Au cumpărat o microberărie unde produc bere artizanală: povestea din spatele Zăganu

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Prima bere au produs-o în urmă cu un an în fabrica de bere din satul Măneciu-Ungureni, judeţul Prahova. S-au simţit precum alchimiştii, încercând, alături de berarul-şef, diferite combinaţii pentru a obţine în final gustul perfect. La numai un an de atunci, Zăganu, o bere artizanală, nepasteurizată, ajunge în peste 70 de locuri din ţară.

Cei doi antreprenori care au pariat pe microberăria din satul Măneciu-Ungureni sunt Alexandru Geamănu (37 de ani), care a lucrat mai bine de 15 ani în publicitate, şi Laurenţiu Bănescu (35 de ani), nume asociat cu industria băuturilor şi bunurilor de larg consum timp de un deceniu. Ideea unei afaceri proprii a apărut în 2012, deşi cei doi se cunosc din 1997, fiind buni prieteni. Investiţia în mica fabrică a fost de 250.000 de euro, bani pe care cei doi antreprenori estimează că îi vor recupera în 6-7 ani.

“Ne-am gândit iniţial la o berărie mică, de tip pub, după care am început să ne informăm. Am urmărit mai multe piste şi am descoperit o făbricuţă de bere pe care am achiziţionat-o. Asta se întâmpla în martie 2013”, povesteşte Alexandru Geamănu.

De ce o microberărie? Motivaţia este una simplă: pentru că îşi doreau un produs autentic, pe care să îl prezinte atât consumatorului român, cât şi unui turist străin despre un brand românesc. Drumul nu a fost unul uşor, începând cu numele ales pentru această bere. Au trecut prin 70 de posibile denumiri, de la unele istorice ale unor locuri până la cuvinte vechi sau personaje istorice. S-au oprit însă la Zăganu, care este numele unui vârf de munte (1.817 m) din apropierea fabricii, dar şi denumirea populară pentru vulturul bărbos, o pasăre care trăia în zonă, dar care a dispărut din România din cauza vânatului excesiv.

Citeşte pe wall-street.ro continuarea articolului 

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite