VIDEO Explozie la Centrala Nucleară de la Fukushima / Incidentul nuclear este evaluat la gradul 4 din 7
0O explozie a avut loc, sâmbătă dimineaţă, la unul dintre reactoarele Centralei Nucleare de la Fukushima, populaţia din apropierea centralei fiind evacuată din zonă.
UPDATE 19.10 Premierul rus, Vladimir Putin, ordonă verificarea planurilor de urgenţă din Extremul Orient rus, relatează Ria Novosti
UPDATE 18.40 Incidentul nuclear este evaluat la gradul 4 pe o scară cu şapte gradaţii, a anunţat Agenţia japoneză pentru securitate nucleară şi industrială, citată de AFP. Potrivit Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA), nivelul 4 corespunde accidentelor care nu generează riscuri importante în afara centralei. Gravitatea unui eveniment produs într-o uzină nucleară este evaluată cu valori cuprinse între 0, care indică absenţa oricărei anomalii, şi 7, care indică un accident major.
UPDATE 18.08 O reprezentantă a serviciului rus pentru supraveghere sanitară susţine că un eventual nor radioactiv care s-ar fi putut forma în urma accidentului produs la reactorul nuclear ar putea ajunge în peninsula Kamceatka în mai puţin de 24 de ore. "Acest lucru este provocat de direcţia mişcării maselor de aer şi distanţei semnificative dintre Kamceatka şi Japonia", a precizat Natalia Jdanova, citată de Ria Novosti. Peninsula Kamceatka se află la nord-est de Japonia şi de arhipelagul rus Kurile.
UPDATE 17.45 Directorul general al Autorităţii franceze de securitate nucleară (ASN), Olivier Gupta, a declarat că explozia este de origine chimică şi nu nucleară şi deci nu este comparabilă cu cea de la Cernobâl. "Cel mai probabil, este o explozie chimică legată de hidrogenul degajat. Ceea ce înseamnă că explozia nu a generat degajări de radioactivitate", a precizat Gupta, citată de AFP.
UPDATE 17.30 Cel puţin trei japonezi care locuiesc într-un oraş situat în apropierea centralei nucleare au fost expuşi radiaţiilor, relatează AFP. Aceste trei persoane făceau parte dintr-un grup de circa 90 de pacienţi internaţi într-un spital din oraşul Futaba-machi şi au fost alese la întâmplare de medici pentru a fi supuse unor teste după incidentul nuclear, a anunţat televiziunea publică NHK.
UPDATE 16.20 Un reactor al centralei nucleare Fukushima I va fi umplut cu apă de mare pentru a-l răci şi pentru a reduce presiunea din unitate, a anunţat Yukio Edano. "Am decis să umplem containerul reactorului cu apă de mare. Ministrul comerţului, (Banri - n.red.) Kaieda ne-a instruit să procedăm astfel. Făcând acest lucru, vom folosi acid boric pentru a împiedica o situaţie critică", a precizat Edano.
UPDATE 15.40 Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică anunţă că autorităţile japoneze se peegătesc să distribuie populaţiei din zona Fukushima iod.
UPDATE 14.40 Premierul japonez Naoto Kan a anunţat că niciun cetăţean japonez nu a fost afectat de scurgerea de radiaţii.
UPDATE 14.00 Învelişul reactorului numărul 1 de la centrala nucleară Fukushima 1 nu a fost avariat în urma exploziei de sâmbătă, a declarat purtătorul de cuvânt al Guvernului nipon. Oficialul a adăugat că nivelul de radioactivitate din zona centralei a scăzut.
UPDATE 13.27 Oficialii japonezi au anunţat că, în următoarele ore, se va lucra la răcirea reactorului, iar repunerea acestuia în funcţie depinde de pagubele produse în urma exploziei. În orice caz, reactorul nu va fi repus în funcţie mai devreme de şase luni. Mai mult, una din cele patru clădiri ale reactorului s-a prăbuşit.
UPDATE 13.17 Agenţia japoneză pentru securitate nucleară şi industrială consideră că este puţin probabil ca explozia să fi avariat grav incinta reactorului.
UPDATE 12.30 Secretarul general al guvernului nipon, Youkio Edano, a afirmat că reactorul nu a fost afectat în urma exploziei, potrivit Ria Novosti. Cu toate acestea, televiziunea publică NHK a anunţat că nivelul de radioactivitate continuă să crească în jurul instalaţiei, localnicii fiind sfătuiţi să-şi ermetizeze casele.
UPDATE 12.10 Armata japoneză monitorizează nivelul de radiaţii din jurul Reactorului 1 de la Fukushima, iar zona de evacuare a populaţiei a fost extinsă la 20 de kilometri în jurul Centralei Nucleare.
UPDATE 12.00 Autorităţile nipone se pregătesc să colecteze de urgenţă iod pentru a combate radioactivitatea, informează sâmbătă Kyodo. Purtătorul de cuvânt al guvernului nipon a anunţat că la Fukushima vor fi trimişi ''super-pompieri''.
UPDATE 11.55 Yuko Edano a confirmat, pentru reporterii Reuters, că a avut loc o explozie. „Acum încercăm să aflăm cauza exploziei. Vom oferi mai multe declaraţii în momentul în care vom avea mai multe informaţii", a spus acesta.
UPDATE 11.45 În momentul de faţă, concentraţia de radiaţii inhalată de locuitorii din zonă într-o oră este egală cu cea inhalată dintr-un an, iar armata japoneză monitorizează nivelul de radiaţii din jurul reactorului 1 din Fukushima
IMAGINI LIVE! VEZI AICI CUM COMENTEAZĂ JAPONEZII EFECTELE CUTREMURULUI
UPDATE 11.30 Centrala de la Fukushima este a doua termocentrală ca mărime din lume, având şase reactoare. Reactorul la care a avut loc explozia este vechi de 40 de ani.
Departamentul de pompieri din Tokyo a trimis către Fukushima mai multe echipe pentru a interveni în urma exploziei. Televiziunea naţională din Fukushima recomandă cetăţenilor să se blocheze în locuinţe şi să etanşeze ferestrele şi uşile.
UPDATE 11.15 Oficialul japonez Yuko Edano a vorbit, în cadrul unei conferinţe de presă, despre explozia de la Fukushima, precizând că nu poate spune unde şi dacă a avut loc o explozie. În schimb, un specialist italian a declarat că este cel mai mare dezastru nuclear după cel de la Cernobâl.
"Dacă nu vor reuşi să ţină sub control situaţia va fi cel mai mare dezatru nuclear. Însă eu am încredere în experţii japonezi" a declarat Vajda Borbala.
UPDATE 11.00 Autorităţile japoneze nu mai permit populaţiei să se deplaseze către Fukushima. Un reporter al BBC a fost oprit de către oamenii legii la 60 de kilometri de Fukushima şi i s-a explicat că este prea periculos pentru a merge mai departe.
UPDATE 10.45 "Nu există nicio explozie. A fost o emisie controlată de vapori, acestea sunt proceduri de siguranţă pentru a împiedica explozia centralei. Aceasta este o emisie controlată şi nu este periculoasă" a declarat, la Realitatea TV, Vajda Borbala, preşedinte CNCAN. Şi Teodor Chirică membru în Forumul Atomic Nuclear a declarat că nu s-a produs nicio explozie şi că sunt doar emisii controlate.
Vezi aici o fotogalerie cu Centrala Nucleară de la Fukushima
UPDATE 10.30 Conform specialiştilor, cesiul le poate afecta pe gravide, fătul putând avea retard mental
UPDATE 10.10 Prefectura Fukushima nu a confirmat explozia şi investighează de ce a apărut fumul, dar compania electrică a anunţat oficial că patru angajaţi au fost răniţi.
UPDATE 10.00 Centrala de la Fukushima este cea de-a treia centrală nucleară care a explodat în lume. Acoperişul şi pereţii centralei au fost distruşi.
UPDATE 9.50 Conform presei internaţionale, o explozie a fost auzită la centrala de la Fukushima şiun nor de fum alb s-a ridicat în zonă. Este posibil ca miezul centralei să se fi topit după ce dimineaţă s-au constatat probleme de răcire la reactor, spune SkyNews. Mai mulţi angajaţi au fost răniţi.
Agenţiile de presă japoneze spun că explozia a avut loc la reactorul numărul 1, unde radioactivitatea era de 20 de ori mai mare decât nivelul normal.
UPDATE 9.15 Agenţia de ştiri Kyodo a anunţat că muncitorii de la centrala Fukushima au eliberat cu succes o supapă a reactorului, pentru a elibera presiunea în creştere.
Electric Power Company a alertat sâmbătă autorităţile deoarece sistemul de răcire de la trei din cele patru unităţi ale sale de la Fukushima Daini nu mai funcţionează.
Agenţia de securitate nucleară a Japoniei a ordonat companiei să elibereze o supapă a reactorului numărul 1, cu scopul de a elibera presiunea în creştere. Acest lucru vine pe fondul rapoartelor agenţiei Kyodo care informa că nivelurile de radiaţii au fost de 1.000 de ori peste normal în camera de control a reactorului numărul 1.
În urma acestor probleme, la Centrala de la Fukushima există scurgeride cesiu radioactiv, nivelul de radiaţii depăşind limita normală, iar autorităţile le-au cerut locuitorilor din zonă să evacueze şi să se mute în alte locuri.