro — Săgeata Albastră — am reuşit anul trecut să reparăm 45 de unităţi. Reparaţiile s-au făcut la cel mai ridicat nivel şi reprezintă o reparaţie capitală pentru acest tip de vehicul”, declara atunci directorul general al CFR Călători.

Potrivit datelor financiare furnizate Ministerului Finanţelor Publice, CFR Călători a avut în 2016 un profit net de 48,96 milioane de lei, iar în 2015, un profit net de 31,74 milioane de lei.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite