BCR, BRD şi Banca Transilvania ar putea fi supravegheate direct de către BCE
0
Reprezentanţii Băncii Naţionale a României (BNR) vor începe în zilele următoare discuţii cu experţii BCE pentru a stabili băncile locale care vor fi supravegheate direct de instituţia europeană, fiind vizate în primul rând BCR, BRD şi Banca Transilvania, potrivit lui Virgil Dăscălescu, director în Direcţia Stabilitate din BNR, citat de Mediafax.
„De regulă, cele mai mari trei instituţii de credit sunt supravegheate de BCE. Nu contează neapărat cota de piaţă, există şi alte criterii (...) Pentru că sistemul bancar românesc este dominat de bănci cu părinţi din zona euro, filialele ar putea fi considerate semnificative şi supravegheate direct de Banca Centrală Europeană în cadrul cooperării strânse (...) În 4 noiembrie 2014 a intrat în vigoare Mecanismul Unic de Supraveghere, iar pentru unele susbsidiare din zona euro BCE va face supraveghere directă (...) Aspectul va fi clarificat în următoarele zile împreună cu specialiştii din BCE“, a afirmat Dăscălescu la un seminar.
Întrucât România nu face parte din zona euro, nu va putea participa direct la Uniunea Bancară, pentru statele UE care nu au adoptat euro fiind disponibilă „Cooperarea Strânsă“. Această formă de praticipare dă dreptul la un loc în Consiliului de Supraveghere, dar fără reprezentare în Consiliul Guvernatorilor.
El a explicat că pentru băncile care vor fi selectate de BCE pentru supraveghere directă se vor aplica toate regulile şi standardele impuse pentru evaluarea cuprinzătoare, în timp ce pentru restul băncilor s-ar putea face evaluări mai simplificate, pentru a se limita costurile procesului.
„Băncile care nu vor fi supravegheate de BCE nu vor suporta toate rigorile şi standardele impuse de BCE în privinţa evaluării care se va derula anul viitor“, a spus Dăscălescu.
Mai puteţi citi: