După scandalurile Carpatica Asig şi Astra Asigurări, ASF vrea să reevalueze acţionarii asigurătorilor dacă apar noi date relevante despre aceştia

0
Publicat:
Ultima actualizare:
ASF va retrage aprobările acordate acţionarilor care nu mai îndeplinesc criteriile iniţiale
ASF va retrage aprobările acordate acţionarilor care nu mai îndeplinesc criteriile iniţiale

Acţionarii asigurătorilor au obligaţia să îndeplinească permanent criteriile în baza cărora au primit aprobarea Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF), potrivit unui proiect de normă.

„Acţionarii semnificativi direcţi şi/sau indirecţi ai asigurătorului, precum şi persoanele semnificative ale acestuia au obligaţia să îndeplinească permanent cerinţele şi criteriile în baza cărora au fost aprobaţi. Persoanele menţionate au obligaţia să comunice în scris Autorităţii de Supraveghere Financiară orice modificare a condiţiilor şi informaţiilor furnizate care au stat la baza aprobării lor. ASF poate reevalua îndeplinirea cerinţelor şi criteriilor în baza cărora au fost aprobate persoanele menţionate ori de câte ori apar informaţii şi/sau documente noi relevante, ca urmare a comunicărilor sau obţinute independent de acestea“, se arată într-un document publicat de instituţie, citat de Mediafax.

Acesta menţionează că în scopul promovării stabilităţii pieţei de asigurări din România şi al protejării intereselor asiguraţilor, autoritatea poate dispune inclusiv retragerea aprobării acordate, în cazul în care criteriile nu mai sunt îndeplinite.

 

ASF vrea să modifice legislaţia secundară şi cu privire la aportul acţionarilor la capitalul social al asigurătorilor. Astfel, sumele destinate participării la capitalul social al asigurătorului trebuie să provină din surse licite, dovedite prin documente certe, iar mecanismul de finanţare trebuie să fie transparent.

„În acest sens, se va demonstra cel puţin că fondurile respective sunt virate prin intermediul unor instituţii financiar-bancare care fac obiectul supravegherii de către autorităţi competente din state membre ori din state terţe considerate ca având sisteme echivalente celor din Uniunea Europeană de combatere a spălării banilor şi finanţării terorismului“, se spune în proiectul de normă.

Arestări în cazul Carpatica Asig

Tribunalul Bucureşti a hotărât, la 30 ianuarie, la propunerea procurorilor Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA), arestarea preventivă a omului de afaceri Ilie Carabulea, care controlează grupul Carpatica, şi a fostului director general al Carpatica Asig, Marian Mîrzac.

Prin aceeaşi hotărâre a instanţei, Radu Mustăţea, membru în CA al Carpatica Asig, a primit interdicţie de a părăsi ţara timp de 30 de zile.

Curtea de Apel Bucureşti decis să menţină hotărârile Tribunalului Bucureşti.

Ilie Carabulea este cercetat penal pentru asociere în vederea săvârşirii de infracţiuni, cumpărare de influenţă, în formă continuată, dare de mită, în formă continuată, folosirea în orice mod de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii în scopul obţinerii pentru sine de foloase necuvenite, în formă continuată, instigare la fals în înscrisuri sub semnătură privată şi instigare la uz de fals.

Marian Mîrzac, fostul director general al Carpatica Asig, în prezent membru neexecutiv în cadrul conducerii Autorităţii de Supraveghere Financiară, este acuzat de asociere în vederea săvârşirii de infracţiuni, două infracţiuni de luare de mită, din care una în formă continuată, trafic de influenţă, în formă continuată, permiterea accesului unor persoane neautorizate la informaţii care nu sunt destinate publicităţii, în scopul obţinerii pentru sine sau pentru altul de foloase necuvenite, în formă continuată, abuz în serviciu contra intereselor publice şi instigare la abuz în serviciu contra intereselor publice.

În cazul lui Mustăţea - membru în CA al Carpatica Asig şi preşedintele Biroului Asigurătorilor de Autovehicule din România -, anchetatorii precizează că acesta este urmărit penal pentru asociere în vederea săvârşirii de infracţiuni, complicitate la dare de mită, complicitate la luare de mită, complicitate la cumpărare de influenţă, toate trei în formă continuată, complicitate la folosirea în orice mod, direct sau indirect, de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii în vederea obţinerii pentru sine sau pentru altul de foloase necuvenite şi uz de fals.

Astra Asigurări ar fi subestimat riscul

Agenţia de ştiri Mediafax scria vineri că ASF suspectează Astra Asigurări că a subestimat în mod voit daunele pe care ar putea să le plătească, astfel că rezervele constituite au fost cu 40% mai mici decât era necesar, respectiv cu 100 milioane lei, potrivit unui raport raport al instituţiei.

ASF apreciază că există un risc mare ca societatea să intre în incapacitate de plată în cazul unei catastrofe naturale, având în vedere că este cel mai mare asigurător de locuinţe, cu 2,15 milioane de contracte, iar necesarul de capital suplimentar ar fi de 278,4 milioane de euro, se spune în raport.

De asemenea, se menţionează că societatea avea la sfârşitul lunii noiembrie un număr de 74.000 de dosare de daună avizate şi nelichidate, adică neplătite. Potrivit autorităţii de supraveghere, Astra a transferat „defectuos“ cel mai mare risc, respectiv cel de catastrofe naturale, printr-o expunere subevaluată şi printr-un plasament către reasigurători fără rating (Panamerican Re - Insulele Cayman şi piaţa CSI). În acelaşi timp, Astra ar fi realizat un transfer alternativ al riscului prin reasigurări „non-tradiţionale“, fără transfer efectiv al riscului, ci doar pentru „cosmetizarea“ situaţiilor financiare şi a indicatorilor financiari.

Un alt element notat în raport îl reprezintă un împrumut acordat de compania de asigurări grupului Nova Trade, din care face parte şi Astra, respectiv 105,3 milioane lei către Medien Holding Srl. De asemenea, Astra riscă să plătească cel puţin 100 de milioane de lei, după ce a pierdut în primă instanţă un proces cu Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România (CNADNR), care a solicitat executarea unei poliţe emise în favoarea Romstrade, aflată în insolvenţă, pentru realizarea unui tronson de autostradă. Instanţa a obligat Astra să plătească aproape 100 de milioane de lei, iar CNADNR a pus sechestru pe conturile companiei de asigurări. Procesul este în faza de apel la Curtea de Apel Bucureşti.

Televiziunea România TV a relatat, tot vineri, că ASF şi Banca Naţională cer sesizarea DNA pentru nereguli descoperite la societatea de asigurări Astra, care riscă intrarea în faliment.

ASF nu comunică rezultatele parţiale controalelor

Pe de altă parte, ASF a replicat nu comunică rezultatele controalelor decât în momentul în care întregul proces al actului de control este finalizat, iar comunicările către public în privinţa deciziilor cu efecte de amploare asupra pieţei supravegheate sunt transmise numai după ce au fost aduse la cunoştinţa celor sancţionaţi.

„Mass-media şi publicul au acces la rezultatele controalelor, în condiţiile legii şi ale normelor ASF, atunci când acestea sunt finalizate. Procesul de control include printre alte etape: controlul efectiv, redactarea raportului de control, înştiinţarea societăţilor de asigurare în privinţa raportului de control, măsurile propuse de echipa de control, dezbaterea raportului de control şi a măsurilor propuse de către forul de conducere al ASF (Consiliul ASF), luarea hotărârilor de către Consiliul ASF, transpunerea hotărârilor în decizii ale Consiliului ASF, înştiinţarea societăţilor de asigurare în privinţa deciziilor luate, diseminarea, în condiţiile legii, a deciziilor luate de către Consiliul ASF“, se arată într-un comunicat ASF.

 Acţionarii Astra Asigurări vor discuta, în martie, majorarea capitalului social cu 20 milioane de lei, la 212,7 milioane de lei, prin aport în numerar, potrivit unui convocator al asigurătorului. 

În prezent, compania are un capital social 192,7 milioane de lei, controlat de The Nova Group Investments România SA - 72,68% şi Epsilon Estate Provider SRL- 27,02%, ambele entităţi fiind controlate de omul de afaceri Dan Adamescu.

Recent, Astra a anunţat că, după prezentarea rezultatelor financiare consolidate ale anului 2013, compania va avea un capital social de 436,9 milioane de lei.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite