Spre virtuozitate

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Concursul „Drumul spre celebritate“, care a durat şase luni, s-a încheiat de curând la Palatul Mogoşoaia. Oare ce-l face pe un tânăr instrumentist să rămână entuziast în relaţie cu ceea ce devine, treptat, obiectul pasiunii sale, când drumul spre celebritate este atât de plin de obstacole?

Probabil că răspunsurile sunt multiple. Pe de o parte este vorba despre notorietatea după care râvneşte orice artist, fie el şi la început de carieră, pe de altă parte este vorba de acea senzaţie plăcută pe care o ai pe scenă când simţi că un număr oarecare de persoane se uită la tine cu admiraţie şi îţi acordă aplauzele lor necondiţionate.

Şase luni de competiţie

Aflat la început de drum el însuşi, concursul „Drumul spre celebritate", organizat de Centrul Cultural „Palatele Brâncoveneşti" şi Radio România Cultural în parteneriat cu Exces Music, s-a încheiat în luna iunie, la Palatul Mogoşoaia. Au fost şase luni de competiţie şi 11 etape, în care au fost desemnaţi prin voturile a peste 1.000 de elevi şi profesionişti 11 finalişti din 84 de candidaţi înscrişi.

Ierarhia finală a adus premiul întâi clarinetistului Ioan Radu Greluş, în vârstă de 17 ani, elev al Liceului de Artă din Sibiu, în timp ce pe următoarele locuri ale podiumului s-au clasat violoncelistul Octavian Alin Lup din Cluj-Napoca, student al Universităţii Naţionale de Muzică Bucureşti şi Cvartetul „Eufonia" din Cluj-Napoca, un ansamblu alcătuit din violoniştii Remus Antoniu Gaşpar şi Rareş Mihai Munthiu, violistul Mihai Dumitru Oşvat şi violoncelista Flaminia Nastai. Primii trei clasaţi au şansa de a face înregistrări speciale în studiourile Radio România, au câştigat premii în bani şi vor fi invitaţi să cânte în stagiunea „Muzica la Palatele Brâncoveneşti" din 2011.

Vârstele participanţilor la concursul „Drumul spre celebritate" au fost cuprinse între 17 şi 25 de ani, ei venind din mai multe oraşe ale ţării (Oradea, Cluj-Napoca, Timişoara, Vaslui, Iaşi, Botoşani, Brăila, Piteşti, Tg.Mureş, Ploieşti, Galaţi, Râmnicu Vâlcea, Bacău, Constanţa, Piatra Neamţ şi Bucureşti), iar concursul îşi prelungeşte viaţa şi prin seria de 24 de emisiuni difuzate în cursul acestui an, totalizând peste o mie de minute de muzică.

Muzica în palate

Succesul acestui concurs şi al stagiunii de duminică de la Palatul Mogoşoaia i-a determinat pe organizatori nu numai să se gândească la o a doua ediţie, ci şi să producă un festival de vară, care se va petrece în perioada 31 iulie - 8 august. Este vorba despre prima ediţie a Turneului Naţional „Muzica Palatelor Româneşti", un eveniment care îşi doreşte promovarea unor locuri încărcate de istorie şi frumuseţe prin arta sunetelor.

Protagonist va fi Resonance Quartet, care va susţine şase concerte în cadrul cărora flautista Nicoleta Angheloiu, violonista Ioana Jijian, violista Emilia Rotomeza şi violoncelista Gabriela Bokor vor interpreta opusuri de Paul Constantinescu, Jean Francaix şi Wolfgang Amadeus Mozart. Cvartetul este compus din patru instrumentiste tinere şi valoroase, câştigătoare a numeroase premii la concursuri naţionale şi internaţionale, bursiere ale unor universităţi europene de renume.

Dacă drumurile vă vor purta prin ţară în această vară, s-ar putea să vă întâlniţi cu ele pe 31 iulie la ora 17.00 la Conacul de la Tescani şi la 19.30, în aceeaşi zi, la Palatul Ghika de la Comăneşti, la 1 august la Castelul Sturdza de la Miclăuşeni, joi 5 august, de la ora 18.00, la Muzeul Unirii din Iaşi - reşedinţă a domnitorului Alexandru Ioan Cuza şi a Regelui Ferdinand, sâmbătă 7 august de la ora 17.00 la Castelul Peleş de la Sinaia, iar duminică 8 august, tot de la ora 17.00 la Palatul Mogoşoaia.

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite