VIDEO Imagini apocaliptice în Japonia
0Mii de morţi, sute de mii de oameni fără adăpost, oraşe rase de pe suprafaţa pământului. Aşaarată Japonia după cutremurul şi tsunami-ul devastatoare de vineri. Japonia arată ca lovită de 17.000 de bombe gen Hiroşima. Cam aceasta a fost puterea, spun specialiştii, a celui mai mare cutremur din istoria ţării, urmat de un tsunami.
Bilanţul provizoriu indică aproximativ 2.000 de morţi şi sute de mii de oameni fără un adăpost deasupra capului.
Citeşte şi:
Mărturii ale românilor prinşi în mijlocul „apocalipsei” din Japonia
Autorităţile din prefectura Miyagi (nord-estul Japoniei) au anunţat că nu au absolut nicio informaţie despre aproape 10.000 de locuitori ai oraşului-port Minamisanriku, consideraţi dispăruţi după ce valurile seismice au lovit localitatea.
Armata japoneză a raportat că a localizat între 300 şi 400 de trupuri neînsufleţite în Portul Rikuzentakata din nord-estul ţării, inundat, distrus în mare parte de tsunami. În zonele rezidenţiale cele mai lovite, oamenii au fost îngropaţi sub dărâmături şi se aud strigăte de ajutor, notează agenţia Kyodo.Televiziunea a aratat imagini cu un grup de angajaţi ai unui spital refugiaţi pe acoperiş şi arborând pancarde pe care scrie „hrană" şi „ajutor".
Strigăte de ajutor
Supravieţuitorii din oraşele de coastă pleacă spre adăposturi Foto: AFP
La Tokyo, oamenii au rămas blocaţi în oraş, după oprirea metroului. Unii au înnoptat la serviciu, alţii - la rude. Mulţi au dormit în staţiile de metrou şi de tren folosindu-şi costumele pe post de pernă. O treime din oraşul Kesennuma, din nord-estul arhipelagului, care are 74.000 de locuitori, a fost înghiţit de apă, iar incendiile nu mai contenesc.La fel în oraşul Sendai, care numără un milion de locuitori. Aeroportul este şi el sub ape.
Televiziunile au arătat imagini cu valuri de noroi care au acoperit tot ce le-a ieşit în cale, inclusiv case şi maşini. Micile ambarcaţiuni şi chiar camioanele au fost luate ca nişte jucării de tsunami în oraşul Kamaichi. Autorităţile nu pot ajunge la oameni pentru a-i evacua decât pe calea aerului.
Semafoarele, culcate la pământ de tsunami Foto: Reuters
Un jurnalist de la televiziunea NHK relata că aproximativ 140 de persoane, inclusiv copii, s-au refugiat pe acoperişul unei şcoli primare din Sendai, care este înconjurată de apă, şi nu ştiu unde să meargă. Nu se ştie dacă au hrană sau apă.
Vineri, autorităţile pierduseră contactul cu patru trenuri de mare viteză din zona de coastă. Au fot reperate devastate de tsunami şi pline de morţi. Clasa politică japoneză face presiuni pentru adoptarea unui buget de urgenţă destinat finanţării operaţiunilor de salvare. Premierul a făcut apel la populaţie să dea dovadă de unitate.
Drumurile sunt închise, milioane de case şi întreprinderi nu au energie electrică. Mai multe aeroporturi, inclusiv Narita din Tokyo, au fost închise. Transportul feroviar este perturbat, porturile sunt închise.
Fără apă şi energie electrică
Valurile uriaşe au „ parcat“ o maşină direct pe acoperiş Foto: Agerpres
Premierul Naoto Kan a anunţat că 50.000 de soldaţi se vor alătura eforturilor de salvare şi recuperare după cutremur. Cel puţin 215.000 de oameni locuiesc acum în 1.350 de adăposturi temporare, în cinci prefecturi. Peste un milion de gospodării nu au apă potabilă. Ministerul Transporturilor a declarat că toate autostrăzile din Tokyo care duc spre zonele lovite de cutremur au fost închise traficului, cu excepţia vehiculelor de urgenţă.
Televiziunile difuzează imagini cu oameni care stau la coadă la cişmele publice pentru a-şi umple bidoane cu apă. În Fukushima, oficialii oraşului au distribuit sticle cu apă, gustări şi pături, dar sunt şi aici destule zone înconjurate de apă, unde accesul nu este posibil. Premierul a mai anunţat că 190 de aeronave militare şi 25 de nave au fost trimise în zonă.
Compania japoneză de electricitate TEPCO a avertizat că zona Tokyo ar putea înregistra întreruperi în alimentarea cu energie electrică, din cauza avariilor suferite de centralele din regiune. TEPCO le-a cerut locuitorilor să reducă la minimum consumul de energie electrică, apreciind că acesta ar putea depăşi în cursul serii capacitatea de producţie actuală.
Ajutor internaţional
Muncitorii se pregătesc să repare drumul despicat de cutremur Foto:Agerpres
Compania niponă are în vedere şi întreruperi programate ale alimentării, pe perioade de câte trei ore, începând de astăzi, potrivit agenţiei Kyodo. Multe ţări sunt gata să dea o mână de ajutor. „68 de echipe internaţionale de căutare şi salvare din peste 45 de ţări sunt în stare de alertă", a declarat Elisabeth Byrs, purtătorul de cuvânt al Oficiului pentru Coordonarea Afacerilor Umanitare al ONU.
Preşedintele Băncii Mondiale, Robert Zoellick, a declarat că instituţia sa poate deplasa rapid specialişti pentru a sprijini autorităţile japoneze în eforturile de reparaţie şi reconstrucţie. Primele echipe de salvare străine, venite din Noua Zeelandă, Coreea de Sud şi Statele Unite, au sosit deja, ieri, în Japonia.
Armata americană intenţionează să trimită mai multe nave încărcate cu ajutoare umanitare şi, dacă este cazul, pot pune la dispoziţie şi elicoptere ale marinei. Europa este capabilă să ofere echipe de salvare, echipamente sau fonduri, a declarat Nicolas Sarkozy. Guvernul thailandez a propus o asistenţă financiară de 120.000 de euro.
Norocoşi
Cei 81 de pasageri aflaţi la bordul unei nave care fusese dată dispărută după cutremurul de vineri au fost salvaţi cu ajutorul elicopterelor armatei şi pazei de coastă nipone. Nava se afla în zona Prefecturii Miyagi şi aparţine unei firme de construcţii navale din Portul Ishinomaki.
"68 de echipe internaţionale de căutare şi salvare din peste 45 de ţări sunt în stare de alertă."
Elisabeth Byrs
oficial ONU
Pagube de miliarde
Pagubele ar putea fi de 8% din valoarea Produsului Intern Brut (PIB) al celei de-a treia economii a lumii. Infrastructura de pe coastă a fost grav afectată, aproape toate activităţile economice au fost sistate. Rafinăria companiei Cosmo Oil a ars în mare parte. Industria nucleară japoneză, care asigură între 25% şi 30% din producţia naţională de electricitate, cunoaşte cea mai gravă criză din istoria sa.
Oprirea producţiei la mari companii precum Toyota, Nissan, Toshiba, Honda se va resimţi în PIB-ul pe primul trimestru al Japoniei. Pagubele economice ar putea fi între 10 miliarde de dolari şi 100 de miliarde. Moneda japoneză - yenul - a căzut imediat după vestea dezastrului, dar ieri şi-a revenit, investitorii aşteptându-se ca japonezii să-şi repatrieze banii, pentru a începe reconstrucţia.
Români în zona cea mai afectată de cutremur
Ciprian Bălbărău
Stau cu sufletul la gură şi cu lacrimile în ochi de două zile. Românii care au prieteni sau rude în Japonia sunt disperaţi pentru că orice legătură cu cei aflaţi acolo este imposibilă după seismul care a lovit arhipelagul în urmă cu două zile.
Nina Androne, din localitatea Dimiana, judeţul Buzău, nu mai are linişte de când a auzit de dezastrul petrecut în Japonia. De mai bine de şapte ani, nepotul său, Ciprian Bălbărău, este stabilit acolo, iar în urmă cu două luni a chemat-o în vizită şi pe mama sa, Aurelia. Ultima dată, Nina Androne a vorbit cu sora şi cu nepotul său pe 8 martie, iar de atunci nu a mai primit nicio veste de la aceştia.
„Am vorbit de Ziua Femeii cu sora mea şi chiar îmi povestea că a fost un cutremur, dar ei nu erau prea speriaţi pentru că sunt frecvente în zonă. Ieri, când am văzut ce dezastru s-a petrecut acolo, am încercat să îi sun, dar telefonul sună întruna ocupat. Nici pe internet nu am putut lua legătura cu ei", mărturiseşte Nina Androne.
Ciprian Bălbărău locuieşte împreună cu soţia sa, japoneză, şi cu fiul lor chiar în Sendai, prefectura Miyagi. Mama sa obişnuia să vină la ei în fiecare an pentru a-şi vedea nepotul, iar luna viitoare urma să se întoarcă în ţară. „Sunt disperată, am sunat la ambasade, nimeni nu îmi zice nimic. Din câte bănuiesc, sora mea era acasă când s-a întâmplat nenorocirea, iar nepotul se îndrepta către serviciu, că face naveta. Vreau doar un semn de la ei să ştiu că sunt bine", spune Nina Androne.
MAE: nicio victimă până acum
Până în acest moment, autorităţile nipone nu au semnalat Ambasadei României de la Tokyo că ar exista cetăţeni români printre victimele cutremurului, a comunicat Ministerul român de Externe.
Tot MAE român a precizat şi că a primit informaţii de la Centrul de Urgenţă din localitatea Sendai că trei cetăţeni români se află în adăpostul din localitate. Românii sunt acum în siguranţă. Reprezentanţii misiunii diplomatice continuă să strângă informaţii privind situaţia cetăţenilor români din zonele afectate.
MAE a activat şi o celulă de criză în cadrul Departamentului Consular şi recomandă cetăţenilor români care solicită informaţii să transmită toate datele lor de identificare, cât şi detalii cât mai exacte despre persoanele căutate (adresa, e-mail, numere de telefon disponibile etc.).
Un alt sfat transmis de MAE românilor este ca, de acum, să informeze ambasadele României din ţările în care se deplasează.
Cetăţenii români sau familiile acestora pot contacta Ambasada României la numărul de telefon 0081.334.79.03.11, cât şi Departamentul Consular din cadrul MAE, la numărul de telefon 0040.021.319.21.37 sau la adresa de e-mail:drco@mae.ro.